• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:30
CGTN: "Patates başkenti"nden "token şehri"ne... Çin'in kuzeyindeki bir şehir nasıl dönüşüm geçiriyor?
09:10
Dr. Memduh Büyükkılıç'tan Muhtarlar Günü mesajı
09:10
EPDK'dan elektrik piyasasında acil durum düzenlemesi... OSB'lere yeni yükümlülükler
09:05
Zafer Partisi'nden Baro Başkanı'na suç duyurusu
08:44
Söke Belediyespor'un başarılı antrenörü Aydın, raketi ile de yıllara meydan okuyor
08:43
Yüksekova Devlet Hastanesi'nde uzman hekim kadrosu güçlendi
08:43
Aydın'da Atatürk'ü Anma ve Masterler Yüzme Yarışları düzenlenecek
08:29
Kemaliye'de Spor ve Aktivite Merkezi hizmete açıldı
08:05
Erzincanlı milli sporcuların yer aldığı Türkiye, Air Badminton'da Avrupa ikincisi oldu
08:00
Yurtta bugün hava nasıl olacak? (19 Ekim 2026 Pazartesi)
07:35
Kayseri Melikgazi Eskişehir Bağları'nda özel titiz çalışma
06:49
Melikgazi Kayseri, BOTAŞ'a 61-70 mağlup oldu
06:45
TFF 3. Lig 3. Grup: Yozgat Belediyesi Bozokspor:0 - Erciyes 38 FSK:0
06:42
Kayseri Kadın FK, Beşiktaş'a 3-0 kaybetti
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Fakirlikten var olan yemek şimdi şehrin vazgeçilmezi
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 12 Aralık 2025 - 12:48
Güncelleme: 12 Aralık 2025 - 14:07

Fakirlikten var olan yemek şimdi şehrin vazgeçilmezi

Osmanlı dönemindeki savaş ve yokluk zamanlarında, simitle yapılan ve 2019 yılında coğrafi işaret tescili alan Kastamonu tiridi, kentin vazgeçilmez lezzeti haline geldi.

KÜLTÜR SANAT
12 Aralık 2025 - 12:48
Güncelleme: 12 Aralık 2025 - 14:07
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Fakirlikten var olan yemek şimdi şehrin vazgeçilmezi
Osmanlı dönemindeki savaş ve yokluk zamanlarında, simitle yapılan ve 2019 yılında coğrafi işaret tescili alan Kastamonu tiridi, kentin vazgeçilmez lezzeti haline geldi.

Osmanlı döneminde, yaşanan savaş ve yokluk zamanlarında kadınların ellerindeki bayat simitleri ve ekmekleri değerlendirerek yaptığı Kastamonu tiridi, 2019 yılında Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret sicil belgesi verilerek tescillendi. Yöresel yemekleriyle son dönemde turistlerin ilgi odağı haline gelen Kastamonu'da, tirit yemeği hem şehirde yaşayan vatandaşlardan hem de yerli turistlerden büyük ilgi görüyor. Kentteki restoranlarda, coğrafi işaretli Kastamonu simidi, kemik suyu, kıyma, yoğurt, tereyağı ve baharatlarla hazırlanan Kastamonu tiride kentte yaşayan ve farklı şehirlerden gelen vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Aynı aile üç kuşaktır lezzeti müşterileriyle buluşturuyor

Kastamonu'da yaşayan Köse ailesi de 3 kuşaktır Kastamonu'daki Tarihi Nasrullah Meydanındaki restoranda tirit yemeğiyle geçimlerini sağlıyor. Kastamonu tiridinin tarihiyle ilgili bilgi veren ustalar, yemeğin tarifini değiştirmeden uzun yıllar yaptıklarını ifade etti.

"Lezzetimizi ve çizgiyi hiç bozmadık"

1953 yılından beri tirit yemeği yaptıklarını söyleyen Bülent Köse, "Burası, ustadan, babadan gelen bir müessese, tarihiyle birlikte yaşıyor. Saat 09.00 gibi kemik suyunu kaynatmaya başlıyoruz ve simidi sabahtan çatlatmak gerekiyor. Sarımsaklı yoğurt, kıyma, tereyağı malzemelerimiz tamamen yöreseldir. Simit, her gün taze alınır, soğuk olması gerekir, elle doğranması gerekiyor. İlk olarak kemik suyuyla ıslatıyoruz, güzelce ıslattıktan sonra sarımsaklı yoğurt, kuru kıyma ve kızarmış köy tereyağı ekleriz. Tirit yemeğine lezzetini en çok veren tereyağı ve kemik suyudur. Biz lezzetimizi ve çizgiyi hiç bozmadık. Eski müşterilerimiz hala gelmeye devam ediyorlar, geldiklerinde de eski tadın hala aynı olduğunu söylerler. Bu da bizim için en büyük mutluluk" dedi.

"Yemeğin tarihi Osmanlı'ya kadar dayanıyor"

Babasıyla birlikte Kastamonu tiridi yapan Batuhan Hasan Köse de, "Her gün, meşhur olan Kastamonu sade simidi fırından alınır, taze olması gerekir. Simit bıçakla kesilmez, elimizle kopartırız. Daha sonra dananın ilikli kemik suyu 3 saat boyunca kaynatılır. Sonra da yoğurt ve kıyma ve tereyağı eklenir. Yemeğe lezzetini ilikli dana kemiği verir, kemiğin yağ oranı çok önemlidir. Tirit yemeği eskilerden geliyor ve kalitesi hiç bozulmadı. Biz 1953'ten beri bu yemeği yapıyoruz. Gelen müşterilerimiz de gayet memnun. Yemeğin tarihi Osmanlı'ya kadar dayanıyormuş. Eskiden şartlar kısıtlı olduğu için yemekler arasında makul bir yemek olarak görünüyormuş. Osmanlı zamanında yokluktan dolayı tercih ediliyormuş. Şimdi turizme hitap ediyor. Bu yemeği sabah, öğle, akşam, istediğiniz zaman yiyebilirsiniz" diye konuştu.

"Türkülerde de bu geleneğin izleri bulunuyor"

Kastamonu'da yaşayan Ömer Gülamoğlu da tirit yemeğini sürekli yediğini belirterek, "Tirit, Kastamonu için sadece bir yemek değil, şehir kültürünün değişmez bir parçası. Nasıl Taşköprü kuyu kebabı meşhur ise tirit de aynı şekilde kentin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Hatta 'Tiridine Bandım' gibi türkülerde de bu geleneğin izleri bulunuyor. Hikayeye göre, savaş yıllarında erkekler cephedeyken evde kalan kadınların kıtlık döneminde hazırladığı tirit, bugün hala aynı lezzetle yaşatılıyor. Genellikle soğuk mevsimlerde tüketilen tirit, Kastamonu'ya gelenlerin mutlaka tatması gereken özgün bir lezzet olarak gösteriliyor. Yöresel tatları geleceğe taşımaya devam eden bu tarihi işletme de hem kültürü hem de geleneği yaşatmanın gururunu taşıyor" şeklinde konuştu.

Tirit yemeğini ilk kez yediğini ifade eden Mehmet Emin Duman isimli vatandaş da, "Arkadaşım burayı önermişti, ben de denemek istedim. Çok beğendim, çok güzel. Ailemle de gelmek isterim. İlk yediğimde yumuşak bir tat verdi, daha sonra lezzetini almaya başladım" ifadelerini kullandı.


2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_1.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_2.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_3.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_4.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_5.jpg
2025/12/fakirlikten-var-olan-yemek-simdi-sehrin-vazgecilmezi_6.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kemaliye'nin asırlık dokuma geleneği Gazenne kumaşıyla yaşatılıyor
Kemaliye'nin asırlık dokuma geleneği Gazenne kumaşıyla yaşatılıyor
Kilis'te Biber Festivali coşkusu sürüyor
Kilis'te Biber Festivali coşkusu sürüyor
Adana'da aileler bağımlılığa karşı festivalde buluştu
Adana'da aileler bağımlılığa karşı festivalde buluştu
Sağlık memuru hurdayı sanat eserlerine dönüştürüyor
Sağlık memuru hurdayı sanat eserlerine dönüştürüyor
Son Haberler
Kayseri Valisi'nden Muhtarlar Günü mesajı
Kayseri Valisi'nden Muhtarlar Günü mesajı
Bornova'dan Erzene'ye nefes aldıracak çözüm
Bornova'dan Erzene'ye nefes aldıracak çözüm
Ordu Yarı Maratonu'nda şampiyonlar ödüllerini aldı
Ordu Yarı Maratonu'nda şampiyonlar ödüllerini aldı
Kestel Kış Spor Okulları'nda yeni dönem heyecanı
Kestel Kış Spor Okulları'nda yeni dönem heyecanı
CGTN: "Patates başkenti"nden "token şehri"ne... Çin'in kuzeyindeki bir şehir nasıl dönüşüm geçiriyor?
CGTN: "Patates başkenti"nden "token şehri"ne......
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Şerif ve Caparov ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Şerif ve Caparov ile görüştü

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim