Hayır olsun mu, bilinç altı mı?
Rüyalar..
Bu zamana kadar pek çok insanın açıklayamadığı insanoğlunun yaşadığı en tuhaf gerçeklerden biri.Bir similasyonun içindeymişçesine gerçeğin ta kendisini yaşadığımızı sandığımız garip örgüler.
Az çok pek çok insan rüya görür.Bazılarını hiç hatırlamaz bazılarına ise 1 günde bir kitap yazarız.Hatta uyandığımıza şükrettiğimiz veya gözümü açmasaydım dediğimiz türde çok rüya görenler için önden fragmansız rüyalar görürüz.
Uyandığında suya anlatanlar,birilerine anlatmaya korkanlar,anlatarak yorum isteyenler,bazende kendinedir başkasına da anlatsana umursanmayan ama başa gelen rüyalar var.
Uyumadan önce bu konuyu düşünmüşündür,bilinçaltıdır? diye aldığınız yorumlar ve Hayır olsun dediklerimiz var.
Ne tuhaf değil mi? Yaşam döngüsü içinde yaşadıklarımızı beynimiz yönlendiriyor ve ruh hissediyor ise o noktada sadece bedenimiz yok.Tamamen gerçek gibi.
Rüyalar ile ilgili bilimsel açıdan yaklaşımlar ve İslam dinininde bazı yorumları var.
Kısa bir süreliğine uykuya dalma sürecinde bile uykumuz aslında 5 farklı evreden oluşur. İlk evre kolayca uyanabileceğimiz (sıkıcı bir ders sırasında ya da bir toplantı esnasında daldığımız kısa uykular gibi) hafif uyku evresidir. İkinci evre biraz daha derindir (bir koltuğa yaslanıp 20 dakikalığına kısa bir kestirme durumlarındaki gibi). Üçüncü ve dördüncü evreler ise derin uyku evreleridir.
Bu dört evrede beynimizdeki dalgalanmalar daha uzun ve yavaştırlar. Birinci evrede dalgalar alfa dalgaları şeklindedir, sonrasında beta, sonrasında teta ve son olarak da dördüncü evrede delta dalgaları şeklindedir. Dört evreden sonra ise, REM uykusu olarak bilinen final evresine geçeriz. REM "rapid eye movement" yani "hızlı göz hareketi"'nin kısaltılmış halidir ve yeterince gariptir. REM uykusu bütün günümüzün en aktif fizyolojik kısımlarından birisidir.
REM uykusu sırasında; nefes alış-verişlerimiz hızlanır, kalp atışlarımız hızlanır, kan basıncımız artar ve beyin aktivitemiz uyanık olduğumuz anlardaki alfa dalgaları seviyesiyle aynı seviyeye (hatta daha yüksek) ulaşır.
Bütün bu süreçte vücudumuzun diğer bütün kısımları adeta felçli bir haldedir. Eğer bir gece yarısı aniden uyanırsanız hareket etmekte kısa bir güçlük yaşadığınızı farkedersiniz. Bunun sebebi, REM uykunuzun ortasında uyanmanızdır -korkulacak bir durum yoktur-.
Bu durum biraz ürkütücü gelebilir ancak aslında vücudunuzun uyku sırasında sizi güvende tutma davranışıdır. Rüyalarımızın çoğu REM uykusu sırasında meydana gelir, bu yüzden eğer bu aşamada fiziksel bir felç halinde değilsek, REM uykusu davranış bozukluğuna sahip olabiliriz. Yani, eğer rüyanızda bir ninja olduğunuzu görüyorsanız, uykunuzdan hayali bir ninja tekmesi atma davranışıyla uyanabilirsiniz.
İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklı ile idrak ettiği bir olaydır. Rüya, mâna âleminden rü’yet âlemine semboller şeklinde indirilen ilham olarak da değerlendirilir. Sûfîler ise rüyayı uykuda misal âlemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır.
“Yazı içerisindeki
Metinlerden Kaynakça/bilimfili.com”
Henüz çözülememiş ve anlamlandırılamamış rüya alemi hakkında son olarak tek söyleyebileceğim,umarım hayatta güzel bir rüya gibi geçer.Rüyalar ise yaşadığınız güzelliklerden beslenir ve oluşur.
Görüşmek üzere.