• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:40
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
09:25
Kayseri Melikgazi'den okullarda temizlik mesaisi
09:07
KUDAKA yönetiminden iller arasındaki işbirliği ve koordinasyonun vurgusu
09:06
Erzincan Belediyesi Yaz Spor Okulları sona erdi
09:05
Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta geleceğe yön veren yatırımlar, güçlü fizibiliteler
08:57
Didim Belediyesi'nden yeşil hamle
08:46
Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi
08:46
Endemik Vadi'de diplomatik buluşma
08:43
Erzincan'da ilk kez Milli Takım Gelişim Kampı düzenlendi
08:40
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
08:35
Sinop İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı
08:32
Sinop'ta sünnet şöleni
08:28
Yatağan Çamlıca'ya kesintisiz içme suyu
08:22
Boğazında kalan jöle şeker ölümle burun buruna gelen 3 yaşındaki çocuk heimlich manevrasıyla hayata tutundu
08:00
Dalaman havalimanı 8 ayda 3 milyon 726 bin yolcuya hizmet verdi
07:40
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
06:40
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
01:24
Bahçelievler'de, 3 CHP'li meclis üyesi AK Parti'ye geçti
00:41
Kayserispor Başkanı Çamlı: "Bu yolun sonu şampiyonluk"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. "Türkiye, tarım ve gıdada ihracatçı bir ülkedir"
EKONOMİ
Yayınlanma: 14 Ocak 2021 - 14:21

"Türkiye, tarım ve gıdada ihracatçı bir ülkedir"

TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye, tarım ve gıda ürünlerinde ihracatçı bir ülkedir. Son 18 yılda, toplam 237 milyar dolar ihracat yaptık ve 78 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. 193 ülkeye 1827 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz" dedi.

EKONOMİ
14 Ocak 2021 - 14:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakan Pakdemirli, video konferans yöntemiyle, 'Tarım Müşavirleri ile türkiye İhracatçılar Meclisi Tanışma ve İstişare Toplantısı'na katıldı. Programa Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra, tarım ve orman bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ile çok sayıda davetli katıldı.

'1.9 TRİLYON DOLARLIK TARIMSAL TİCARETİN KALBİNDE YER ALIYORUZ'


Bakan Pakdemirli, tarımsal hasılanın son iki yılda yüzde 47 artışla, 277.5 milyar liraya ulaştığını belirterek, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ise ilk 10 arasında olduğunu ifade etti. Dünyadaki 19 trilyon dolarlık toplam ticaretin yüzde 8.7'sini tarım ve gıda ticaretinin oluşturduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Son 18 yılda global toplam mal dış ticareti yüzde 205 artarken, tarım ve gıda dış ticareti daha fazla artarak yüzde 229 artış gösterdi. Yani dünyada tarım sektörü ticareti, büyük bir büyüme potansiyeli gösteriyor. Dolayısıyla, global pazarlar açıkçası Türk girişimcileri bekliyor. Bu manada ülkemiz, coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip. 1.9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgenin tam kalbinde yer alıyoruz. Hava, kara ve deniz yollarının kesişim noktasındayız. 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile dünya nüfusunun yüzde 40'ına ulaşma imkânımız var. İşte bu potansiyeli, daha çok üretime ve ihracata çevirmeliyiz. Yani bölgemizin zenginliğinden mutlaka pay almamız lazım. Ukrayna'nın hububatını, Bulgaristan'ın ayçiçeğini, Kazakistan'ın, Rusya'nın arpasını, buğdayını alıp satabiliyorsak işte o zaman tarımsal potansiyelimizin ötesinde çok büyük söz sahibi olabiliriz" dedi. 

'TÜRKİYE, TARIM VE GIDADA İHRACATÇI BİR ÜLKEDİR'

Pakdemirli, Türkiye'nin tarım ve gıda ürünleri ihracatında, son 18 yılda büyük bir gelişme gösterdiğini ifade ederek, "Tarımsal ihracatımız; 5 kat artışla 3.7 milyar dolardan 18 milyar dolara yükseldi. Ve şunun altını özellikle çizerek söylüyorum, Türkiye, tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülkedir. Son 18 yılda, toplam 237 milyar dolar ihracat yaptık ve 78 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. 193 ülkeye 1827 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz. 2020 yılı ilk 11 ayında ise pandemiye rağmen, tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 artırdık. Böylelikle; 16.9 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı yaptık ve 5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik" diye konuştu.

'TÜRKİYE'DE 592 ÜRÜNÜN COĞRAFİ İŞARETİ TESCİL EDİLDİ'


Bakan Pakdemirli, günümüzde ayrıca markalaşma ve coğrafi işaretin, pazarlama ve ihracatta öncelik haline geldiğini belirterek, sadece paket ve ambalajın ürünü satmadığını, ürünün hikâyesi ve markasının da, insanların onu alma isteğini üst sıralara taşıdığını söyledi.  Pakdemirli, "Coğrafi işaret tesciline sahip ürünlerin benzerleriyle kıyaslandığında, yaklaşık 3 kata kadar daha fazla fiyatlanabildiği bilinmekte. Son 18 yılda; Türkiye'de 592 ürünün coğrafi işareti tescil edildi. Bunun 279'unun yani yaklaşık yüzde 50'sinin son 2.5 yılda tescil edilmesini sağladık. Halen 699 tescil aşamasında ürünümüz bulunuyor. Potansiyelimizin 2 bin 500 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Ürünlerimizin 'kalite, yöresel ve sağlık' vurgusuyla üretilmesi ve uluslararası pazarlarda pozitif bir 'Türk Ürünü' imajının sağlanması gerekiyor. Ülkemiz GDO'suz ve sağlıklı tarım ürünleri üreten en önemli ülkelerden birisidir. Biz, bu potansiyelimizden daha fazla yararlanmak, tarımsal ürünlerini katma değerli ürünlere dönüştürmek ve markalaştırarak dünyaya pazarlamalıyız" ifadelerini kullandı.
# tarım ve orman bakan# bekir pakdemirli# türkiye# tarım# gıda
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
KUDAKA yönetiminden iller arasındaki işbirliği ve koordinasyonun vurgusu
KUDAKA yönetiminden iller arasındaki işbirliği ve koordinasyonun vurgusu
Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta geleceğe yön veren yatırımlar, güçlü fizibiliteler
Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta geleceğe yön veren yatırımlar, güçlü fizibiliteler
Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi
Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi
Sinop İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı
Sinop İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı
Son Haberler
Kocaeli İzmit'te kent esnafına okul alışverişi desteği
Kocaeli İzmit'te kent esnafına okul alışverişi desteği
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
Ankara Keçiören'de okullarda hijyen seferberliği
Ankara Keçiören'de okullarda hijyen seferberliği
İstanbul Maltepe'de spor ve oyun mahallelere taştı
İstanbul Maltepe'de spor ve oyun mahallelere taştı
KocaeliKart ile ulaşımda dijital kolaylık
KocaeliKart ile ulaşımda dijital kolaylık
Fitch'ten Türkiye yorumu
Fitch'ten Türkiye yorumu

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim