• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
07:40
Kayseri'de tarımsal üretim büyüyor
06:40
Kayseri protokolünden KTO'ya tebrik ziyareti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TÜRKİYE
  3. İki ismin de vekilliği düşebilir
TÜRKİYE
Yayınlanma: 03 Mayıs 2017 - 00:00

İki ismin de vekilliği düşebilir

TÜRKİYE
03 Mayıs 2017 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İki ismin de vekilliği düşebilir
Meclis Başkanlık Divanı, bugünkü toplantısında kritik bir konuyu da gündemine aldı. Yurtdışında bulundukları için haklarında yakalama kararı çıkarılan HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ile Faysal Sarıyıldız|ın "Meclise devamsızlık" nedeniyle TBMM üyeliklerinin düşürülüp düşürülmeyeceğine karar verilecek.
PKK|ya silah taşınmasına aracılık etmekle suçlanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile canlı bomba olarak saldırı düzenleyen terör örgütü üyesinin evine taziye ziyaretine giden Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" suçlamasının da yer aldığı fezlekeler bulunuyor. Bu dosyalardan dokunulmazlıkları kaldırıldığı için ifadeye çağrılan Sarıyıldız ve Öztürk gözaltına alınamayınca haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı. Partinin verdiği yurtdışı görevi nedeniyle Avrupa|da diplomatik temaslarda bulunduklarını beyan eden iki milletvekili geçen yılın son aylarından itibaren Meclis çalışmalarına katılmadılar.
TOPLAM 47 BİRLEŞİM
Meclis Başkanlığı, "İkinci yasama yılı ekim, kasım, aralık dönemlerine ilişkin Genel Kurulun 47 birleşimine katılmadıkları" gerekçesiyle iki HDP|li hakkında karar alınması için konuyu Başkanlık Divanına taşıdı. Anayasanın 84|üncü maddesine göre Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz bir ay içerisinde toplam 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin TBMM üyeliğinin düşürülmesi gerekiyor. Bu durumun Başkanlık Divanınca tespit edilmesi üzerine Genel Kurulca karar verilebiliyor. Ancak bu karardan önce dosya Anayasa-Adalet Karma Komisyonuna gönderilerek rapor hazırlanıyor.
İTİRAZLARI VAR
Başkanlık Divanı bugünkü toplantısında milletvekillerinin itirazlarını kabul etmeyip Anayasal şartın yerine getirilmediğine karar verirse iki milletvekilinin dosyaları karma komisyona gönderilip "milletvekilliğini düşürme" işlemi başlatılacak. İki milletvekili, partinin özel görevlendirmesi nedeniyle diplomatik temaslarda bulunduklarından Türkiye|ye dönemedikleri gerekçesiyle "yoklama" şartına itiraz ettiler.
Meclis Genel Kurulunda en son HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ|ın milletvekilliği düşürülmüştü. Ancak Yüksekdağ hakkındaki karar devamsızlıktan değil, daha önce hakkında yürütülen davada seçilmeye engel suçtan mahkum olmasından kaynaklanmıştı. Cezaevindeki milletvekilleri ise kendi iradeleri dışında Meclis çalışmasına katılamadığından yoklamaya dahil olmuyor.
YOLLUKLARI KESİLEBİLİR
TBMM İçtüzüğüne göre TBMM Başkanı yazıyla başvuran milletvekiline 10 günü aşmamamak üzere izin verebiliyor. Daha uzun süreli izinler için Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurul karar verebiliyor. Bir yasama yılı içinde izinsiz veya özürsüz olarak toplam 45 birleşimden fazla yok sayılan milletvekilinin yolluklarının 3 aylığı kesiliyor. Bir yasama yılı içinde aralıksız 2 ay veya daha fazla izin almış olan milletvekillerine ödenek ve yolluklarının verilebilmesi Başkanlık Divanının teklifi üzerine Genel Kurulunu kararına bağlı. HDP milletvekillerinin itirazları kabul edilmezse "çalışmadıkları" gerekçesiyle maaşlarına eklenen "yolluk" bölümleri kesilecek.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Son Haberler
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı! Antalya ve Muğla'ya dikkat
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı! Antalya...
Kayseri'de tarımsal üretim büyüyor
Kayseri'de tarımsal üretim büyüyor
Kayseri protokolünden KTO'ya tebrik ziyareti
Kayseri protokolünden KTO'ya tebrik ziyareti
Tekirdağ'da şiddetli yağış: Cadde göle döndü, sürücüler zorlandı
Tekirdağ'da şiddetli yağış: Cadde göle döndü, sürücüler...
İstanbul Boğazı'nda arıza yaşayan gemi sürüklenerek ters döndü
İstanbul Boğazı'nda arıza yaşayan gemi sürüklenerek ters döndü
Şarj sorununu bitirecek yerli buluş
Şarj sorununu bitirecek yerli buluş

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim