• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
10:15
Ekran bağımlılığı alarm veriyor: 2050'de her 2 kişiden biri miyop olabilir
10:06
Kırgızistanlı genç şifayı Türk hekimlerinde buldu
10:05
Çırak bulunamayan terzilikte yarım asrı geride bıraktı
10:00
Galatasaray ile Fenerbahçe 406. randevuda
09:50
Sakarya Gaz Sahası'ndan bugüne kadar 6 milyar metreküp doğal gaz üretildi
09:49
İngilizce olimpiyatında dünya üçüncüsü olan şehit kızı, söyledikleriyle valiye duygusal anlar yaşattı
09:29
Yurdunuseven: "Cezaevlerindeki çocukların suça sürüklenmelerinde sosyal medyanın büyük etkisi olduğunu görüyoruz"
09:25
Germencik Belediyesi'nden personele iş güvenliği eğitimi
09:12
Sofraların vazgeçilmezi zahterde bereketli hasat
09:05
71 mahalleden kadınlar 71 kazanda yemek yaptı, binlerce kişiye ikram etti
08:44
Erzincanlı güreşçi Elvira Süleyman Avrupa ikincisi oldu
08:34
Burhaniye'de 'Atık Kumaşlara Son' projesi hayata geçirildi
08:01
Laparoskopik cerrahiyle hastalar günlük yaşama daha hızlı dönüyor
07:25
Çiftçiye 1 milyon fide desteği
07:20
Cevdet Yılmaz'dan ekonomi açıklaması
07:15
Denizli OSB yönetiminden İl Jandarma Komutanlığına ziyaret
07:15
Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?
07:10
Hizbullah İsrail'i duman ediyor
06:30
Kayseri Melikgazi'den diş hastanesi müjdesi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kalorifer ve soba bacalarınızın temizliğini yapmayı unutmayın!
Gündem
Yayınlanma: 19 Aralık 2024 - 10:21
Güncelleme: 19 Aralık 2024 - 11:14

Kalorifer ve soba bacalarınızın temizliğini yapmayı unutmayın!

Erzincan İtfaiye Müdürlüğü kış aylarında soba ve kalorifer bacalarından kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ev yangınlarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Gündem
19 Aralık 2024 - 10:21
Güncelleme: 19 Aralık 2024 - 11:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kalorifer ve soba bacalarınızın temizliğini yapmayı unutmayın!
Erzincan İtfaiye Müdürlüğü kış aylarında soba ve kalorifer bacalarından kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri ile ev yangınlarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları hususunda uyardı.

Erzincan Belediyesi İtfaiye Müdürü Sami Karakaş yaptığı açıklamada şunları ifade etti; "Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesi ile birlikte, kalorifer ve soba kullanımlarının artmasıyla baca temizliklerinin önemi de artmaktadır.

Baca temizlikleri İtfaiye Müdürlüğümüz bünyesinde şunları ifade etti; "Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesi ile birlikte, kalorifer ve soba kullanımlarının artmasıyla baca temizliklerinin önemi de artmaktadır.

Baca temizlikleri İtfaiye Müdürlüğümüz bünyesinde ücret tarifesine göre temizlenmektedir. Doğalgaz bacaları ile ilgili olarak yetkili firmalara baca temizleme işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Özellikler karbonmonoksit zehirlenmelerinin olmaması için yetkili firmalara bu montajların yapılması büyük önem arz etmektedir.

Halkımızın can güvenli için mutlaka soba ve kalorifer bacalarını temizlenmesi gerekmektedir.

Hem katı yakıtlı hem de sıvı yakıtlı kalorifer bacalarının, soba bacalarının mutlaka temizletilmesi gerekmektedir. Temizleme işlemlerinin yapılmaması durumunda karbonmonoksit zehirlenmeleri meydana gelmekte ve maalesef olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması çok büyük önem taşımaktadır.

"Bakımsız bacalar tehlike oluşturur"

Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazları standartlara uygun olmaz veya yanlış montaj yapılırsa zehirlenme vakalarına neden olur.

Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır.

Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır.

"Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar"

Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekisi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır.

"Şofbenlerinizi mutlaka bacaya bağlayın"

Şofben zehirlenmeleri özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır.

Şofbenin monte edileceği mekân yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya baksa bir mekâna takılmalıdır.

Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde; öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılıp kapatılmamalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır.

Vatandaşlarımızın kullandıkları her türlü ısıtma cihazının kalite belgesinin olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızı bu konularda dikkatli olmaya çağırıyoruz.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Şehit Yahya Sinvar'ın hücre arkadaşı Kutayşi: "Bizler sadece işgalci İsrail ile değil, bütün batı ülkeleri ve haçlı zihniyeti ile savaşıyoruz"
Şehit Yahya Sinvar'ın hücre arkadaşı Kutayşi: "Bizler sadece işgalci İsrail ile değil, bütün batı ülkeleri ve haçlı zihniyeti ile savaşıyoruz"
İl Müftüsü Dilek'ten öğretmenlere ziyaret
İl Müftüsü Dilek'ten öğretmenlere ziyaret
Bilecik'te KAAN ve NARKOKAAN eğitimi
Bilecik'te KAAN ve NARKOKAAN eğitimi
Kars ve Sarıkamış beyaza büründü: Doğu'nun masalsı kış manzarası havadan görüntülendi
Kars ve Sarıkamış beyaza büründü: Doğu'nun masalsı kış manzarası havadan görüntülendi
Son Haberler
Masumiyet çınarları, kaybedilen canların hatırasını yaşatacak
Masumiyet çınarları, kaybedilen canların hatırasını yaşatacak
Haşereye karşı larvasit çözüm
Haşereye karşı larvasit çözüm
Şehit Yahya Sinvar'ın hücre arkadaşı Kutayşi: "Bizler sadece işgalci İsrail ile değil, bütün batı ülkeleri ve haçlı zihniyeti ile savaşıyoruz"
Şehit Yahya Sinvar'ın hücre arkadaşı Kutayşi: "Bizler sadece...
İl Müftüsü Dilek'ten öğretmenlere ziyaret
İl Müftüsü Dilek'ten öğretmenlere ziyaret
Bilecik'te KAAN ve NARKOKAAN eğitimi
Bilecik'te KAAN ve NARKOKAAN eğitimi
Uzman çavuşun inanılmaz kurtuluşu...İlk sözleri anlamlı
Uzman çavuşun inanılmaz kurtuluşu...İlk sözleri anlamlı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim