Sezen Tunca Mutlu

Sezen Tunca Mutlu


Teknolojinin Sağlıklı Kullanımı

09 Nisan 2021 - 11:42

20. yüzyıl itibariyle teknolojinin değişim ve gelişim hızına yetişilmesi zor bir dönem başladı. Hızla gelişen teknolojilerle ‘Dijital Çağ’ olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde durmaksızın akan, her yaştan insan için cazibe kaynağı olan bir hayat yaşanıyor. Eskiden arkadaşlarla, eş dostla, kitaplarla geçen zamanın büyük bölümü günümüzde, çocukların evden başka vakit geçirebilecekleri güvenli alanlarının da azalmasının etkisiyle ekran başında geçiyor.
 
Çocuk ve gençlerimizi belki ekran başından almakta zorlanıyoruz ancak yeni teknolojilerin onlara sunduğu imkan ve fırsatları da göz ardı etmemeliyiz. Geleceğin tüm profesyonel, mesleki, akademik disiplinleri ekran düşkünü gençlere uygun bir dünya için değişiyor ve dönüşüyor. Bu doğrultuda, onları ekranlardan tamamıyla söküp almak gerçekçi olmadığı gibi faydasızdır hatta daha zararlı sonuçlara bile yol açabilir. Onların teknolojiyi en yüksek verimle kullanmaları için ekran karşısında geçirdikleri süreyi kısıtlamaya çabalamak yerine teknoloji ile ilişkilerinde onlara yol göstermeli ve aracılık etmeliyiz.
 
Peki, teknolojinin sağlıklı kullanımı nasıl olmalıdır ?
​​​​​
Sağlıklı kullanımın çok net sınırları yoktur ancak sağlıksız kullanım, çocuk ve gençlerin hayatlarının diğer alanlarını etkilemeye başladığı anda başlar. Çocuk ve gençler, interneti sosyalleşme, bilgi alma, iletişim kurma gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanıyorsa veya boş zamanlarında bir eğlence aracı gibi görüyorsa ve teknoloji hayatının diğer alanlarını olumsuz yönde etkilemiyorsa onların teknolojiyi kötüye kullanmadığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak, kullanımının sağlıksız olup olmadığını anlamak için ekran karşısında geçirilen süreyi ölçüt almak doğru bir yaklaşım değildir. Günde 3 saat teknolojiye maruz kalan bir çocuğun dersleri ortalamanın üstünde olup iyi arkadaşlık ilişkileri sürdürebiliyorsa, 1 saat maruz kalan başka bir çocuğun ise dersleri kötüleşmiş, arkadaş ilişkileri ve uyku düzeni bozulmuş ise bu durumda ikinci çocuğun teknoloji kullanımı daha sağlıksız diyebiliriz. Sağlıksız kullanıma işaret edebilecek diğer belirtiler arasında ise, dijital dünyada geçirilen sürenin farkında olmamak, bu sürenin her geçen gün artması, teknoloji kullanımını durdurmayı tekrar tekrar deneyip başarısız olmak, gerçek hayatta yapılan şeylere odaklanamamak, dijital dünyanın olmadığı zamanlarda huzursuz, öfkeli hissetmek bulunmaktadır.

Son olarak, çocukların taklit ederek öğrendiklerini göz önünde bulundurarak şu ekranlardan başımızı kaldırmayı unutmayalım.

Kaynaklar: Sayar, K., Benli, S. (2020) Dijital Çocuk

      

YORUMLAR

  • 0 Yorum