• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:35
Düzce Yığılca yolunda trafik kazası: 2 yaralı
09:30
Cumayeri'nde traktör devrildi: 1 ölü
09:10
Kayseri'de trafik ihlallerine ceza yağmuru
09:00
Yurtta bugün hava nasıl olacak? (06 Eylül 2026 Pazar)
08:49
Türkiye'nin dört bir yanında aradığı dermanını 2 yılın sonunda kendi evladında buldu
08:47
Adilcevaz'da buğday ekim sezonu başladı
08:41
Hatay'da kırtasiye ürünlerine yönelik denetimler sürüyor
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. İTO Başkanı Avdagiç: "Erken sanayisizleşme tuzağına düşmemeliyiz"
EKONOMİ
Yayınlanma: 13 Mart 2026 - 09:11
Güncelleme: 13 Mart 2026 - 10:16

İTO Başkanı Avdagiç: "Erken sanayisizleşme tuzağına düşmemeliyiz"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Erken sanayisizleşme tuzağına düşmeden Türkiye'nin sanayi ekosistemini mutlaka muhafaza etmeli, yeniden tasarlamalı, güçlendirmeliyiz. Türkiye bunu yapacak güçte. Türkiye olarak sanayi merdivenlerini çıkmanın ötesine geçip bir 'sanayi sıçraması' yapacak potansiyele sahibiz. Böylece küresel üretim zincirinin orta halkasında sıkışıp kalmaktan kurtulup daha üst sıralara çıkabiliriz"

EKONOMİ
13 Mart 2026 - 09:11
Güncelleme: 13 Mart 2026 - 10:16
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İTO Başkanı Avdagiç: "Erken sanayisizleşme tuzağına düşmemeliyiz"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Erken sanayisizleşme tuzağına düşmeden Türkiye'nin sanayi ekosistemini mutlaka muhafaza etmeli, yeniden tasarlamalı, güçlendirmeliyiz. Türkiye bunu yapacak güçte. Türkiye olarak sanayi merdivenlerini çıkmanın ötesine geçip bir 'sanayi sıçraması' yapacak potansiyele sahibiz. Böylece küresel üretim zincirinin orta halkasında sıkışıp kalmaktan kurtulup daha üst sıralara çıkabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, İTO'nun mart ayı Meclis toplantısında, Türkiye'nin sanayileşme vizyonundan bölgesel ve küresel gelişmelere kadar kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin orta vadeli büyüme performansına ilişkin Avdagiç, "Türkiye ekonomisinin orta vadeli büyüme performansının sürdürülebilirliği için katma değerli üretim ve ihracat temelli bir büyüme kompozisyonunu güçlü şekilde tahkim etmemiz gerekiyor" dedi.

Sanayileşme vizyonuna değinen Avdagiç, bu çerçevede 'erken sanayisizleşme' tuzağına düşmeden 'Türkiye sanayi ekosistemi'ni yeniden tasarlamamız gerektiğini, Türkiye olarak sanayi merdivenlerini çıkmanın ötesine geçip gerçek anlamda bir "sanayi sıçraması" yapacak potansiyele sahip olduğumuzu kaydetti.

Avdagiç, bunu yapmaya da ihtiyacımız olduğunu, ancak böylece küresel üretim zincirinin orta halkasında sıkışıp kalmaktan kurtulup ilk sıralara çıkılmasının mümkün olacağını kaydetti.

"Türkiye 'doğru, kararlı ve soğukkanlı adımlar' atıyor"

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırısına ve bölgesel gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şekib Avdagiç, "28 Şubat'ta ABD ve İsrail'in İran'ı bombardımanıyla bölgemizde yeni bir savaşın fitili ateşlendi. Gücü elinde tutanlar, hiçbir hukuk kuralı tanımıyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın riyasetinde Türkiye'nin ilk günden beri aldığı vaziyeti, sorunları suhuletle çözüme kavuşturma çabalarının önemli olduğunu vurgulayan Avdagiç, "Türkiye bir yandan bölgesinde çıkan ateşi söndürmeye çalışıyor, diğer yandan bu ateşin kendisine sıçramaması için 'doğru, kararlı ve soğukkanlı adımlar' atıyor" açıklamasını yaptı.

Avdagiç, Türkiye'nin son 20 yılda savunma sanayiinde elde ettiği mesafenin öneminin bir kez daha anlaşıldığını, ülkemizin bu gücü ve köklü diplomasi geleneğiyle coğrafyamızda bir istikrar ve barış adası olduğunu kaydetti.

"Savaşın seyri uluslararası sistemin yönünü de belirleyecek"

Enerji piyasalarındaki gelişmelere de dikkat çeken Avdagiç, "Önce İsrail saldırganlığı, ardından İsrail ve ABD'nin başlattığı savaş sebebiyle Orta Doğu'da artan gerilim, enerji piyasalarında hızlı bir reaksiyona neden oldu. Petrol fiyatlarının yeniden yükseliş eğilimine girmesi küresel enflasyonu yeniden tartışmaya açtı" ifadelerini kullandı.

Avdagiç, savaşın boyutlarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Genel tabloya bakıldığında bu savaş yalnızca askeri bir kriz değildir. Aynı zamanda enerji güvenliği, küresel ekonomi ve büyük güç rekabetinin kesiştiği bir jeopolitik sınavdır. Bu nedenle savaşın seyri yalnızca Orta Doğu'nun değil, dünya ekonomisinin ve uluslararası sistemin yönünü de belirleyecek."

"Türkiye hem Batı hem de Doğu ülkeleriyle köklü ilişkilere sahip nadir ülkelerden biri"

Türkiye'nin jeopolitik konumunu değerlendiren Avdagiç, şunları kaydetti:

"Türkiye, ne yazık ki dünya jeopolitik risk haritasının tam da merkezinde yer alıyor. Üç tarafımızda sıcak savaş ya da çatışma ortamı devam ediyor. Dolayısıyla, dünyadaki birçok ülkeye göre jeopolitik risklerden kaçınılmaz olarak daha fazla etkilenebiliyoruz."

Avdagiç, Türkiye'nin bölgesel rolüne ilişkin ise "ABD ve İsrail'in komşumuz İran'a karşı yürüttüğü savaşta Türkiye, bölgesel dengeyi koruyan bir aktör rolü oynuyor. Türkiye'nin hem Batı hem de Doğu ülkeleriyle köklü ilişkilere sahip nadir ülkelerden biri olması, bu rolün etkinliğini önemli ölçüde artırıyor. Yine bu özelliği, Türkiye'yi satranç tahtasında bir taş değil, dengeyi kuran oyuncu pozisyonuna taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hariciyemizin, kısaca 'Türkiye aklının' ortaya koyduğu yaklaşımın, ülkemizin çıkarlarını en üst düzeyde koruyan bir yaklaşım olduğunu belirtmeliyim. Ülkemizin bu coğrafyanın kadim ve belirleyici bir aktörü olarak uyguladığı politikayı, iş dünyası olarak takdirle ve soğukkanlılıkla izliyoruz" açıklamasını yaptı.

Ekonomik görünümü belirleyecek üç temel soru

Yılın geri kalanına ilişkin ise Avdagiç, "Kısaca enerji fiyatlarının seyri ile birlikte küresel finansal koşullar ve iç talepteki dengelenmenin hızı; yılın geri kalanında ekonomik görünümü şekillendiren faktörler olacak" dedi.

Avdagiç, ekonomik görünümü belirleyecek üç temel soruya da dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Üç soruya, yani birincisi enflasyonun düşüş hızının korunup korunamayacağı, ikinci olarak enerji fiyatları ve jeopolitik gelişmelerin maliyetler üzerindeki etkisi ve üçüncüsü para politikasının ne ölçüde sıkı kalacağı sorularına verilecek cevaplar, bizim için çok önemli. Bu üç faktörün seyri, Türkiye ekonomisinin 2026 yılındaki büyüme ve istikrar dengesini belirleyen temel parametreler olacak."

"AB ile ticaret Türkiye için vazgeçilmez karakterini koruyor"

Avrupa Birliği ile ilişkilere de değinen İTO Başkanı Avdagiç, "Avrupa Birliği'nin sanayisini korumak amacıyla açıkladığı 'Made in EU' programına ilişkin taslakta Birliğin anlaşması bulunan ticaret ortaklarını da çerçeveye dahil edeceğine yönelik mesajını memnuniyet verici buluyoruz. Ticaret Bakanlığımızın AB ile yakın diyaloğunun sonucunda oluşan Türkiye ile mevcut Gümrük Birliği'nin anılan politika çerçevesi içinde tanınmasını olumlu görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, şunları söyledi: "AB ile ticaret, Türkiye için vazgeçilmez karakterini koruyor. Dolayısıyla bu pazarın ihtiyaçlarına yönelik yüksek teknolojili yeni tedarik üssü olma hedefini dış ticaret politikasının odağı haline getirmek zorundayız. Türkiye olarak bu konudaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu yeni gelişmeler, 'Türkiye aleyhine rekabet avantajı oluşturma' riskini ortadan kaldıracaktır. AB ile yürütülen gerçekçi, yapıcı ve sonuç alıcı çalışmaları için Ticaret Bakanı Ömer Bolat'a ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum."


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Adilcevaz'da buğday ekim sezonu başladı
Adilcevaz'da buğday ekim sezonu başladı
İzmir Enternasyonal Fuarı 95. kez kapılarını açtı: Başkan Tugay'dan 'ikinci yüzyıl' vurgusu
İzmir Enternasyonal Fuarı 95. kez kapılarını açtı: Başkan Tugay'dan 'ikinci yüzyıl' vurgusu
MATSO Başkan Adayı Önem: "Manavgat sizlerle önem kazanacak"
MATSO Başkan Adayı Önem: "Manavgat sizlerle önem kazanacak"
Bakan Bayraktar: "Terörsüz Türkiye, bölgedeki bütün illerimizi adeta yıldız gibi parlatacak"
Bakan Bayraktar: "Terörsüz Türkiye, bölgedeki bütün illerimizi adeta yıldız gibi parlatacak"
Son Haberler
Mersin Tarsus'ta açık hava sinema keyfi
Mersin Tarsus'ta açık hava sinema keyfi
Sivas Kongresi'nin 107. yılı Beylikdüzü'nde anıldı
Sivas Kongresi'nin 107. yılı Beylikdüzü'nde anıldı
Efes Selçuk'un tüm renkleri EFEST 2026'da buluştu
Efes Selçuk'un tüm renkleri EFEST 2026'da buluştu
Kayseri Devlet Tiyatrosu'nda yeni sezon hazırlığı sürüyor
Kayseri Devlet Tiyatrosu'nda yeni sezon hazırlığı sürüyor
Geleceğin Bornovası İEF'de tanıtılıyor
Geleceğin Bornovası İEF'de tanıtılıyor
ADÜ kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı
ADÜ kurumsal akreditasyon almaya hak kazandı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim