• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:20
Kayseri Büyükşehir'den kent ulaşımına yeni hizmet
09:05
Mustafa Palancıoğlu vergisini belediye veznesinden ödedi
09:00
Kocaeli Zabıtası hayatın her alanında aktif
08:35
Milli Yol Genel Başkanı Remzi Çayır Keşan'dan yüklendi
07:35
Kayseri Talas'ta kurban pazarına yoğun ilgi
06:50
KASKİ'den şehrin dört bir yanına altyapı yatırımı
06:30
Yurt genelinde kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı
01:15
Su baskınlarında zarar gören tarım arazilerinde hasar tespit çalışmaları gerçekleştiriliyor
01:10
HBB, Samandağ'da iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor
00:59
Sedat Kılınç'a önemli görev
00:18
Trump: "ABD ve İran arasındaki anlaşma büyük ölçüde müzakere edildi"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Türk yatırımcılar anlattı: 350 lirayı 14 milyona çıkardı
EKONOMİ
Yayınlanma: 09 Mayıs 2021 - 13:26

Türk yatırımcılar anlattı: 350 lirayı 14 milyona çıkardı

Herkes büyük paralar kazanmak için kripto borsasına girmiyor. Kimi fatura parasını çıkarmak, kimi de günlük harçlığını çıkarmak için 'coin' ve 'token' peşinde koşuyor. İşte birbirinden ilginç 'Bitcoin' hikayeleri...

EKONOMİ
09 Mayıs 2021 - 13:26
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türk yatırımcılar anlattı: 350 lirayı 14 milyona çıkardı
Kripto para kimine göre dolandırıcılık yöntemi iken, bazıları için ise kazanç kapısı. Büyük borsalarda küçük paralarla başlayanlar, dijital paraya güvenen ve yatırımlarını bu yönde yapanlar milyonlarca lira kazandı.

Tabii herkes büyük paralar kazanmak için kripto borsasına girmiyor. Bazı vatandaşlar fatura parasını çıkarmak, bazıları da günlük harçlığını çıkarmak için 'coin' ve 'token' peşinde koşuyor.

Ancak zamanla toplanılan küçük kazançlar, daha fazla para yatırmaya ve kazanma hırsını ortaya çıkarıyor. Özellikle 1 milyon TL ve üzerinde kazanç sağlayanlar, Maliye veya MASAK'ın radarına takılmaktan ve kimliklerinin ortaya çıkmasından korktuğu için konuşmak istemiyor. İsimlerinin kullanılmasını istemeyen kripto para yatırımcıları, Milliyet'e konuştu.

12 milyon dolar 

Lüleburgaz'da yaşayan ve Türk kripto piyasalarında 'Finanscio' olarak bilinen E.B. 2007 yılından beri borsanın içerisinde. E.B. "Bitcoin'in 2007'de kazı işlemleri başladı, 2009'da çıktı.

İlk çıktığında madenciliğine girdim. İnsanların bilgisi olmadığı için bitcoin yıllarca stabil kaldı. Bir artış olmadı. Fakat arkasındaki sistemin ilerideki dünya ve bilişim çağına yönelik bir hareket olduğunu biliyorduk. Türkiye, pandemi sürecinde 'Bitcoin'i tanımaya başladı.


 
Ben de zamanında 314 tane Bitcoin'i, 350 TL'ye aldım. Ama şifremi unuttum. Şu anda 14.5 milyon TL değer yapar. 245 bin TL'ye sattığım lüks aracımı galerici 315 bin TL'ye sattı.

Ben ise borsada kullandığım o paramı 1 milyon 750 bin TL yaptım. Şu an ortalama 12 milyon dolar ile borsadayım. Ama bu 12 milyon dolar içerisindeki ana param 1 milyon TL'dir. Şu andaki sisteme göre baktığımız zaman, mevcudiyette ne kadar para varsa borsaya koydum.

Balina niteliğinde borsada denge sağlamaya çalışıyorum. Para kazandığında ev alırsın, araba alırsın, hayallerini gerçekleştirirsin. Ben ise lüks olan, fuzuli, ihtiyaç dışı her şeyimi sattım. Üç lüks aracım vardı. Hepsini sattım. Borsaya yatırdığım üç araba şimdi aynı kalitede 20 araba parası kazandırdı.
 
Şimdi de dünya çapında trader'lik yapıyorum, grafik dersi veriyorum. Bir coin'in hangi gün, hangi tarihte nerede olacağını bilen kişiyim. Bunları rüyada görmüyorum. Grafiklere bakarak, hesaplamalarla, dünyadaki hareketlilikle yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

2021 yükseliş trendi 

Ankara'da yaşayan K.M. ve iki arkadaşı ise 2017 yılında kripto para borsasına girdi. Kripto paraların yükselmekte olduğunu gördükten sonra para yüklemeye ve coin satın almaya başladıklarını belirten K.M. "5-6 ay gibi bir sürede yatırdığımız parayı yaklaşık 20 kat artırdık.

Öyle bir çıkış vardı ki sanki hiç bitmeyecekmiş gibi. Paramızın arttığını gördükçe sisteme daha çok para yüklemeye başladık. Ufak düşüşler olsa da kısa süre sonra tekrar yükseliş başlıyordu. 'Artık zenginiz' diye düşünürken bir gün düşüş başladı. Paramızın yarısı gitti.

Nasıl olsa tekrar yükselirler diye hiç korkmadık. Ama düşüş aylar sürdü. En sonunda paramızın yüzde 90'ını kaybettik. Kripto para piyasasında ayı denen düşüş dönemine denk geldik. Coin fiyatları çakıldığında toplayabildiğimiz kadar alttan topladık.


Çünkü tekrar yükselişe geçeceğini biliyorduk. 2020'de tekrar çıkış dönemi başlamasıyla yine para kazanmaya başladık ve 2021'de fiyatların zirve yaptığı bu dönemde paramızın çoğunu çektik. Artık cebimizde ev ve araba alabilecek paramız var. 2017'de ders almasaydık bugün kazanamazdık" diye konuştu.

İzmir'de yaşayan Ç.M. arkadaşının ısrarıyla kripto paralara yatırım yapmaya başladığını belirterek, "Sekiz ay önce ilk 10 bin TL'lik coin aldım. Kazandığımı gördükten sonra bu sefer 4 bin TL'lik daha alım yaptım. Sekiz ay gibi bir sürede paramı yaklaşık 500 bin TL yaptım. Ama bu sürede sayısız düşüş ve bir o kadar da yükseliş oldu."

'Bu piyasa çok farklı' 

"Bir gün paramın yarısı bir düşüşle erirken, diğer bir gün de paramın 2-3 kat arttığını gördüm. Her para kaybettiğimde stres oldum. Bu piyasa çok farklı.

Paranızı bir anda 10'a katlamanız da mümkün, tüm varlığınızı kaybetmeniz de. Arkadaşım bana yardım etmeseydi büyük ihtimal ben de tüm paramı kaybedebilirdim. 2-3 haftaya tüm paramı çekmeyi düşünüyorum" dedi.


 
D.G. eşiyle birlikte doğduğu şehir olan İzmir'e kripto borsasından kazandığı paralarla ev yaptırdı. Önümüzdeki dönemde evine yerleşecek olan D.G. kripto para hikayesini şöyle anlattı:

'Şans benden yanaydı' 

"Kripto para şans ve risk demek. Ben bu iki faktörü bilip piyasaya girdim. Şans benden yana oldu. İki yıl boyunca yatırdığım 50 bin TL ile 500 bin TL para kazandım. Yatırım yaptığım tarihten iki ay önce piyasaya girseydim şu an milyonluktum ama tarihleri kaçırdım.

Kazandığım 500 bin TL'nin 350 binine İzmir'de köyde bir ev yaptırdım, kalan 150 bin TL'ye de araba alacağım. Benim için bu yatırım büyük bir şans oldu.

Normal şartlarda maaşımla iki yıl içinde ne ev ne de araba alabilirdim. Aynı dönem bir arkadaşıma da yatırım tavsiyelerinde bulundum, o da kazandı, var olan borçlarını bitirdi."

Ev kredisini ödedi 

Bağcılar'da tekstil işinde çalışan Nazım K. da geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kripto para ile tanışmış. Kripto borsasına ilk başlama sebebinin mutfak masrafını çıkarmak olduğunu ama zamanla çıtayı yükselttiğini belirten Nazım K., "Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kripto paraları duydum. Gerçi 'bitcoin'i duymuştum.

O dönem 'Çöküşe giden yol' isimli kitap okudum. Sonunda 'Yeni çağın parası dijital para: Bitcoin' yazıyordu. Zaten borç içindeydim. 4 bin TL kredi çektim. Bu işi öğrenmek için o parayı gözden çıkardım.

Zaten bir borcun içerisindeydim. Aldığım maaşla kapatamazdım. Pandemi nedeniyle durumum da belliydi. Kripto para sektörüne girdim. Girdiğim zaman ayı ve boğa piyasası var. Ben girdiğim zaman meğer ayı sezonunun tam sonuna denk gelmişim. Battım ama sabrettim.

Toplam maliyetim 8 bin TL ile başladım, 7-8 ay içerisinde 20 bin dolara yükselttim. Kredilerim, ev borcum vardı. Bankalara kredilerimi sıfırladım. İnsanlar 'Hemen yatırayım, zengin olayım' istiyor. Ama öyle kolay olmuyor. Şu anki hedefim yıl sonu minimum 50 bin dolar kazanmak. Kazanacağımı da düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Günlük 100-150 TL 

Zeytinburnu'nda çantacı olarak çalışan S.A. ise günlük 150-200 TL kâr için bu piyasaya girmiş. S.A., "Asgari ücretin biraz üzerinde maaş alıyorum. Etrafımdaki herkes neredeyse kripto paralarla oynamaya başlıyordu. Sene başında kripto para borsasına girdim.

Ana amacım büyük para kazanmak değildi, zaten büyük para koymamıştım. Günlük 150 TL kazançla neredeyse maaşımdan daha fazla para kazanmaya başladım.

Bütün gün telefonun elinizde olması gerekiyor. Sonuçta büyük para yatırmamışsınız, günlük kârınızı aldıktan sonra bozuyorsunuz. Kazandıkça insanın aklına daha fazla para yatırmak geliyor. Artık grafik-analiz de takip etmeye başladım. Trader'ları takip ediyorum. Bazen 1-2 saatte 100 TL kazandığım da oluyor. O yüzden gözüm hep bir yandan kripto para borsasında. Belki de büyük para yatırmış olsam bu kadar rahat davranamazdım. Şu an etrafımdaki herkes kripto para borsalarına para yatırıyor" ifadelerini kullandı.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Doğan: "Samsun, hızlı trenle 'lojistik merkez' olacak"
Başkan Doğan: "Samsun, hızlı trenle 'lojistik merkez' olacak"
Doğanşehir'de buğday üretimine güç katacak ortak tarım makineleri parkı açıldı
Doğanşehir'de buğday üretimine güç katacak ortak tarım makineleri parkı açıldı
Samsun'un gastronomi zenginliği TOBB'da göz doldurdu
Samsun'un gastronomi zenginliği TOBB'da göz doldurdu
NTO, coğrafi işaretli ürünleri Ankara'da tanıttı
NTO, coğrafi işaretli ürünleri Ankara'da tanıttı
Son Haberler
İzmir'de Flamingo Yolu turları bayramda da devam ediyor
İzmir'de Flamingo Yolu turları bayramda da devam ediyor
Kayseri Melikgazi'de mezarlıklar bayrama hazır
Kayseri Melikgazi'de mezarlıklar bayrama hazır
Ankara İtfaiyesi'nden bayram tatili için kritik uyarılar
Ankara İtfaiyesi'nden bayram tatili için kritik uyarılar
Kayseri Büyükşehir'den oryantiring heyecanı
Kayseri Büyükşehir'den oryantiring heyecanı
Kocaeli'de çift dizi tramvay dönemi başlıyor
Kocaeli'de çift dizi tramvay dönemi başlıyor
Yargıtay'dan şoförlerle ilgili emsal karar
Yargıtay'dan şoförlerle ilgili emsal karar

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim