• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:05
İskenderun'da Halk Ekmek fabrikası için ilk kepçe vuruldu
09:04
Uzmanlar uyarıyor: "İlk süt dişinden itibaren fırçalama başlamalı"
09:03
Doğum şekli anne ve bebeğin sağlık durumuna göre belirlenmeli
09:02
Zeytin, incir ve badem fidanı desteği için başvurular devam ediyor
08:55
Üsküdar'daki McDonald's şubesi önündeki protestolar birinci yılında
08:49
Kışın vazgeçilmezi cep yakıyor
08:47
Polis, bilinci kapanan bebeği motosikletle hastaneye yetiştirdi
08:41
HBB, Kırıkhan Alaybeyli'nin bağlantı yolunu asfaltladı
08:30
KAYSO'da Mehmet Büyüksimitci güven tazeledi
08:19
Düzce'de çocuklar okula, anneler spora projesi başladı
08:10
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve toz taşınımı uyarısı
06:40
Turhal Şeker'de 93. kampanya dönemi başladı
06:07
Kayseri U14 Ligi fikstür çekimi yapıldı
06:02
Kayserispor, Ulusal Lisansı aldı
05:59
Kayserispor-Manisa FK maçının bilet fiyatları belli oldu
00:10
TOBB'dan sigortacılara kutlama mesajı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Merz: "Ukrayna'ya yardım sağlamak Almanya'nın ulusal çıkarları doğrultusunda"
DÜNYA
Yayınlanma: 04 Ekim 2026 - 21:32
Güncelleme: 05 Ekim 2026 - 06:21

Merz: "Ukrayna'ya yardım sağlamak Almanya'nın ulusal çıkarları doğrultusunda"

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Almanya'nın Ukrayna'ya olan desteğine yönelik eleştirilere, "Ukrayna'ya özellikle bu yıl ve kış öncesinde yardım sağlamak Almanya'nın derinden önem verdiği ulusal çıkarları doğrultusunda" cevabını verdi. Merz ayrıca, Ukrayna'ya 1 milyar euro askeri yardım sağlanacağını ve Rusya tarafından bombalanan altyapısı için de 350 milyon euro kaynak aktarılacağını açıkladı.

DÜNYA
04 Ekim 2026 - 21:32
Güncelleme: 05 Ekim 2026 - 06:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Merz: "Ukrayna'ya yardım sağlamak Almanya'nın ulusal çıkarları doğrultusunda"
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Almanya'nın Ukrayna'ya olan desteğine yönelik eleştirilere, "Ukrayna'ya özellikle bu yıl ve kış öncesinde yardım sağlamak Almanya'nın derinden önem verdiği ulusal çıkarları doğrultusunda" cevabını verdi. Merz ayrıca, Ukrayna'ya 1 milyar euro askeri yardım sağlanacağını ve Rusya tarafından bombalanan altyapısı için de 350 milyon euro kaynak aktarılacağını açıkladı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Kiev'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Merz ve Zelenskiy, Alman ve Ukraynalı şirketlerin savunma alanında 15 anlaşma imzaladığı görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ülkesinin Ukrayna'ya olan desteğindeki kararlılığı tekrar ederek, "Alman halkı Ukrayna'nın arkasında, Alman hükümeti de Ukrayna hükümetinin arkasında. Bu korkunç savaş nihayet sona erene kadar Ukrayna'ya yardım etmek için elimizden geleni yapacağız. Moskova'dan gelen tehditlere rağmen Kiev'e geldim. İnsansız hava aracı (İHA) saldırısından korkmayacağız. Tehdidin ziyaretimle ilgili olup olmadığını bilmiyorum ve eğer öyleyse bundan korkmayacağım" diye konuştu.

Ukrayna'ya yaklaşık 1,3 milyar euro yardım

Merz, Kiev ziyareti kapsamında Alman ve Ukraynalı şirketler arasında çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalandığını kaydederek, bunlar arasında hava savunma füzesi, uydu teknolojileri konusunda işbirliği ve İHA konusunda yapılacak geliştirme ve üretim anlaşmaları olduğunu vurguladı. Merz, Ukrayna'ya yaklaşık 1 milyar euro askeri yardım ve Rusya tarafından sık sık bombalanan enerji altyapısı için de 350 milyon euro kaynak aktarılacağını ifade ederek, "Bugün bana eşlik eden savunma sanayi girişimcileri Ukrayna savaş deneyiminden ders çıkarıyorlar, elbette bunun tersi de geçerli. Alman ve Ukraynalı şirketler son derece yenilikçi ortak girişimler kuruyor. Ayrıca İHA savunması alanındaki Ukrayna uzmanlığından da daha fazla faydalanacağız" dedi.

"Ukrayna'ya yardım Almanya'nın ulusal çıkarları doğrultusunda"

Merz, Almanya'da Ukrayna'ya yönelik verilen desteklere yönelik eleştirilere ve kamuoyu anketlerine ilişkin de, "Ukrayna'ya özellikle bu yıl ve kış öncesinde yardım sağlamak, Almanya'nın derinden önem verdiği ulusal çıkarları doğrultusunda" ifadelerini kullandı.

Merz, Rusya'nın Almanya'ya yönelik hibrit saldırılarını hatırlatarak, "Ukrayna'ya yardım etmeyi bırakırsak bunların hiçbiri durmayacak. Aksine durum daha da kötüleşecek. En önemli amaç sadece Ukrayna'da değil, Avrupa genelinde tehdit altında olan mevcut siyasi düzeni korumak. Bu, Almanya'da vermemiz gereken siyasi görüş savaşıdır" dedi.

Merz, ülkesinin Ukrayna'ya desteğinin daha sağlam gerekçelerle, daha iyi, daha ayrıntılı, iç siyasi gerekçeler de içeren bir şekilde sunulması gerektiğini ifade etti. Almanya Başbakanı, "Ukrayna barış istiyor, Almanya barış istiyor, tüm Avrupa barış istiyor. Bu barış müzakere edilmelidir, Ukrayna'ya da, Avrupa'ya da dayatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

"Ortak üretim ve sanayiye yönelik büyük siparişler söz konusu"

Zelenskiy de yaptığı açıklamada, "Almanya Başbakanı Merz ile birlikte Ukrayna-Almanya İş Forumu temsilcileriyle görüştük. Savaş sırasında önemli bir sonuç elde ediyoruz. Alman ve Ukraynalı şirketler arasında 15 anlaşma imzalandı. Bu çok önemli; ortak üretim, istihdam ve sanayiye yönelik büyük siparişler söz konusu. Öncelikle Alman sanayisi, ancak aynı zamanda Ukrayna sanayisi için de" dedi.

Taraflar arasındaki mutabakatları "güçlü anlaşmalar" olarak nitelendiren Zelenskiy, "Önemli olan şu ki Ukrayna da Almanya'ya yardımcı oluyor. Deneyimlerimizi, teknolojilerimizi ve üretim kapasitemizi paylaşıyoruz. Ukrayna ve Almanya halihazırda ortaklaşa İHA'lar üretiyor. Ukrayna, Almanya'dan daha fazla silah ve teçhizat satın alacak. Almanya'da İHA birimleri oluşturulmasına yönelik ortak çalışmalar da şimdiden başladı. Eğitim ve deneyim konusunda destek vermeye hazırız. Bugün bunu da görüştük. Enerji altyapısının korunmasına yönelik teknolojilerimizin kullanımını genişletmek için de çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.


2026/10/merz-quotukrayna39ya-yardim-saglamak-almanya39nin-ulusal-cikarlari-dogrultusundaquot.jpg
2026/10/merz-quotukrayna39ya-yardim-saglamak-almanya39nin-ulusal-cikarlari-dogrultusundaquot_1.jpg
2026/10/merz-quotukrayna39ya-yardim-saglamak-almanya39nin-ulusal-cikarlari-dogrultusundaquot_2.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kosova'da protestocular ile polis karşı karşıya geldi
Kosova'da protestocular ile polis karşı karşıya geldi
Kırgızistan'da Orta Asya'nın en büyük stadyumu açıldı
Kırgızistan'da Orta Asya'nın en büyük stadyumu açıldı
Çorum'un lezzetleri İspanya'da görücüye çıktı: Yöresel tatlar yoğun ilgi gördü
Çorum'un lezzetleri İspanya'da görücüye çıktı: Yöresel tatlar yoğun ilgi gördü
Suudi Arabistan'da Mekke İttifakı'nın Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısı yapıldı
Suudi Arabistan'da Mekke İttifakı'nın Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi toplantısı yapıldı
Son Haberler
İzmir'de yağmurun yolu açılıyor
İzmir'de yağmurun yolu açılıyor
Basmane'nin belleği kadınların ellerinde yeniden canlandı
Basmane'nin belleği kadınların ellerinde yeniden canlandı
Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi'ni ücretsiz gezdiler
Anadolu Harikalar Diyarı Hayvanat Bahçesi'ni ücretsiz gezdiler
Bursa Büyükşehir'den İnegöl'e 7 kilometrelik yeni yol
Bursa Büyükşehir'den İnegöl'e 7 kilometrelik yeni yol
Ankara Keçiören'de "Cesur Balık" çocuklarla buluştu
Ankara Keçiören'de "Cesur Balık" çocuklarla buluştu
Düzce'de ışıklarda iki araç çarpıştı: 2 yaralı
Düzce'de ışıklarda iki araç çarpıştı: 2 yaralı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim