• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:55
KTO'da yeni dönem dualarla açıldı
09:40
Kayseri Talas'ta ulaşım konforu artıyor
09:05
Kayseri Kocasinan'da Kent Balkonu merakla bekleniyor
09:05
İsrail'de siyonist askerlik hükümeti mi kurulacak?
08:55
Emekliye seyyanen ne kadar zam yapılacak?
08:50
Vatandaş istedi, belediye ucuz et satıyor
08:23
Kemah Kaymakamı Tutay'dan Alp Jandarma Karakolu'na ziyaret
08:20
Bu kez baba adayları da eğitime katıldı
08:19
Tercan Devlet Hastanesi'nde hastalar ziyaret edildi
08:15
Meteoroloji'den peş peşe uyarılar! Şiddetli yağış ve kuvvetli rüzgar etkili olacak
08:10
Tercan'da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi
08:10
Didim Belediyesi, Kıyı Belediyeler Birliği toplantısına ev sahipliği yapacak
08:09
Cumhuriyet Bayramı coşkusu hastane koridorlarına taşındı
08:09
Aydın'da kros heyecanına 281 sporcu katıldı
08:09
Aydın'da adli süreçler ve güvenlik koordinasyonu masaya yatırıldı
08:07
Üzümlü'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
07:59
Erzincan'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için çelenk sunma töreni düzenlendi
07:40
İstanbul'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bazı yollar trafiğe kapatıldı
07:35
KTO'dan eylül ihracatı açıklaması
00:16
Hatay'da kırsal afet konutlarının yapım süreci değerlendirildi
00:15
Harşit Çayı kenarında mahsur kalan yavru kediyi itfaiye ekipleri kurtardı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. Denizli Milletvekili Ün; "Emeklinin çığlığına kulak verin"
Siyaset
Yayınlanma: 31 Ekim 2024 - 09:38
Güncelleme: 31 Ekim 2024 - 10:22

Denizli Milletvekili Ün; "Emeklinin çığlığına kulak verin"

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada; "Emeklinin çığlığına kulak verin. 2024 yılının ikinci yarısında emekli olanlar 2025 yılında emekli olacaklardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacak" dedi.

Siyaset
31 Ekim 2024 - 09:38
Güncelleme: 31 Ekim 2024 - 10:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Denizli Milletvekili Ün; "Emeklinin çığlığına kulak verin"
Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada; "Emeklinin çığlığına kulak verin. 2024 yılının ikinci yarısında emekli olanlar 2025 yılında emekli olacaklardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacak" dedi.

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada nüfusun yüzde 18'ine karşılık gelen emeklilerin karşı karşıya olduğu adaletsizlik ve karmaşık politikaya dikkat çekti. Emeklilik sisteminin tepeden aşağıya adaletsiz ve eşitsizliklerle dolu olduğuna dikkat çeken Milletvekili Sema Silkin Ün, "15 milyonluk nüfusuyla kimi zaman oy deposu olarak istismar ettiğimiz, aylık 12 bin 500 liraya, 3 bin liralık bayram ikramiyesine tamah etmesini beklediğimiz, aldığı en düşük aylığı Aralık 2002'de asgari ücretin yüzde 139'u iken bu yıl asgari ücretin yüzde 59'una gerilettiğimiz, ne kiraya ne gıdaya yeten maaşlarıyla gözden çıkardığımız insanlar onlar. Şimdi, hepimiz birden bu Mecliste 'Emeklinin çığlığına kulak verin' diye haykırıyoruz. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun emeklilik sisteminde ortaya çıkarttığı adaletsizlikler ve haksızlıklar zaman içinde yapılan yamalarla giderilmeye çalışıldıysa da maalesef başarılı olamadı, aksine daha da arttı. Şimdi, emeklilerimiz yeni bir adaletsizlikle karşı karşıya. 2024 yılının ikinci yarısında emekli olanlar 2025 yılında emekli olacaklardan yaklaşık yüzde 30 daha fazla aylık alacak" dedi.

Emekliler arasında uçurum artacak

Emekli maaşı hesaplamasındaki adaletsizliğin bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çeken Sema Silkin Ün, "Aynı şartlara sahip emekliler arasında uçurum daha da artacak. Bu fark öyle birkaç puanla da sınırlı kalmayacak, ömür boyu sürecek ve her zamla birlikte büyümeye de devam edecek. Bu farkın ardında yatan sebep, aylık bağlama oranlarının sistemdeki boşluğu. Yüksek enflasyon dönemlerinde güncelleme katsayısının yetersiz kalması, emeklilik başvuru zamanına göre yaşlılık aylıkları arasında ciddi farklara yol açıyor. Kanun, yıllık enflasyon oranı ve büyüme oranının yüzde 30'unu güncelleme katsayısına dâhil ediliyor. Daha önce bu oran büyümenin tamamıyla hesaplanıyordu ancak 2008'de yüzde 30'a düşürüldü, böylece ekonomik büyümeden emeklilerimiz pay alamaz hâle geldi. Bu tablo, sosyal güvenlik sistemimizin bir reform ihtiyacı olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. Emekli aylıklarının yıllık artışında kullanılan güncelleme katsayısının mutlaka değişmesi gerekir. Son yılın güncelleme katsayısının mı, yoksa yıl içinde yapılan artışın mı yüksek olduğu dikkate alınarak emekli maaşları hesaplanmalı ve bu adaletsizlik bu şekilde giderilmelidir. Yeter ki siz sorunu çözmek isteyin, yeter ki siz bütçeden alınan payın değişmemesine rağmen emeklilerin bütçeye yük olduğunu söyleyerek günah keçisi ilan etmekten vazgeçin. Adalet topaldır, ağır yürür fakat gideceği yere er geç varır ancak burada gördüğümüz adaletsizliğin bile yolunu kaybettiğidir. Emeklilik yalnızca bir maaş değil, emeklilik ömrünü çalışarak geçirmiş insanların hak ettiği onurlu bir yaşamdır; bizim emeklilerimiz haklı oldukları hâlde en ağır yüklerle yaşamaya mecbur bırakılıyorlar. Bu insanlar, hayatlarının son demlerinde bir gün bile. Emekliliğimiz huzur içinde geçsin' demeyi sizce de hak etmiyorlar mı" ifadelerini kullandı.


  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bakan Çiftçi, Gürcistanlı mevkidaşı ile telefonda görüştü
Bakan Çiftçi, Gürcistanlı mevkidaşı ile telefonda görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Kuluncak Belediye Başkanı Cengiz'den Cumhuriyet Bayramı mesajı
Kuluncak Belediye Başkanı Cengiz'den Cumhuriyet Bayramı mesajı
Bakan Gürlek, Bakan Çiftçi ile bir araya geldi
Bakan Gürlek, Bakan Çiftçi ile bir araya geldi
Son Haberler
İzmit Belediyesinden Cumhuriyet Bayramı'na özel yüzme yarışması
İzmit Belediyesinden Cumhuriyet Bayramı'na özel yüzme yarışması
Bursalı emekliler Cumhuriyeti böyle kutladı
Bursalı emekliler Cumhuriyeti böyle kutladı
KTO'da yeni dönem dualarla açıldı
KTO'da yeni dönem dualarla açıldı
Kayseri Talas'ta ulaşım konforu artıyor
Kayseri Talas'ta ulaşım konforu artıyor
Osmangazi'de Cumhuriyet Coşkusu Göksel'in şarkılarıyla taçlandı
Osmangazi'de Cumhuriyet Coşkusu Göksel'in şarkılarıyla taçlandı
Olcay Şahan: "Deplasmanda galip gelmek istiyoruz"
Olcay Şahan: "Deplasmanda galip gelmek istiyoruz"

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim