• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:55
İzmir'in kent merkezine 100 yeni taksi
09:50
Kayseri Kocasinan'a taşınmazlarından dev gelir
09:50
Emniyetten Kahramanmaraş açıklaması: Saldırganın babası tutuklandı
09:50
İZSU'dan "Sürdürülebilir Turizm" tarifesine yüzde 50 indirim
09:50
TBB'den okullardaki saldırılara tepki: Güvenli eğitim ortamı şart!
09:35
İçişleri: Okullarda güvenlik tedbirleri artırıldı
09:05
KTO Avrupa'ya dijital ticaret köprüsü
08:50
16 Nisan 2026 hava durumu raporu... Bugün hava nasıl olacak?
08:46
Antakya'da kadına yönelik şiddetle mücadele toplantısı gerçekleştirildi
08:45
Hatay Büyükşehir Belediyesi haşereyle mücadele çalışmalarına devam ediyor
08:37
Hatay Büyükşehir Belediyesi'nden yeşil alanlara teknolojik dokunuş
08:13
AOSB Futbol Turnuvası'nda üçüncü hafta
08:02
Erzincan'da sağlık, turizm ve siber güvenlik için işbirliği
06:35
Kayseri Ulaşım A.Ş'den yenilikçi proje
01:15
DMM'den 'kayıp çocuklar' iddialarına yalanlama
01:10
Sivas'ta 'okullara saldırı' iddiası paylaşan öğrenciye gözaltı!'
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Rutte: " Kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına inanıyorum"
DÜNYA
Yayınlanma: 03 Şubat 2025 - 22:43
Güncelleme: 04 Şubat 2025 - 09:14

Rutte: " Kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına inanıyorum"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD'nin Kanada'ya uygulayacağı ek gümrük vergisinin ittifaka zarar verip vermeyeceği sorusu üzerine, "Kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına kesinlikle inanıyorum. Müttefikler arasında her zaman sorunlar vardır" dedi.

DÜNYA
03 Şubat 2025 - 22:43
Güncelleme: 04 Şubat 2025 - 09:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Rutte: " Kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına inanıyorum"
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ABD'nin Kanada'ya uygulayacağı ek gümrük vergisinin ittifaka zarar verip vermeyeceği sorusu üzerine, "Kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına kesinlikle inanıyorum. Müttefikler arasında her zaman sorunlar vardır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karagahı'nda İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Rutte, Ukrayna'ya yapılan yardımlara değinerek, "İleriye dönük olarak desteğimizi sürdürmekle kalmayıp, arttırmaya devam etmeliyiz ki zamanı geldiğinde Ukrayna müzakere masasına güçlü bir pozisyonda oturabilsin ve kalıcı barış için iyi bir anlaşma arayışına girebilsin. Dünyamız giderek daha tehlikeli bir hal alıyor. Tüm alanlardaki tehditleri karşılayabilmek için daha donanımlı olmalıyız. Hem şimdi hem de gelecekte" dedi.

Rusya'nın NATO müttefiklerine yönelik istikrarsızlaştırma eylemlerinin arttığına dikkat çeken Rutte, Rusya'nın İngiltere'nin dijital altyapısını hedef aldığını hatırlatarak, "Daha geçen ay, İngiliz sularında bir kez daha bir Rus casus gemisi tespit ettiniz ve Moskova'ya bu tür küstah eylemlerin kabul edilemez olduğunu açıkça ifade ettiniz. Bu saldırıları kesin olarak durdurmak için oyunumuzu geliştirmeli ve caydırıcılığımızın şüpheye yer bırakmadığından emin olmalıyız. Bunu da savunmaya daha fazla yatırım yaparak yapabiliriz. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, savaşı önlemek için daha fazla harcama yapmalıyız" dedi.

"NATO'da birlikte yapamayacağımız hiçbir şey yoktur"

NATO'nun stoklarını hızla yenilemesi gerektiğini vurgulayan Rutte, "Savunma sanayimizi canlandırmak ve savunma üretimini arttırmak için kaybedecek zamanımız yok. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere ve ABD'deki fabrikalar milyarlarca mermi üretti. Bu dijitalleşme ve otomasyondan önceydi. İngiliz üretiminin tüm gücüyle şimdi neler başarabileceğimizi bir düşünün. Karşılaştığımız zorluklar karmaşık, ancak NATO'da birlikte yapamayacağımız hiçbir şey yoktur" dedi.

"Bunun kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına kesinlikle inanıyorum"

ABD'nin Kanada'ya uyguladığı ve Avrupa Birliği'ne de uygulanması beklenen gümrük vergilerinin ittifaka zarar verip vermeyeceği hakkında gelen bir soruya yanıt veren Rutte, "Müttefikler arasında her zaman sorunlar vardır. Hiçbir zaman her şey sakin ve huzurlu gitmez. Bazen daha büyük, bazen daha küçük sorunlar her zaman vardır. Ancak bunun caydırıcılığımızı güçlü tutma konusundaki ortak kararlılığımızın önüne geçmeyeceğine kesinlikle inanıyorum. Ticaretten bahsederken, ABD'nin Avrupa'ya olan savunma ticaret fazlasının 2022'den bu yana bizim onlara sattığımızdan daha fazlasını Avrupa'ya sattığını ve net fazlanın 2022'den bu yana 180 milyar dolar olduğunu görmek ilginç. Yani bu size bir şeyler anlatıyor, bakılması gereken daha fazla rakam ve sayı var ama sorunuza dönecek olursak, bunun kolektif caydırıcılığımız üzerinde bir etkisi olmayacağına kesinlikle inanıyorum" dedi.

"Ben sadık bir transatlantikçiyim"

Bir gazetecinin "Genel Sekreter, bunlar müttefikler arasındaki meselelerden çok daha fazlası. Bir NATO müttefiki başka bir NATO müttefikini topraklarını ele geçirmekle tehdit ediyor. Bu her zamankinden çok daha kötü bir durum. Avrupa'nın artık gerçekçi olmasının ve ABD'yi içermeyen bir savunma geleceği için plan yapmaya başlamasının zamanı gelmedi mi?" sorusuna Rutte, "NATO ile ilgili sorunuz ve NATO'yu ABD olmadan yönetebileceğiniz varsayımı üzerine, bu pek çok nedenden ötürü saçma bir düşünce ama bu ABD dahil olmadan Avrupa savunmasına sahip olduğunuz anlamına geliyor, söylediğiniz şey bu. Yani ABD'nin olmadığı bir NATO ya da örgütün adı her neyse, pek çok nedenden ötürü bu işe yaramayacaktır. Ukrayna'ya baktığınızda, mesele sadece Ukrayna ve Rusya değil. Bu jeopolitik bir mesele. ABD bunun farkında, NATO'nun Avrupa kanadı bunun farkında. Çin, Kuzey Kore, İran, hepsi Rusya'yla temas halinde. Yani şu anda Ukrayna'da jeopolitik bir durum söz konusu. Bu nedenle Ukrayna galip gelmelidir. Sadece Ukrayna'nın iyiliği için değil, aynı zamanda jeopolitik etkisi nedeniyle de. Bir bütün olarak NATO'ya bakacak olursak, toplu olarak Rus ekonomisinden 20 kat daha büyüğüz. ABD de şu anda, Rusların sağladığı tüm teknoloji sayesinde belki de gelecekte Kuzey Kore'den gelecek uzun menzilli nükleer füzelerle tehdit altında. Dolayısıyla pek çok nedenden ötürü bağlantıda kalmalıyız. Ben sadık bir transatlantikçiyim. Batı'nın yapabileceği en iyi şeyin birlik içinde kalmak olduğuna kesinlikle inanıyorum ve aynı düşüncenin Beyaz Saray da dahil olmak üzere ABD'de hala yaygın olduğunu biliyorum" cevabını verdi.


2025/02/rutte-quot-kolektif-caydiriciligimiz-uzerinde-bir-etkisi-olmayacagina-inaniyorumquot.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Pakistan Genelkurmay Başkanı Munir, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü
Pakistan Genelkurmay Başkanı Munir, İran Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştü
Erdoğan'dan Carney'e Türkiye daveti
Erdoğan'dan Carney'e Türkiye daveti
Filistin'e Destek Zirvesi İstanbul'da
Filistin'e Destek Zirvesi İstanbul'da
İngiltere Başbakanı Starmer: " Bu bizim savaşımız değil, katılmayacağız"
İngiltere Başbakanı Starmer: " Bu bizim savaşımız değil, katılmayacağız"
Son Haberler
İzmir Bornova'dan okullarda şiddete karşı tek ses!
İzmir Bornova'dan okullarda şiddete karşı tek ses!
Simge'den 'Kalpsiz Serseri' ile zirve hamlesi
Simge'den 'Kalpsiz Serseri' ile zirve hamlesi
İzmir'in kent merkezine 100 yeni taksi
İzmir'in kent merkezine 100 yeni taksi
Kayseri Kocasinan'a taşınmazlarından dev gelir
Kayseri Kocasinan'a taşınmazlarından dev gelir
Emniyetten Kahramanmaraş açıklaması: Saldırganın babası tutuklandı
Emniyetten Kahramanmaraş açıklaması: Saldırganın babası tutuklandı
Kırıkkale'de 22 yaşındaki hükümlü yakalandı
Kırıkkale'de 22 yaşındaki hükümlü yakalandı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim