• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
08:40
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
07:40
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
06:40
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TÜRKİYE
  3. Eserlerin Türkiye'ye geri dönme yolu açılıyor
TÜRKİYE
Yayınlanma: 21 Mayıs 2023 - 14:32

Eserlerin Türkiye'ye geri dönme yolu açılıyor

Berlin'deki devlet müzelerinde başlatılan projeyle Zincirlihöyük, Didim ve Samarra'daki arkeolojik alanlardaki nesnelerin kaynağı incelenecek. Bu eserlerin Türkiye'ye geri dönme yolu açılacak.

TÜRKİYE
21 Mayıs 2023 - 14:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eserlerin Türkiye'ye geri dönme yolu açılıyor



Almanya'nın başkenti Berlin'deki devlet müzeleri, yasa dışı şekilde kazılan ve çeşitli yollarla yurt dışına kaçırılan tarihî objelerin ülkelerine geri gönderilmesi amacıyla, eyaletin arkeolojik koleksiyonlarında bir araştırma başlatıyor. Berlin ve Türkiye'den araştırmacıları içeren pilot proje, ilk etapta Berlin'deki üç koleksiyonda yer alan Sam'al (Zincirlihöyük), Didyma (Didim) ve Samarra'daki arkeolojik alanlardaki nesnelerin kaynağını inceleyecek. Artnewspaper'ın haberine göre, köken araştırmaları şimdiye kadar potansiyel olarak Naziler tarafından yağmalanmış sanat eserlerine ve sömürge dönemi kazanımlarına odaklanmıştı. Ancak Prusya Kültürel Miras Vakfı'nın arkeolojik nesnelerle ilgili araştırmaların "yasal ve etik soruları açıklığa kavuşturmak açısından da önemli" önerisiyle menşe ülkeler de araştırma kapsamında alındı. Prusya Kültürel Miras Vakfı başkanı Hermann Parzinger, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Ziyaretçiler, nesnelerin nereden geldiğini giderek daha fazla bilmek istiyor" dedi.

8 BİN FOTO İNCELENECEK
19. ve 20. yüzyılın başlarındaki kazılarda, yabancı ekiplere verilen verilen izinler, genellikle ortaya çıkarılan eşyaların misafir arkeologlar ve ev sahibi ülke arasında dağıtıldığı anlaşmaları kapsıyordu. Ancak Berlin Eyalet Müzeleri müdür yardımcısı Christina Haak, bu anlaşmaların sık sık ihlal edildiğini ve buluntuların yasa dışı olarak götürüldüğünü söyledi. Pilot projede nesneleri araştırılmakta olan üç arkeolojik alanın Osmanlı İmparatorluğu'nda olduğu vurgulandı.


Klasik antika koleksiyonunun müdür yardımcısı Martin Maischberger, "Belirli bir iade iddiası yok, ancak bazı şüpheli vakalarımız var" dedi. "Türk araştırmacılarla çalışmak, şu anda Türk olmayanların erişemediği arşivlere erişim sağlayacaktır" şeklinde konuşan Maischberger, Berlin arşivlerindeki yaklaşık sekiz bin fotoğrafın, kazıdan çıkarılan nesnelerin nasıl ele alındığına dair hayati ipuçları verebileceğini de sözlerine ekledi. Müzeler önümüzdeki dönemde Almanya ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki arkeolojik iş birliğini inceleyen bir sergi hazırlığında. Eserlerin yasa dışı yollardan kazıldığı veya ihraç edildiği tespit edilirse araştırma, iadelere yol açabilir. 

BERGAMA SUNAĞI'NA ÖRNEK TEŞKİL EDEBİLİR Mİ?
Türkiye topraklarından yurt dışına kaçırılan Berlin'deki en önemli eserlerimizden biri Bergama Sunağı. 1870'lerde Türkiye'den Prusya'ya kaçırılan ve halihazırda Berlin'de sergilenen Bergama Sunağı'nın evine dönmesi için Türk yetkililer uzun yıllardır süredir çaba sarf ediyor. Fakat Alman yetkililer iade konusunda iş birliğinde yanaşmıyor. Müzenin A bölümü geçtiğimiz ay restorasyon çalışmaları kapsamında kapatılmıştı. 2027 yılında tekrar ziyaretçilere açılması planlanıyor. İkinci bölüm olan B bölümü restorasyon çalışmaları ise 23 Ekim'de başlayacak ve müze böylelikle tamamen kapanacak.

# tarihi eser
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Son Haberler
Kayseri Kocasinan'da şehrin geleceğine yol açılıyor
Kayseri Kocasinan'da şehrin geleceğine yol açılıyor
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
Samsun'da sondaj sırasında gaz kaçağı: Ekipler önlem aldı
Samsun'da sondaj sırasında gaz kaçağı: Ekipler önlem aldı
Yurt dışında kaç seçmen oy kullandı?
Yurt dışında kaç seçmen oy kullandı?

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim