• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
06:35
KAYSO'dan Çin gerçeği uyarısı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Van'da bitkin düşen yaban hayvanlarına şefkat eli
Gündem
Yayınlanma: 22 Ocak 2026 - 13:40
Güncelleme: 22 Ocak 2026 - 14:32

Van'da bitkin düşen yaban hayvanlarına şefkat eli

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, kış aylarında doğada tutunmakta zorlanarak bitkin düşen yaban hayvanlarının merkezde beslenip tedavi edilerek yeniden doğaya kazandırıldığını söyledi.

Gündem
22 Ocak 2026 - 13:40
Güncelleme: 22 Ocak 2026 - 14:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Van'da bitkin düşen yaban hayvanlarına şefkat eli
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, kış aylarında doğada tutunmakta zorlanarak bitkin düşen yaban hayvanlarının merkezde beslenip tedavi edilerek yeniden doğaya kazandırıldığını söyledi.

Van'da bu yıl çeşitli nedenlerle yuvadan düşen, yaralanan ya da annesinden ayrı kalan çok sayıda yaban hayvanı, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. Prof. Dr. Lokman Aslan'ın öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, merkeze getirilen hayvanlar türlerine ve ihtiyaçlarına göre rehabilitasyon sürecinden geçiriliyor.

İHA muhabirine konuşan Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, yaban hayvanlarının doğanın kendi dengesi içerisinde yaşamlarını sürdürebilecek donanıma sahip olduğunu belirtti. Prof. Dr. Aslan, "Merkezimiz Van Gölü Havzası'ndaki tüm yaban hayvanlarının karşılaştığı sorunlarla ilgilenmekte; ekolojik denge ve yaban hayatı için çalışan kurumlarla koordinasyon içinde doğal yaşamın sürdürülebilmesi adına çalışmalar yürütmektedir. Yaban hayvanı, insanla hiç temas etmemiş ve doğal yaşamını kendi habitatında sürdüren hayvan olarak tanımlanır. Yaban hayvanları, kendi genetik özelliklerine bağlı olarak kış şartlarında yaşayabilecekleri ortama önceden hazırlık yapar. Doğal seleksiyon gereği, o ortamda yaşamını sürdürebilen ve genetik olarak en güçlü olan bireyler hayatta kalır. İnsan müdahalesi olmadığı, yaşam alanları bozulmadığı ve ekolojik denge korunabildiği sürece yaban hayvanları, ekolojik zincirdeki görevlerini yerine getirerek yaşamlarını devam ettirir" dedi.

"Acil müdahale gerektiren meteorolojik durum bulunmamaktadır"

Yaban hayvanlarının da insanlar gibi kışlık hazırlığını yaptığına dikkat çeken Aslan, "Nasıl ki insanoğlu geçmişten bu yana kışa hazırlık yaparak yiyeceğini ve yakacağını önceden temin ediyorsa, yaban hayvanları da kış aylarında beslenebilecekleri alanları ve saklanabilecekleri güvenli bölgeleri önceden belirler. Bu yönleriyle yaban hayvanları adeta birer ekonomist ve meteoroloji uzmanı gibi hareket eder. Ülkemizde şu an itibarıyla yaban hayvanlarını afet boyutunda etkileyecek, acil müdahale gerektiren bir meteorolojik durum bulunmamaktadır. Bu nedenle çevrede görülen her yaban hayvanını tehlikede sanarak müdahale etmek, yakalayıp merkeze getirmek doğru bir yaklaşım değildir" diye konuştu.

Merkezde şu anda dağ keçisi, oklu kirpi, kaya kartalı, kızıl akbaba, şahin ve kukumav gibi farklı türlerin bulunduğunu aktaran Aslan, tedavisi tamamlanan hayvanların uygun şartlar oluştuğunda Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleriyle koordinasyon halinde tekrar doğaya salındığını kaydetti.


2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_1.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_2.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_3.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_4.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_5.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_6.jpg
2026/01/van39da-bitkin-dusen-yaban-hayvanlarina-sefkat-eli_7.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Bolu'da iki genci silahla yaralayan 3 şüpheli tutuklandı
Bolu'da iki genci silahla yaralayan 3 şüpheli tutuklandı
Siverek'te zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 2 yaralı
Siverek'te zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 2 yaralı
Taziyeye gidenleri taşıyan minibüs devrildi: 11 yaralı
Taziyeye gidenleri taşıyan minibüs devrildi: 11 yaralı
Son Haberler
KAYSO'dan Çin gerçeği uyarısı
KAYSO'dan Çin gerçeği uyarısı
"Bir Türkü, Bin Duygu" temalı konserin ilki Kayseri'de yapıldı
"Bir Türkü, Bin Duygu" temalı konserin ilki Kayseri'de...
TBB'de kriz oluşturan 'mektup' gerginliği sonrası Alemdar'dan sert eleştiri
TBB'de kriz oluşturan 'mektup' gerginliği sonrası Alemdar'dan...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Doğu, Güneydoğu artık farklı bir noktaya gelmiş durumda"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Doğu, Güneydoğu artık...
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı
Kırıkkale Belediyesi ekipleri kar mesaisinde
Kırıkkale Belediyesi ekipleri kar mesaisinde

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim