• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
07:10
Kayseri Büyükşehir'den kırsalda yol çalışması
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Dış ticaret açığı Mayıs ayında artış gösterdi
EKONOMİ
Yayınlanma: 30 Haziran 2022 - 14:25

Dış ticaret açığı Mayıs ayında artış gösterdi

Geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2022 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 artarak 18 milyar 984 milyon dolar, ithalat yüzde 43,5 artarak 29 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde dış ticaret açığı yüzde 155,2 artarak 10 milyar 605 milyon dolara yükseldi.

EKONOMİ
30 Haziran 2022 - 14:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dış ticaret açığı Mayıs ayında artış gösterdi


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 artarak 18 milyar 984 milyon dolar, ithalat yüzde 43,5 artarak 29 milyar 588 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs döneminde ihracat yüzde 20,4, ithalat yüzde 40,8 arttı


 
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artarak 102 milyar 469 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 artarak 145 milyar 675 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 13,2, ithalat yüzde 22,6 arttı

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Mayıs ayında yüzde 13,2 artarak 15 milyar 472 milyon dolardan, 17 milyar 514 milyon dolara yükseldi. Mayıs ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 22,6 artarak 17 milyar 339 milyon dolardan, 21 milyar 264 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Mayıs ayında 3 milyar 750 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 18,2 artarak 38 milyar 777 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 82,4 oldu.

Dış ticaret açığı Mayıs ayında yüzde 155,2 arttı

Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 155,2 artarak 4 milyar 156 milyon dolardan, 10 milyar 605 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs ayında yüzde 79,8 iken, 2022 Mayıs ayında yüzde 64,2'ye geriledi.

Dış ticaret açığı Ocak-Mayıs döneminde yüzde 136,0 arttı


 
Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı yüzde 136,0 artarak 18 milyar 310 milyon dolardan, 43 milyar 206 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mayıs döneminde yüzde 82,3 iken, 2022 yılının aynı döneminde yüzde 70,3'e geriledi.

Mayıs ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,7 oldu

Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Mayıs ayında imalat sanayinin payı yüzde 94,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 2,9, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,9 oldu. Ocak-Mayıs döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 94,5, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,8 oldu.

Mayıs ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 81,3 oldu


 
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Mayıs ayında ara mallarının payı yüzde 81,3, sermaye mallarının payı yüzde 10,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 7,9 oldu. İthalatta, 2022 Ocak-Mayıs döneminde ara mallarının payı yüzde 82,3, sermaye mallarının payı yüzde 10,4 ve tüketim mallarının payı yüzde 7,3 oldu.

Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Mayıs ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 492 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 273 milyon dolar ile ABD, 978 milyon dolar ile Irak, 953 milyon dolar ile İtalya, 911 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 29,5'ini oluşturdu.

Ocak-Mayıs döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 8 milyar 770 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 102 milyon dolar ile ABD, 5 milyar 466 milyon dolar ile İtalya, 5 milyar 281 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 5 milyar 168 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,0'ını oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Mayıs ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 4 milyar 487 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 234 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 980 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 529 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 305 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,4'ünü oluşturdu.

Ocak-Mayıs döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 22 milyar 653 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 16 milyar 416 milyon dolar ile Çin, 9 milyar 502 milyon dolar ile Almanya, 6 milyar 248 milyon dolar ile ABD, 5 milyar 339 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 41,3'ünü oluşturdu.


 
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 7,6 azaldı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 7,6 azalırken, ithalat yüzde 4,6 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 12,3, ithalat yüzde 40,0 arttı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 2,4 oldu

Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,7 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,4 oldu. Ocak-Mayıs döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,5 oldu. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,9 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 72,9 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 8,9 olarak gerçekleşti. Ocak-Mayıs döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 68,6 oldu. Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 9,8 olarak gerçekleşti.

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Mayıs ayında 17 milyar 598 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Mayıs ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artarak 17 milyar 598 milyon dolar, ithalat yüzde 40,8 artarak 27 milyar 193 milyon dolar olarak gerçekleşti.


 
Mayıs ayında dış ticaret açığı yüzde 159,6 artarak 3 milyar 696 milyon dolardan, 9 milyar 595 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Mayıs ayında yüzde 80,9 iken, 2022 Mayıs ayında yüzde 64,7'ye geriledi.

İhracat 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde 96 milyar 323 milyon dolar oldu

Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,4 artarak 96 milyar 323 milyon dolar, ithalat yüzde 39,9 artarak 138 milyar 960 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığı yüzde 128,6 artarak 18 milyar 649 milyon dolardan, 42 milyar 636 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Mayıs döneminde yüzde 81,2 iken, 2022 yılının aynı döneminde yüzde 69,3'e geriledi.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
AgroGreen Bursa'da 80 şehir, 13 ülke ağırlayacak
AgroGreen Bursa'da 80 şehir, 13 ülke ağırlayacak
Dijital Türk Lirası'nda 23 proje üçüncü faza geçti
Dijital Türk Lirası'nda 23 proje üçüncü faza geçti
NTO'nun Mobil Tanıtım Aracı'ndan festivalde pide ikramı
NTO'nun Mobil Tanıtım Aracı'ndan festivalde pide ikramı
Taze incirde rekolte yüksek, hedef 100 milyon dolar
Taze incirde rekolte yüksek, hedef 100 milyon dolar
Son Haberler
Kayseri Melikgazi'de yeni yollarla konforlu ulaşım
Kayseri Melikgazi'de yeni yollarla konforlu ulaşım
Kayseri Büyükşehir'den kırsalda yol çalışması
Kayseri Büyükşehir'den kırsalda yol çalışması
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
"Malatya Gastronomi Merkezi" hizmete açıldı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Küçükçekmece'de bina boşluğuna düşen kadın ağır yaralandı
Bursa'da drift atan sürücüye ceza yağdı
Bursa'da drift atan sürücüye ceza yağdı
Asgari ücrette ikinci toplantı bugün
Asgari ücrette ikinci toplantı bugün

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim