• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
00:35
Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanlığı'ndan 5 bin öğrenciye kırtasiye desteği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Sarıalioğlu: "Eczacılarımızı uyarıyoruz..."
SAĞLIK
Yayınlanma: 24 Eylül 2020 - 12:02

Sarıalioğlu: "Eczacılarımızı uyarıyoruz..."

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, koronavirüs vakalarının eylül sonu itibarıyla artmasından endişe ettiklerini belirtirken, eczacılara "Mart ayındaki tedbirlerimize geri döneceğiz" uyarısında bulunduklarını bildirdi.

SAĞLIK
24 Eylül 2020 - 12:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sarıalioğlu:

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, Dünya Eczacılık Günü kapsamında yaptığı açıklamada koronavirüs salgınının Türkiye'de görüldüğü ilk süreçte eczacıların, hastanelerdeki sağlık çalışanlarının ardından risk grupları arasında ikinci sırada bulunduğunu söyledi.
İlk günlerde eczanelere ayakta Kovid-19 hastalarının geldiğini belirten Sarıalioğlu, o dönemde Kovid-19'a yakalanan 15-16 eczacının iş yerlerini kapatarak karantinada kaldıklarını anlattı.

Oda olarak eczanelere destek verdiklerini, koruyucu ekipman dağıttıklarını, sosyal mesafe tedbirlerini hatırlattıklarını aktaran Sarıalioğlu, bazı eczanelerde sosyal mesafe çizgileri, kimisinde ise pleksi koruma panelleri kullanılarak önlem alındığını hatırlattı.
Sarıalioğlu, salgın döneminde paniğe kapılan vatandaşların eczacıların çalışma sistemini zorlaştırdığını ifade etti. İlk dönem eczanelerde yaşanan yoğunluğun tedbirlerin netleşmesi ve hayata geçmesiyle azaldığını dile getiren Sarıalioğlu, son iki ayda yoğunluğun 'aşırı yoğunluk' seviyesine ulaşmadığını vurguladı.

'İstanbul'da yeniden sıkıntılı bir süreci yaşayacakmışız gibi düşünüyoruz'

Eylül sonu itibarıyla eczanelerdeki yoğunluğun artacağına inandığına dikkati çeken Sarıalioğlu, şöyle konuştu:
"Eylül sonu itibarıyla endişemiz odur ki yine aynı (ilk vakanın görüldüğü günlerdeki) yoğunluğu yaşayacağız. Biz bugünlerde eczacılarımızı uyarıyoruz. Mart ayındaki tedbirlerimize geri döneceğiz, yine aynı şekilde dikkatli olacağız. Çünkü önce kendimizi, çalışanlarımızı, ailemizi korumamız lazım ki toplum sağlığını koruyabilelim. O anlamda önümüzde sanıyorum yine sıkıntılı bir süreç olacak. Okullar açıldı. Yüz yüze eğitim başladı. Bize göre haziran, temmuz, ağustosta İstanbul'dan memleketine giden tatile giden insanlar yavaş yavaş dönmeye başladı. Bu insanların büyük bir kısmının eylül sonuna döneceğini düşünüyoruz. Kalabalık ortamlarda bulunmaları sıkıntı yaratacak. Toplu taşımalar sıkıntı yaratacak. Buna yönelik tedbirler zaten devlet tarafından da alınmaya çalışılıyor. Son bir ayın tablolarına da baktığımızda sürekli yükselen bir grafik olduğu için eylül sonu için sanki İstanbul'da yeniden sıkıntılı bir süreci yaşayacakmışız gibi düşünüyoruz."
'Eczanede mümkün olduğu kadar kısa süre geçirin'
Sarıalioğlu, vatandaşlardan kendilerinin sağlığını korumak için bazı beklentilerinin olduğunu kaydetti. Eczanelerdeki bekleme koltuklarını kaldırdıklarına işaret eden Sarıalioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış göstermelerini istiyoruz. 'Eczanede mümkün olduğu kadar kısa süre geçirin' diyoruz. Onların sağlığı için, çünkü sürekli giren çıkan hastalarımız var. Hangisinin virüs getirdiğini bilmiyoruz. O yüzden 'mümkün olan en kısa sürede eczanedeki işinizi bitirip çıkın' ricamız var. 'Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız eczaneye gelmeyin', 'Ateşiniz varsa, kendinizden şüpheniyorsanız eczaneye gelmeden önce mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidin' diyoruz. Eczanelerimizde bir de şöyle bir şey var; insanlar ürünleri ellerine alıp incelemeyi severler, 'mümkün olduğu kadar teması kesin' diyoruz. Hemen her eczanemizin girişine dezenfektan koyduk, 'kullanmadan içeri girmeyin' diyoruz. 'Maskesiz girmeyin' diyoruz. 'İçeride bir hasta varsa onunla aranızdaki mesafeyi koruyun, onun işi bittikten sonra size yardımcı olalım' diyoruz. Bu konularda dikkat etmelerini istiyoruz. Öncelik onların sağlığı aslında. Onların sağlığı için bu tip tedbirlerimiz var." '3 meslektaşımızı ve bir teknisyenimizi koronavirüs sebebiyle kaybettik' İstanbul'da son bir ayda 5 eczacıya koronavirüs teşhisi konulduğunun altını çizen Sarıalioğlu, "Son bir ayda bize iletilen bilgilere göre 5 meslektaşımızda Kovid-19 pozitif teşhisi var. Ama onların şu anda Allah'a şükür hayati tehlikeleri yok, evlerinde karantinadalar, süreçlerini dolduruyorlar. Meslektaşlarımızı o anlamda sürekli takip ediyoruz. Arayıp soruyoruz, durumlarını takip etmeye çalışıyoruz. İstanbul'da marttan bu yana 3 meslektaşımızı ve bir teknisyenimizi koronavirüs sebebiyle kaybettik. Bu süreçte de 20'nin üzerinde meslektaşımız Kovid-19 pozitif teşhisi aldı" dedi.
Edinilen tecrübelerle eczanelerin salgınla ilgili olası senaryolara hazır olduğunu belirten Sarıalioğlu, ancak sürecin üstesinden tek başlarına gelemeyeceklerine vurgu yaptı. Sarıalioğlu, bu sene eczacılık günlerinin koronavirüsün gölgesinde kutlandığını, tebriklerinin sosyal mesafeli, tebrik kartlı ya da online platformlar aracılığıyla kabul edildiğini anlattı.
Vatandaşlara, "Aşı olabiliyorsanız olun ama olamıyorsanız sizi koruyacak şey sosyal mesafedir, maskedir, mesafedir. Bundan asla taviz vermeyin" uyarısında bulunan Sarıalioğlu, Yalova'nın da bağlı olduğu İstanbul Eczacı Odası'na kayıtlı 5 bin 400 civarında eczanenin faal şekilde hizmet verdiğini sözlerine ekledi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Prof. Dr. İrfan Koca'dan "Geçmeyen ağrı" uyarısı
Prof. Dr. İrfan Koca'dan "Geçmeyen ağrı" uyarısı
Sepsiste erken müdahale hayati önem taşıyor
Sepsiste erken müdahale hayati önem taşıyor
Mersin'de çocuklara sağlık bilinci etkinliği
Mersin'de çocuklara sağlık bilinci etkinliği
Manisa'da ilk yardım bilincini güçlendiren örnek proje
Manisa'da ilk yardım bilincini güçlendiren örnek proje
Son Haberler
Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanlığı'ndan 5 bin öğrenciye kırtasiye desteği
Ülkü Ocakları Kayseri İl Başkanlığı'ndan 5 bin öğrenciye...
İstanbul'da 409 kilo uyuşturucu ele geçirildi
İstanbul'da 409 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Tredyol Süper Lig: Amed Sportif Faaliyetler: 5 - Başakşehir: 0
Tredyol Süper Lig: Amed Sportif Faaliyetler: 5 - Başakşehir: 0
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bariyerlere çarpan yolcu otobüsünün yanma anı kamerada
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bariyerlere çarpan yolcu otobüsünün...
Sakaryaspor - Adana 01 Futbol Kulübü SK maçının ardından
Sakaryaspor - Adana 01 Futbol Kulübü SK maçının ardından
Altın üretiminde hedef 100 ton
Altın üretiminde hedef 100 ton

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim