• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
00:45
Kurtulmuş: Bu başarı sadece bir partinin değil, bütün Türkiye'nin başarısıdır
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. BURSA
  3. "Nilüfer'de Kadın Hayata Yakın" etkinliği
BURSA
Yayınlanma: 16 Eylül 2022 - 10:29

"Nilüfer'de Kadın Hayata Yakın" etkinliği

Nilüfer Belediyesi'nin düzenlediği "Nilüfer'de Kadın Hayata Yakın" etkinliğine konuk olan Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabı üzerine kadınlarla söyleşi gerçekleştirdi. Şakacı, Nilüfer Belediyesi'nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu ve bunu her kesime yaymaya çalıştığını belirterek, "Nilüferli kadınlar çok şanslı" dedi.

BURSA
16 Eylül 2022 - 10:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü'nün  kırsal bölgelerde yaşayan kadınları, kitapla ve yazarlarla buluşturduğu "Kadın Hayat Yakın" buluşmaları pandemi nedeniyle verilen aradan sonra tekrar başladı. Aranın ardından gerçekleşen yazar buluşmasının bu defaki konuğu Figen Şakacı oldu.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından daha önceden kendilerine verilen Figen Şakacı'nın "Kesekli Tarla" kitabını okuyan Nilüferli kadınlar, düzenlenen etkinlikte de yazarla bir araya geldi. Daha önce kırsal mahallelerdeki bütün kadınların biraraya geldiği yazar buluşmasına bu defa kadınlar gruplar halinde Uğur Mumcu Sahnesi'nde ağırlandı. Bu ilk buluşmada Dağyenice, Misi, Demirci, Çalı, Atlas gibi 12 mahalleden toplam 270 kadın yer aldı. Diğer mahallelerdeki kadınlar da yine ayrı gruplar halinde farklı yazar ve kitaplarıyla buluşacak.

Kadınların ilgi gösterdiği Figen Şakacı'nın söyleşisini Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız ile Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala da ilgiyle takip etti. Yazar Figen Şakacı, Kesekli Tarla kitabının yanı sıra yazarlık serüveni, Pala Hayriye ve Bitirgen adlı kitaplarına da değindi.

 

 

"Yılın Yazarı" projesi kapsamında 4 yıl önce de Nilüfer Belediyesi'nin davetiyle Bursa'ya geldiğini belirten Figen Şakacı, gördükleri karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirerek, Nilüfer Belediyesi'nden övgüyle bahsetti. Nilüfer Belediyesi'nin edebiyata tutkuyla bağlı olduğunu vurgulayan Şakacı, "Nilüfer Belediyesi'nin yaptığı işleri görünce büyük şaşkınlık yaşadım. Sanki Türkiye'de değil gibi. Bu kadar edebiyat sevdasını, içtenlikle ve içselleştirerek bu sevgiyi herkese aşılamak için canla başla çalışıldığını Nilüfer'de gördüm. Nilüfer Belediyesi'nin, yurttaşları edebiyat dünyasının bir parçası gibi hissettirmek için tutkuyla bu işi yaptığını gördüm. Bunun için Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri'ne ve emeği geçenlere, yazmayla ömrünü geçirmiş, edebiyat aşkıyla bu yaşa gelmiş biri olarak samimiyetle teşekkür ediyorum. Nilüferli kadınlar çok şanslısınız" diye konuştu.

Çocuk yaşlarından itibaren edebiyata ve okumaya tutkuyla bağlı olduğunu, edebiyatta, ne anlatıldığından ziyade, nasıl anlatıldığı şiarını edindiğini ifade eden Figen Şakacı, "Ancak yazmaya başladığımda asıl hünerin dil olduğunu fark ettim. O dili yaygınlaştırmaya, okurların evlerine sokmaya çalıştım" dedi.

Kesekli Tarla kitabının yazın hikayesini katılımcılarla paylaşan Figen Şakacı, kendi edebiyat serüveninde bir sorunun, bir derdin peşine düşmeden, yazmadığını söyledi. Şakacı kitabı hakkında da şöyle konuştu: "Kesekli tarla, annemin meşhur sözlerinden biridir. Annem, kendini çok başarısızlığa uğramış hissettiğinde dünyaya suçu atardı. O, 'Tarla mı kesekli yoksa ben mi yürümeyi bilemedim' derdi. Bir şeyleri beceremiyoruz ama belki hepsi de bizim suçumuz değildir. Tarlaya hiç laf etmeyecek miyiz yani? Başımıza gelen her şey bizim suçumuz, hatamız, eksiğimiz olabilir mi? Yaşadığımız hayata baktığımız zaman bize neler oluyor? Bize ne yapıyorlar ya da ne yapmıyorlar? Yeterince sevilip, şefkat gördük mü? Nasıl büyüdük? Bu ülkede kadın olmak ne demek? Bu sorulara kafayı çok taktım. İşte bu sorular bana yazdırıyor. Bir sorunun, bir derdin peşine düşmeden bir şey yazmayı, kendi edebiyat serüvenimde beceremedim. Anlatacak bir derdim yoksa, yazmamayı seçtim. Sadece mesele ettiğim şeyleri anlatmaya çalıştım."

Kesekli Tarla kitabında baba oğul çatışmalarını ve evlilik sorunlarının içine girerek, yarattığı karakterleri dillendirmeye çalıştığını söyleyen Figen Şakacı, "Ömrümüz, çer çöpleri ayıklamakla geçiyor. Bir düzlüğe, pürlüğe, temizliğe varıyor muyuz ben de bilmiyorum. Sadece onu temizlemenin kendisi, bizi hayatta ve ayakta tutuyor. Bu kitapta yer alan 22 öykünün her birinin 3 yıla, 5 yıla yayılan süresi oldu. 13 yıl bir tane hikayeyi yazmak için bekledim. Bir yas hikayesi yazmayı bekledim. Ama yas hikayesi yazmak için de yasınızı tamamlamış ve bitirmiş olmanız gerekiyormuş. Benim bunu anlamam 13 yıl sürdü" ifadelerini kullandı.

Yazar Figen Şakacı, söyleşinin son bölümünde kadınların kitapla ilgili sorularını da yanıtladı. Söyleşinin ardından Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, yazar Figen Şakacı'ya anmalık vererek, keyifli söyleşi için teşekkür etti.

Kadın Hayata Yakın projesinin uzun yıllardır süren anlamlı bir etkinlik olduğuna değinen Başkan Turgay Erdem, "Bu, etkinliğimizin amacı sadece kitap okutmak değil, kadınların dayanışmasını, birlikte ve hayatın içinde olmalarını istediğimiz çok güzel bir proje. Sizler gibi cesaretli kadınlar olması bizim için çok değerli. Bizim erkek egemen olma gibi bir tutkumuz yok. Biz birlikte, hep beraber bir güç olarak devam etmeyi istiyoruz" diye konuştu.
Figen Şakacı, günün sonunda Kesekli Tarla kitabını katılımcılar için imzaladı.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
BURSA BKM’DE RESİM ANALİZİ EĞİTİMİNE YOĞUN İLGİ
BURSA BKM’DE RESİM ANALİZİ EĞİTİMİNE YOĞUN İLGİ
BAŞARI DERECELERİ ULUDAĞ KOLEJİ’NDEN
BAŞARI DERECELERİ ULUDAĞ KOLEJİ’NDEN
BUÜ’lü müzikolog, Oxford’a kabul edilen ilk Türk oldu
BUÜ’lü müzikolog, Oxford’a kabul edilen ilk Türk oldu
CUMALIKIZIK UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  GERÇEKLEŞTİRİLDİ 
CUMALIKIZIK UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  GERÇEKLEŞTİRİLDİ 
Son Haberler
Kurtulmuş: Bu başarı sadece bir partinin değil, bütün Türkiye'nin başarısıdır
Kurtulmuş: Bu başarı sadece bir partinin değil, bütün Türkiye'nin...
Tour Of Ordu 2026 için geri sayım başladı
Tour Of Ordu 2026 için geri sayım başladı
TBMM'de tarihi teklif yasalaştı!
TBMM'de tarihi teklif yasalaştı!
Kolombiya'da 1,5 milyon kişi güçlü sarsıntı yaşadı
Kolombiya'da 1,5 milyon kişi güçlü sarsıntı yaşadı
CHP Gençlik Kolları, YENİ Parti'nin ele geçirdiği X hesabını geri aldı!
CHP Gençlik Kolları, YENİ Parti'nin ele geçirdiği X hesabını...
Karacabey'de Gölecik Barajı çalışmaları devam ediyor
Karacabey'de Gölecik Barajı çalışmaları devam ediyor

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim