Her bireyin kişilik gelişimi çocukluk döneminde temel almaktadır. Ebeveynlerin çocuklarına yönelik tutumları, çocukların kişiliğini şekillendiren zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel özelliklerinin üzerinde anahtar role sahiptir. Günümüzde demokratik, otoriter ve izin verici ebeveyn tutumu gibi birçok ebeveynlik kavramları bulunmaktadır. Bu kavramlara ek olarak yeni bir kavram olan helikopter ebeveynlik kavramı gündeme gelmiştir.
Dr. Haim Ginott tarafından 1969'da ortaya atılan helikopter ebeveynlik terimi, çocuklarıyla aşırı derecede ilgili olan, çocuk odaklı yaşayan, çocuğu için planlar yapan, çocuklarına fazlaca yardım eden ve onların sorumluluklarını üstlenen, onlar yerine program yapan, yöneten, müdahale eden ve mükemmeliyetçi olan anne babanın tutumlarını ifade eder. Kısacası helikopter ebeveynler, çocuklarını kendilerinin uzantısı olarak gören ebeveynler olarak tanımlanabilir.
“Anne babaların sorumluluğu çocuklarına bir yol çizmek değil, bir yol haritası vermektir.”
(Jackson Brown)
Helikopter Ebeveyn Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Çocuğunuzun sıkılmasına fırsat vermeyip her anını etkinlikle doldurmaya çalışıyorsanız,
Çocuğunuzun arkadaşlarıyla yaşadığı sorunu onun yerine çözmeye çabalıyorsanız,
Çocuğunuz yanınızda olmadığında devamlı ona telefondan ulaşarak ne durumda olduğunu kontrol ediyorsanız,
Çocuğunuz için sürekli bir şeyleri eksik yapmış olma ihtimalini düşünüyorsanız ve bu durumdan kaygılanıyorsanız,
Çocuğunuz adına karar verip onun yerine konuşuyorsanız,
Kendinizi çocuğunuzun ödevini yaparken buluyorsanız helikopter ebeveyn olabilirsiniz.
Tüm bunları aslında iyi niyetle yapıyor olsanız da çocuğunuza ‘ Sen yetersizsin, ben olmadan hayatını yönetmeyi öğrenemezsin o nedenle ben her zaman senin yanında olmalıyım.’ mesajını veriyor ve sağlıklı ego gelişimine ket vuruyor olabilirsiniz. Bir sorunla karşılaşan çocuğunuzun yoğun kaygı yaşamasına, bağımsız bir birey olmakta zorlanmasına, yetersizlik duygusu ve düşük öz saygıya sahip olmasına neden olmaktan kaçınmak amacıyla onun başında pervane gibi dönmemelisiniz.
Son olarak, hiçbir ebeveynin mükemmel olmadığını, herkesin hata yapabileceğini unutmayınız ve gerektiği durumlarda ruh sağ uzmanından destek almaktan çekinmeyiniz.