• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:05
Kayseri Melikgazi'den Osmanlı Mahallesi'ne yeni çehre
08:50
Bursa Büyükşehir öğrencilerin yanında
00:10
Bolu adliyesinde HSK kararnamesi: 7 isim gitti, 4 isim geldi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. BURSA
  3. Lisede rezalet!
BURSA
Yayınlanma: 26 Nisan 2017 - 00:00

Lisede rezalet!

BURSA
26 Nisan 2017 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Lisede rezalet!
Türkiye çocukların erken evlenmesine karşı mücadeleyi sürdürürken Zonguldak|ın Alaplı İlçesi|ndeki Çok Programlı Anadolu Lisesi|nde düzenlenen |Turizm Haftası| etkinliğinde liseli kız öğrenci ile erkek öğrenciye gelinlik ve damatlık giydirildi.

Okul bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı Nuri Tekin, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, öğrencilerin Alaplı kültürünü yansıtan gösteriler hazırladığnı söyleyerek, "Alaplı kültürünü, geleneğimizde olan enstantaneleri sunacağız. Bu gösteriye yardımcı olan okulumuz idareci, öğretmenleri ve öğrencilerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Ardından, lise öğrencilerinin rol aldığı, |Alaplı|da düğün|, |Alaplı|da bayram|, |Alaplı|da gelin kaynana atışması| konulu tiyatro gösterileri sunuldu. İlçede özellikle köylerde eskiden yapılan atlı düğünlerin canlandırıldığı oyunda önce kız isteme sahnelendi. 10 ve 11|inci sınıf öğrencilerinin rol aldığı oyunda ardından kına gecesi ve atlı gelin alma yapıldı. Kına gecesinde damat olan erkek öğrenciye de kına yakıldı. Okul müdürü Rıfat Yiğit|in, "Alaplımızda erkeğe de kına yakarız. Eşine, ailesine, vatanına, milletine kurban olsun diye." diyerek dua etmesiyle damadın eline kına yakıldı. Ardından evden gelin çıkarma geleneği canlandırıldı. Davul zurna eşliğinde gelinlik ve damatlık giyen öğrenciler, diğer öğrencilerle davul zurna eşliğinde halay çekti. Bu sırada köçek kıyafeti giyen iki öğrenci de dans etti.

Sonra gelin ve damat el ele sahneden indi. Gelin, bahçeye getirilen ata bindirildi. Gelini taşıyan at protokol üyelerinin önünden geçirilerek damat evine gitti.

Gazetecilere açıklama yapan okul müdürü Rıfat Yiğit, "Eskiden Alaplı|da düğünler atlı oluyordu. Gelinler at üzerinde gidiyordu damat evine. Bu geleneği yansıttık programımızda. Öğrenciler oynadı bu programda. Biz tiyatro ve etkinlik şeklinde yaptık. Bir canlandırma oldu. Ben bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum. Çocukların yaşları da büyük. Eski bir geleneği, kültür ve turizm haftasında tekrar bir hatırlatma olarak yaptık" dedi.

ÇOCUK GELİN MÜCADELESİ

Türkiye, yıllardır çocuk evliliklerin önlenmesi konusunda mücadele ediyor. TÜİK|in 2015 verilerine göre toplam 602 bin 982 resmi evlilikten 31 bin 337|sinde 16-17 yaşındaki kız çocukları gelin oldu. Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2|sine denk geliyor.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
BAŞARI DERECELERİ ULUDAĞ KOLEJİ’NDEN
BAŞARI DERECELERİ ULUDAĞ KOLEJİ’NDEN
BUÜ’lü müzikolog, Oxford’a kabul edilen ilk Türk oldu
BUÜ’lü müzikolog, Oxford’a kabul edilen ilk Türk oldu
CUMALIKIZIK UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  GERÇEKLEŞTİRİLDİ 
CUMALIKIZIK UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI  GERÇEKLEŞTİRİLDİ 
ULUDAĞ KOLEJİ ÖĞRENCİSİNDEN TÜRKİYE GENELİ LGS DENEME SINAVINDA TÜRKİYE DERECESİ!
ULUDAĞ KOLEJİ ÖĞRENCİSİNDEN TÜRKİYE GENELİ LGS DENEME SINAVINDA TÜRKİYE DERECESİ!
Son Haberler
Kayseri Büyükşehir Çocuk Kütüphanesi miniklerinden Milli Takım'a destek
Kayseri Büyükşehir Çocuk Kütüphanesi miniklerinden Milli Takım'a...
A Millî Takım, Avustralya'ya hazır
A Millî Takım, Avustralya'ya hazır
Kayseri Melikgazi'den Osmanlı Mahallesi'ne yeni çehre
Kayseri Melikgazi'den Osmanlı Mahallesi'ne yeni çehre
33 ilin Başsavcısı değişti
33 ilin Başsavcısı değişti
Bursa Büyükşehir öğrencilerin yanında
Bursa Büyükşehir öğrencilerin yanında
Yaşlı kadının evine kalaşnikoflu saldırı
Yaşlı kadının evine kalaşnikoflu saldırı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim