• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:10
Kayseri'de trafik ihlallerine ceza yağmuru
09:00
Yurtta bugün hava nasıl olacak? (06 Eylül 2026 Pazar)
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği'nden TVHB'ye ziyaret
SAĞLIK
Yayınlanma: 27 Haziran 2025 - 09:46
Güncelleme: 27 Haziran 2025 - 10:29

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği'nden TVHB'ye ziyaret

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği'ni (TVHB) ziyaret etti.

SAĞLIK
27 Haziran 2025 - 09:46
Güncelleme: 27 Haziran 2025 - 10:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği'nden TVHB'ye ziyaret
Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği'ni (TVHB) ziyaret etti.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Ali Küçükoğlu ve üye Naim Deniz Ayaz, TVHB'yi ziyaret etti. Yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulunan Eroğlu, Küçükoğlu ve Ayaz, gıda güvenliğinin önemine dikkat çekti. TVHB'de gerçekleşen görüşmede konuşan TVHB Başkanı Eroğlu, Dünya'da 2 konuda yarış olduğunu söyleyerek, "Bunlardan bir tanesi artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılamak, diğeri de kaliteli ürün elde edebilmek" dedi.

TVHB olarak Dünya Gıda Güvenliği Günü'yle ilgili çalışmalar içerisinde olduklarını belirten Eroğlu, "Veteriner hekimler, özellikle hayvansal proteinin tüketilmesi açısından insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için stratejik meslek konumundalar" ifadelerini kullandı.

Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği Başkanı Ali Küçükoğlu, Dünyada 200'e yakın kanserden çeşitli gıda enfeksiyonlarına varıncaya kadar 200 hastalıktan bahsedildiğini söyleyerek, "Her yıl 1 milyon 600 bin kişinin bu gıda kaynaklı hastalıklardan rahatsızlandığını, etkilendiğini görüyoruz. Bununla beraber özellikle az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde her yıl 110 milyon dolara yakın gıda kaynaklı enfeksiyonlardan intoksikasyonlardan kaynaklı maliyetin çıktığını da ifade ediyorlar. Tabi bu noktada bir risk değerlendirmesi yapıldığında insanların gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlara maruz kalma nedenleri araştırıldığında bunların yüzde 90'ının hayvansal gıdalar olduğunun ancak yüzde 10'unun bitkisel kaynaklı gıdalardan ileri geldiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Veteriner hekimliğin özellikle hayvansal gıdalar noktasında sorumlulukları oldukça büyük"

Veteriner hekimlik mesleğinin yalnızca hayvanların tanı ve tedavisinde değil hayvanlardan elde edilen insanların tüketime sunulan gıdalarda da etkin rol oynadığına dikkati çeken Küçükoğlu, "Zaten veteriner fakültelerinin 5 yıllık eğitimleri boyunca özellikle gıda hijyeni, gıda kalitesi ve veteriner halk sağlığı konularında yoğun dersleri almakta. Bunları başarıyla geçtikten sonra hekim unvanı almaktalar. Dolayısıyla veteriner hekimliğin özellikle hayvansal gıdalar noktasında sorumlulukları oldukça büyük" ifadelerine yer verdi.

"TVHB'nin gıda ile ilgili yaptığı çalışmaları takip ediyoruz"

Dünya nüfusunun yüzde 1'ini Türk toplumunun oluşturduğunu anlatan Küçükoğlu "Biz nüfus olarak dünyanın 18'inci ülkesiyiz. Ama yayın sırasında 14'üncü ülkesiyiz. Yani nüfusa göre yayın anlamında daha fazla yayın yapan, daha fazla akademik çalışma yapan bilim insanlarının oluşturduğu bir ülkede yaşıyoruz. Bunun teması olan bilimin aksiyonda olması, bilimin bu alanda görev alması da bizlerin sorumluluğunun bir kez daha arttırılıyor. Biz TVHB'nin gıda ile ilgili yaptığı çalışmaları, gerek sosyal medyada olsun gerek diğer çalıştaylarında olsun bu tür faaliyetleri zaten izliyoruz, takip ediyoruz. Oldukça önemsiyoruz. Mesleğimizin de çatı bir kurumu. Bizler de dernek olarak, veteriner gıda hijyenistleri derneği olarak bu önemli meseleye her zaman katkı sunmak adına sizlerin yanındayız" açıklamasında bulundu.

"Olağanüstü doğa olayları gıda güvencesini tehlikeye altına sokmakta"

Üye Naim Deniz Ayaz ise, toplantıda konuşulan konulara ilişkin, "Özellikle gıda güvenliği ve gıda güvencesi üzerine oluşan, son günlerde artan baskı ve bunlarla bilimsel olarak nasıl mücadele edilebileceği, veteriner hekimlerin neler yapabileceği konusunda istişarelerde bulunduk. Bu manada özellikle artan nüfus kırdan şehre göç, küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu kuraklık, yağış rejimindeki değişmeler ve elbette olağanüstü doğa olayları gıda güvencesini tehlikeye altına sokmakta" dedi.

Zoonotik hastalıkların gıda güvenliği riskini daha fazla stres altına aldığını dile getiren Ayaz, "Bu manada bizim veteriner hekimler olarak yaklaşımımız çiftlikten itibaren tüketiciye ulaşana kadar bütün bir gıda zinciri içerisinde başta zoonoz hastalıklar olmak üzere gıda kayıp ve israfına neden olabilecek etkenlerle mücadele etmek" şeklinde konuştu.

Toplantının ana gündemi biyogüvenlik ve su güvenliği

Gıda güvenliği konusunda çalışmalar yapmanın veteriner hekimler olarak görevleri olduğuna dikkati çeken Ayaz, "Bugün başkanımla bu manada hayvanlarda biyogüvenlik alanında neler yapmamız gerektiğini, bu konudaki mevzuat açıklarımızı ve bu alanda neler yapabileceğimiz konusunda ilk görüşmemizi gerçekleştirdik. Bu alanda çalışmalar yapmamızın veteriner hekimler olarak üzerimize düşen vazifelerden biri olduğunu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Taze ve temiz su üretiminin de önemini vurgulayan Ayaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemizin sahip olduğu suyun yüzde 78'ini gıda üretimi amacıyla kullanıyoruz. Temiz ve taze su üretimi. Bu manada alınan küresel kararlar alternatif su kaynaklarının daha yoğun kullanılması ve verimli kullanılması ile ilgili. Bu manada da bir gıda güvenliği riskinin olabileceğini gündeme getirmek istedik. Çünkü bu atık su arıtma testlerinden elde edilen suların gıda üretiminde kullanılmasıyla aynı zamanda bazı zoonotik hastalıkların ve antibiyotik direnç genlerinin de geçmesi söz konusu olabiliyor. Bu manada da neler yapmalıyız? Mevcut kapasitemizdeki atık su arıtma tesisleriyle ilgili olsun, bu suların kullanımı ile ilgili olsun. Kapasitemiz ne durumda, neler yapabiliriz veteriner hekimler olarak üzerimize ne düşebilir konusunda istişarelerde bulunduk. Bu konuda çalışmalarımızı genişletmeyi düşünüyoruz."


2025/06/veteriner-gida-hijyenistleri-dernegi39nden-tvhb39ye-ziyaret.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Aydın Şehir Hastanesi'nin başhekimi belli oldu
Aydın Şehir Hastanesi'nin başhekimi belli oldu
Menteşe'nin Akyer ve Göktepe Mahallelerine kesintisiz su için yeni depolar
Menteşe'nin Akyer ve Göktepe Mahallelerine kesintisiz su için yeni depolar
Boyabat'ta gebe annelerin sağlığı evlerinde takip ediliyor
Boyabat'ta gebe annelerin sağlığı evlerinde takip ediliyor
Manisa'da çölyak hastaları için 'Glütensiz Mutfak' hizmete başladı
Manisa'da çölyak hastaları için 'Glütensiz Mutfak' hizmete başladı
Son Haberler
Kayseri'de trafik ihlallerine ceza yağmuru
Kayseri'de trafik ihlallerine ceza yağmuru
Yurtta bugün hava nasıl olacak? (06 Eylül 2026 Pazar)
Yurtta bugün hava nasıl olacak? (06 Eylül 2026 Pazar)
Kayseri Melikgazi'de müzik şöleni
Kayseri Melikgazi'de müzik şöleni
Yeni transferlerin ilk Fenerbahçe derbisi
Yeni transferlerin ilk Fenerbahçe derbisi
Rıdvan Yılmaz, 2 sezon sonra golle tanıştı
Rıdvan Yılmaz, 2 sezon sonra golle tanıştı
Yıl sonu toplantısında okuldan ayrılan öğretmenlere veda edildi
Yıl sonu toplantısında okuldan ayrılan öğretmenlere veda edildi

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim