• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:15
3 bakanlığa yeni müdürlük! Resmi Gazete'de yayımlandı
09:05
Altın, yatırımcılarını üzdü
09:00
Hakkari'de 1 askerimiz şehit oldu
08:45
Meteoroloji'den sağanak yağış uyarısı! Birçok bölgede gök gürültülü sağanak bekleniyor
06:08
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki'nin Anayasa Mahkemesi'ne girişinde arbede yaşandı
05:02
Tutuklanan Başkan Doğan'dan mesaj
00:42
Kırıkhan'da çok amaçlı salonda Cumhuriyet Bayramı kutlandı
00:16
Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Wadephul ile görüştü
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: "İhracat rakamları üretim direncinin kanıtıdır"
EKONOMİ
Yayınlanma: 23 Kasım 2025 - 12:59
Güncelleme: 23 Kasım 2025 - 14:35

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: "İhracat rakamları üretim direncinin kanıtıdır"

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, kentin 2025 yılı ilk 10 aylık dış ticaret performansını değerlendirerek Diyarbakır'ın son yıllarda yakaladığı sanayi ivmesinin artık kalıcı bir dönüşüme işaret ettiğini söyledi.

EKONOMİ
23 Kasım 2025 - 12:59
Güncelleme: 23 Kasım 2025 - 14:35
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Diyarbakır OSB Başkanı Fidan: "İhracat rakamları üretim direncinin kanıtıdır"
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, kentin 2025 yılı ilk 10 aylık dış ticaret performansını değerlendirerek Diyarbakır'ın son yıllarda yakaladığı sanayi ivmesinin artık kalıcı bir dönüşüme işaret ettiğini söyledi.

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan, Diyarbakır'ın ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 artarak 235,3 milyon dolara yükselmesinin sadece rakamsal bir büyüme olmadığını sanayicinin risk alabilme kapasitesinin, üretimdeki kararlılığının ve küresel koşullara karşı geliştirdiği direnç mekanizmasının bariz bir göstergesi olduğunu ifade etti. Fidan, artışın özellikle küresel belirsizliklerin yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşmesinin önemine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Enerji fiyatlarından lojistik sorunlarına, tedarik zinciri kırılmalarından küresel talep daralmalarına kadar dünya genelinde üretim büyük sınavlardan geçiyor. Böyle bir atmosferde Diyarbakır'ın ihracatını yüzde 17,5 artırabilmiş olması, kentimizin üretim direncinin ve sanayicimizin inatçı emeğinin somut kanıtıdır. OSB olarak bu tabloyu çok değerli buluyoruz."

"Irak pazarında stratejik bir bağ var"

Fidan, Irak'ın Diyarbakır için artık yalnızca bir dış ticaret kapısı değil, aynı zamanda stratejik bir partner haline geldiğini belirtti. Fidan, "120 milyon doları aşan Irak ihracatı, Diyarbakır'ın bölgesel ağırlığını açıkça ortaya koyuyor. Bu pazarla kurduğumuz bağ sadece ürün akışından ibaret değil kültürel, ekonomik ve coğrafi olarak stratejik bir karşılıklı bağımlılık oluşmuş durumda. Irak, Diyarbakır sanayisinin doğal hinterlandı haline gelmiştir" dedi.

"Avrupa pazarına açılım sanayinin yeni evresidir"

Diyarbakır'ın pazar çeşitliliğinde de önemli bir eşiği geçtiğini kaydeden Fidan, Almanya'da yüzde 49, Azerbaycan'da ise yüzde 123'lük artışın kentin artık tek bir pazara bağlı olmadan büyüme kapasitesine sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Fidan, "Bu veriler, Diyarbakır'ın Avrupa'ya ve Kafkasya'ya düzenli üretim gönderen bir sanayi kentine dönüştüğünü gösteriyor. OSB'deki firmalarımız kalite standartlarını yükseltiyor, sertifikasyon süreçleri hızlanıyor ve teknoloji kullanım oranı artıyor. Bu tablo, Diyarbakır sanayisinin yeni bir evreye geçtiğinin işaretidir" diye konuştu.

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe 39,9 milyon dolarlık ihracat hacminin "rutinin ötesinde, stratejik bir sıçrama" olduğunu aktaran Fidan, yeni tesisler, kapasite artışları ve istihdam genişlemelerinin kentin sanayi omurgasını çeşitlendirdiğini ifade etti. Fidan, "Diyarbakır artık sadece tekstil ve gıda ağırlıklı bir üretim üssü değil; kimya ve metal sektörleri güçlü bir şekilde ön plana çıktı" şeklinde konuştu.

Fidan, tekstil ve hazır giyimde yaşanan yüzde 40'lık daralmanın panik oluşturmadığını ancak sektörde yeni bir yol haritası ihtiyacını işaret ettiğini ifade ederek, "Rekabet artık fiyatla değil, kalite ve hızla yapılıyor. Bu iki alanda doğru adımları atmazsak küresel dalgalanmalardan etkilenebiliriz" dedi.

Diyarbakır'ın lojistik avantajı

Diyarbakır'ın coğrafi konumunun ihracat için büyük bir avantaj oluşturduğunu vurgulayan Fidan, Mersin Limanı ve Habur Sınır Kapısına yakınlığın rekabet gücünü artırdığını ve yeni lojistik merkezlerinin devreye girmesiyle bu avantajın daha da büyüyeceğini ifade etti.

Diyarbakır'ın üretim kapasitesini yukarı çeken temel faktörlerden birinin genç iş gücü olduğunu söyleyen Fidan, mesleki eğitim merkezleriyle yapılan iş birliklerinin nitelikli personel arzını artırdığını vurguladı.

2026'nın ilk 10 aydaki ihracatını değerlendirirken "Bu ivme final değil, güçlü bir sanayi çağının başlangıcıdır" diyen Fidan, "Bugünkü yüzde 17,5'lik artış bizim için bir sonuç değil yeni bir başlangıçtır. Mevcut ivmeyi korur, pazar çeşitliliğini artırır ve üretim altyapısını güçlendirirsek 2026'da ihracatın iki katına çıkması kesinlikle ulaşılabilir bir hedeftir. Sanayicinin krediye erişimde yaşadığı sıkıntıların aşılması, hızlı tren hattının devreye alınması, Mersin Limanı'na ulaşımın kolaylaşması, otoban bağlantısının yapılaması, yeni lojistik merkezleriyle entegrasyon gibi adımların atılması halinde Diyarbakır 1 milyar dolar ihracatı aşan bir üretim merkezine dönüşecektir. Biz OSB olarak bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Diyarbakır'ın sanayi çağını başlatacak adımları hep birlikte atıyoruz'' diye konuştu.


2025/11/diyarbakir-osb-baskani-fidan-quotihracat-rakamlari-uretim-direncinin-kanitidirquot.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Altın, yatırımcılarını üzdü
Altın, yatırımcılarını üzdü
21. Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali'nde hasat yapıldı
21. Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali'nde hasat yapıldı
6,5 milyon haneyi etkileyecek limit açıklandı... Elektrik faturasında destek sınırı değişti
6,5 milyon haneyi etkileyecek limit açıklandı... Elektrik faturasında destek sınırı değişti
Erzincan'da 28 üreticiye 15,5 ton sera örtüsü desteği sağlandı
Erzincan'da 28 üreticiye 15,5 ton sera örtüsü desteği sağlandı
Son Haberler
Karmen Aksoy Eczacıbaşı Peron İstanbul'da
Karmen Aksoy Eczacıbaşı Peron İstanbul'da
Türkiye ne kadar kahve tüketiyor?
Türkiye ne kadar kahve tüketiyor?
Cumhuriyet coşkusu gökyüzünü aydınlattı
Cumhuriyet coşkusu gökyüzünü aydınlattı
Başkan Serkan Acar'dan Aliağa Petkimspor'a ziyaret
Başkan Serkan Acar'dan Aliağa Petkimspor'a ziyaret
Gerçeği aratmayan tatbikat! Depremi yaşadılar
Gerçeği aratmayan tatbikat! Depremi yaşadılar
Bakan Kurum: "COP31 Başkanlığı ve ev sahipliği Türkiye'de"
Bakan Kurum: "COP31 Başkanlığı ve ev sahipliği Türkiye'de"

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim