• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:45
Düzce'de ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
09:30
Türkiye-Özbekistan arasında 10 milyar dolarlık ticaret hedefi... Yeni Konsey kuruldu
09:18
Genetik farklılıklar aynı hastalığın tedavisinde sonucu değiştirebiliyor
09:14
Bayburt'ta Cumhuriyet'in 103'üncü yılı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi
09:13
Hatay'da uluslararası dayanışmayla sağlıklı yaşam merkezi açıldı
09:09
Aydın'da çilek üreticisi yeni sezon dikimlerine başladı
09:08
Sultanhisar'da kalorifer ateşçiliği kursiyerlerine uygulamalı eğitim
09:08
Bahçelievler'de Cumhuriyet'in 103'üncü yıl dönümü coşkuyla kutlandı
09:06
Aydın'da Caretta carettaların yavru çıkışları tamamlandı
08:57
Prof. Dr. Maden: "Doğu Akdeniz'de Türkiye'siz hiçbir enerji projesi başarıya ulaşamaz"
08:46
Depremin ardından yeniden inşa edilen 98 yıllık tarihi valilik binasında saat 04.17'de sabitlendi
08:45
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
08:01
Kapadokya'da düşen kaya parçasının önceki görüntüsü
07:57
İzmir'de gencin bayrak duyarlılığı kamerada
05:34
Tercan'da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı
05:27
Erzincan'da Cumhuriyet'in 103. yılı resepsiyonla kutlandı
05:21
Erzincan'da Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı
05:17
Erzincan'da bayrak yürüyüşü
04:54
1966 Turanspor'dan Cumhuriyet Bayramı'nda anlamlı mesaj
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. TBMM'de haftalık yoğun mesai başladı
Gündem
Yayınlanma: 08 Temmuz 2025 - 11:20

TBMM'de haftalık yoğun mesai başladı

Enerji ve maden alanları ile en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun tekliflerini görüşecek olan TBMM Genel Kurulu'nda haftalık mesai başladı.

Gündem
08 Temmuz 2025 - 11:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TBMM'de haftalık yoğun mesai başladı
Enerji ve maden alanları ile en düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun tekliflerini görüşecek olan TBMM Genel Kurulu'nda haftalık mesai başladı.

ANKARA (İGFA) - Haftalık çalışmasına BUGÜN (8 Temmuz Salı) başlayan TBMM Genel Kurul, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek.

Teklife göre, "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı" alınmadıkça projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek, proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek ancak bu durum söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına da engel teşkil etmeyecek.

TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan gündeme göre, Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikle ruhsat bedelinde yüzde 30 indirim yapılacak ve rehabilitasyon bedeli, ruhsat bedelinden ayrıştırılarak ruhsat bedeli kadar bir tutarın rehabilitasyon bedeli olarak ödenmesi zorunlu hale getirilecek.

Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek.

Zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlarda madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, bu sahaların rehabilitasyon çalışmalarını temin etmek üzere ruhsat sahibinden işletme ruhsat bedeli kadar ayrıca tahsilat yapılacak.

Yeni tesis edilecek zeytin bahçeleri ile taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca uygun görülenler, zeytinliği kamulaştırılan taşınmaz maliklerinden talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek.

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ön lisans veya üretim lisansı bulunan üretim tesisleri için gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 31 Aralık 2030'a kadar Kamulaştırma Kanunu kapsamında "acele kamulaştırma" kararı alınabilecek.

31 Aralık 2030'a kadar işletmeye girecek yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak.

Enerji ithalatının azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve yerli kaynaklara dayalı üretimin artırılması için izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanmakta olan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA YÖNELİK DÜZENLEME GENEL KURULA GELECEK

Öte yandan TBMM Genel Kurulu, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya yükseltilmesine ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin de görüşmelerine başlayacak. Bu teklife göre, Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddi 67'ye çıkarılacak. Kuvvet komutanları ile diğer orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin birer yıllık sürelerle 72 yaşına kadar uzatılabilmesine Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Yüksek Askeri Şura kararı ile hizmet süresi uzatılabilecek general ve amirallerin sayısı 36'dan 60'a, zaruri hallerde 75'e çıkarılabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin düzenleme kapsamında hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi veya onayı ile hak kazandığı günü takip eden 4 gün içinde kullandırılabilecek.

En düşük emekli aylığı, temmuz ödeme döneminden itibaren 16 bin 881 liraya yükseltilecek.

TBMM'nin komisyon görüşmelerinde ise; Dışişleri Komisyonu, bazı uluslararası anlaşmalara yönelik 5 kanun teklifini görüşecek. Ayrıca komisyonda, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) KKTC'de gayrimenkul alan şahıslara yönelik eylemlerine ve Kıbrıs'taki son gelişmelere yönelik sunum yapacak.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, kurumların 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmelerini sürdürecek.

Komisyon, bu haftaki toplantısında, Ziraat Bankası AŞ ve bağlı kuruluşlarının, Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ ve bağlı ortaklıklarının, Türk Reasürans AŞ ile Türk Katılım Reasürans AŞ'nin bilanço ve netice hesaplarını ele alacak.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Düzce'de ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Düzce'de ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Bilecik'te 52 öğrenciye güvenli internet ve akran zorbalığı eğitimi
Bilecik'te 52 öğrenciye güvenli internet ve akran zorbalığı eğitimi
Bilecik'te çevre yarışmasının kazananları belli oldu
Bilecik'te çevre yarışmasının kazananları belli oldu
Bilecik'te 25 traktör sürücüsüne trafik eğitimi
Bilecik'te 25 traktör sürücüsüne trafik eğitimi
Son Haberler
Mersin'de ücretsiz İngilizce kurslarına yoğun ilgi
Mersin'de ücretsiz İngilizce kurslarına yoğun ilgi
Bursa Osmangazi'de kadın girişimciler Cumhuriyet Sokağı'na renk kattı
Bursa Osmangazi'de kadın girişimciler Cumhuriyet Sokağı'na...
Bakırköy'de binler Fener Alayı'nda buluştu
Bakırköy'de binler Fener Alayı'nda buluştu
Düzce'de ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Düzce'de ticari taksi ile otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Edirne'nin şampiyonu olimpiyat sahnesinde
Edirne'nin şampiyonu olimpiyat sahnesinde
Genç sporcu Derin Deniz'den Avrupa şampiyonluğu
Genç sporcu Derin Deniz'den Avrupa şampiyonluğu

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim