• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
10:00
617 firmaya Dahilde İşleme İzni verildi
09:15
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
02:13
7 ay sonra kazanan Denizli İdman Yurdu'nda sular durulmuyor
01:42
Çal' hedef önce ligde kalmak, sonra zirve hesabı
01:28
Vali Köşer, Çameli'nde devam eden projeleri yerinde inceledi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor
Gündem
Yayınlanma: 27 Ağustos 2025 - 10:28
Güncelleme: 27 Ağustos 2025 - 11:28

Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor

Gastronomi kenti Gaziantep'te geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi ve dünya mutfaklarının tercihi haline gelen sebze kurutmalık sezonu devam ederken kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi.

Gündem
27 Ağustos 2025 - 10:28
Güncelleme: 27 Ağustos 2025 - 11:28
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gastronomi kentinde güneşe bırakılan kurutmalıklar eşsiz görüntüler oluşturuyor
Gastronomi kenti Gaziantep'te geleneksel yemeklerinin vazgeçilmezi ve dünya mutfaklarının tercihi haline gelen sebze kurutmalık sezonu devam ederken kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi.

Gaziantep'te kışın tüketilmek amacıyla yaz aylarından itibaren hazırlanan ve son yıllarda da önemli bir ihraç ürünü haline dönüşerek dünya mutfaklarında yerini alan kurutmalık sebze sezonu devam ediyor. Türkiye'nin birçok bölgesine kurutulmuş biber, kabak ve patlıcan sevkiyatının yapıldığı kentte, devam eden kurutmalık sezonu nedeniyle kentin yüksek tepeleri kırmızı ve yeşile büründü. Yüksek kesimlerdeki eşsiz görüntü dron ile görüntülendi. Tahta tezgahlara asılan ve adeta görsel şölen oluşturan kurutmalık acı biberler, şehrin tepelerini adeta yeşil ve kırmızıya bürüdü.

İşçiler, ekmeklerini güneşten ve acıdan çıkarıyor

Sebze bahçelerinden toplandıktan sonra evlerde kadınlar tarafından önce oyulup, daha sonra ipliklere dizildikten sonra güneşte kurutulan biberleri hazırlayan işçiler, ekmeklerini adeta güneşten ve acıdan çıkarıyor. Haziran ayının ilk günlerinde başlayan kurutmalık sebze sezonu ekim ayının sonlarına kadar devam ediyor. Kentin yüksek kesimlerindeki tahta tezgahlara asılarak güneşe bırakılan biberler kenti adeta kırmızı ve yeşile bürürken, biberler havaların sıcaklığına göre 7 ile 10 günde kuruduktan sonra paketleniyor.

Kurutmalık biberler yurt dışına da ihraç ediliyor

Kuruması için güneşe bırakılan kırmızı ve yeşil biberler nedeniyle şehrin yüksek bölgeleri rengarenk bir görünüme kavuşurken, renkli görüntüler yoldan geçenlerinde dikkatini çekiyor. 40 dereceyi aşan sıcaklık altında özenle hazırlanan ve paketlenen kurutmalık biberler, daha sonrasında ise sofralardaki lezzete tat katmak için Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Kurutmalık biberler çeşitli ülkelere de ihraç ediliyor. Kentin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kurutmalık biberin 50 adetlik demeti 150 ile 200 TL arasında satılıyor.

"Biberleri güneşte kurutuyoruz"

Yaz aylarında taze sebzelerin içlerinin temizlenerek güneş altında kurutulması ile hazırlanan ürünlerin hazırlanması için yoğun mesai harcadıklarını belirten kurutmalık sebze üreticisi İbrahim Halil Çay, bu yıl sezonunun iyi geçtiğini söyledi. Çay, Gaziantep'in eşsiz mutfak lezzetlerinin başında gelen ve genelde de dolma yapımında kullanılan kurutmalıkların gastronominin temelini oluşturduğunu belirterek, "Kurutmalık sebze sezonu Haziran ayı ile başlar. Mahalle arasında biberlerimizi düzenli olarak oyan ve temizleyen ablalarımız biberleri tek tek ipe dizer. İplere dizilen biberleri araçlarla toplar ve yüksek kesimlerdeki tahta tezgahlara asarız. Biberleri bu şekilde kurutuyoruz. Bu yıl yaz mevsimi çok sıcak geçtiği için güneşin biberleri yakmaması için üzerine hasır bez seriyoruz. Bu şekilde hem yanmasını engelliyoruz hem de biberler daha güzel kuruyor" dedi.

Gaziantep'in coğrafi tescilli lezzeti olan kurutmalıkları Türkiye'nin 81 ilindeki müşterilerinin yanı sıra Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ettiklerini bildiren Çay, yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve düşük nem oranının kurutmalıklar için son derece elverişli bir ortam sağladığını belirtti.

"Biber fiyatları 150 ile 200 TL arasında değişiyor"

Kurutmalık sebze sezonunun başlaması ile kentin yüksek yerlerinde renk cümbüşü oluştuğunu dile getiren Çay, "Hayat şartları nedeniyle ekmeğimizi yakıcı güneşten ve acı biberden çıkarıyoruz. Çünkü biz böyle alıştık. Bu şekilde de devam ediyoruz. Hava ne kadar sıcakta olsa ve biber acı da olsa ekmek parası için işimizi severek yapıyoruz. Biber fiyatları 150 ile 200 TL arasında değişiyor" diye konuştu.


2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_1.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_2.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_3.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_4.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_5.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_6.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_7.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_8.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_9.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_10.jpg
2025/08/gastronomi-kentinde-gunese-birakilan-kurutmaliklar-essiz-goruntuler-olusturuyor_11.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Ağaca çarpan otomobilde sıkışan sürücüyü itfaiye ekipleri kurtardı: 1 yaralı
Ağaca çarpan otomobilde sıkışan sürücüyü itfaiye ekipleri kurtardı: 1 yaralı
Zeytinburnu'nda iki grup arasındaki silahlı kavgada ev ve iş yerlerine mermi isabet etti
Zeytinburnu'nda iki grup arasındaki silahlı kavgada ev ve iş yerlerine mermi isabet etti
Muş'ta "Huzurlu Sokaklar" uygulaması: Aranan şahıs yakalandı
Muş'ta "Huzurlu Sokaklar" uygulaması: Aranan şahıs yakalandı
Son Haberler
İzocam'dan yangın güvenliği vurgusu: Yangın güvenliği, can ve yapı değerine yapılan hayati bir yatırımdır
İzocam'dan yangın güvenliği vurgusu: Yangın güvenliği, can...
617 firmaya Dahilde İşleme İzni verildi
617 firmaya Dahilde İşleme İzni verildi
Bornova'da gelecek minik ellerle yeşerdi
Bornova'da gelecek minik ellerle yeşerdi
Manisa Köprübaşı'nda balıkçının yüzü güldü
Manisa Köprübaşı'nda balıkçının yüzü güldü
Avrupalı konuklar Kocaeli'ye hayran kaldı
Avrupalı konuklar Kocaeli'ye hayran kaldı
Mersin'de kaçak makaron operasyonu: 3 gözaltı
Mersin'de kaçak makaron operasyonu: 3 gözaltı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim