• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:15
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Çiftçilere bordo bulamacı uyarısı
Gündem
Yayınlanma: 06 Mart 2026 - 16:56
Güncelleme: 06 Mart 2026 - 18:56

Çiftçilere bordo bulamacı uyarısı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, meyve bahçelerinde birçok hastalığa karşı kullanılan bordo bulamacının ilkbahar uygulama döneminin kaçırılmaması gerektiğini belirterek üreticilere uyarıda bulundu. Meyve ağaçlarında görülen pek çok hastalığa karşı etkili olan bordo bulamacının doğru zamanda uygulanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, özellikle ilkbahar uygulaması için üreticilerin dikkatli olması gerektiğini

Gündem
06 Mart 2026 - 16:56
Güncelleme: 06 Mart 2026 - 18:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Çiftçilere bordo bulamacı uyarısı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, meyve bahçelerinde birçok hastalığa karşı kullanılan bordo bulamacının ilkbahar uygulama döneminin kaçırılmaması gerektiğini belirterek üreticilere uyarıda bulundu. Meyve ağaçlarında görülen pek çok hastalığa karşı etkili olan bordo bulamacının doğru zamanda uygulanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Yılmaz, özellikle ilkbahar uygulaması için üreticilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Bordo bulamacının şeftalide yaprak kıvırcıklığı, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında karaleke ve ateş yanıklığı, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalıklarının yanı sıra erikte cep hastalığı, cevizde antraknoz ve yosunlaşmalara karşı kullanılabildiği belirtildi. Ayrıca ağaçların uyanmasını geciktirerek çiçeklerin soğuktan korunmasına katkı sağladığı ifade edildi.

İl Müdürü Kemal Yılmaz, bordo bulamacının sonbaharda yaprakların büyük bölümü döküldüğünde yüzde 2 dozunda, ilkbaharda ise gözler uyanmadan yaklaşık bir hafta önce yüzde 1 ila 1,5 dozunda uygulanmasının ertesi yıl ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı etkili ve ekonomik bir mücadele yöntemi olduğunu kaydetti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Kemal Yılmaz, "Uygulandığı meyve bahçelerinde rastlanması mümkün birçok potansiyel hastalığa karşı etkili bir mücadele ilacı olan bordo bulamacı aynı zamanda temini ve uygulaması kolay, ekonomik bir yöntemdir. Bölgemiz gibi nemli ortamlarda daha fazla tehdit oluşturan bakteriyel hastalıklarla mücadelede en iyi sonuç için sonbahar ve ilkbahar uygulamalarının zamanında yapılması önemlidir. İlkbahar uygulaması için uygun olan bu dönemi üreticilerimizin kaçırmamalarını hatırlatıyor, bol ve bereketli bir üretim sezonu diliyorum" dedi.

Bulamacın nasıl hazırlanacağı ile ilgili ise şu ifadeler paylaşıldı:

"Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir. Aksi halde ilacın yapısı bozulur ve karışım olmaz. Hazırlanan karışım kullanılmadan önce bir tülbent yardımıyla süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir. Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra mutlaka süzülmelidir. Eğer erimeyen taş veya toprak kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılarak kullanılmaz. Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti mutlaka temizlenmelidir. Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Yapılan bordo bulamacının olup olmadığını kontrol etmek için passız bir çivi bulamaca batırılır ve 5 dakika bekletilir. Çiviye bakılır; çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş, kullanıma hazır demektir. Şayet çivide hafif kızarma olursa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Kasım-Aralık'ta yaprakların 3'te 4'ü ya da tamamı döküldükten sonra yüzde 2 dozda bordo bulamacı yapılır. Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce yüzde 1-1,5 dozda bordo bulamacı yapılır. Ayrıca ilaçlama yaparken lütfen eldiven, gözlük ve maske takınız, tulum giyiniz. İlaç ambalajlarını rastgele yerlere atmayalım, çevremizi koruyalım."


2026/03/ciftcilere-bordo-bulamaci-uyarisi.jpg
2026/03/ciftcilere-bordo-bulamaci-uyarisi_1.jpg
2026/03/ciftcilere-bordo-bulamaci-uyarisi_2.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Aydın'da öğrenci yurdunda kan bağışı etkinliği düzenlendi
Aydın'da öğrenci yurdunda kan bağışı etkinliği düzenlendi
Ayvalık açıklarında tekne battı: 8 kişi kurtarıldı, 1 kayıp
Ayvalık açıklarında tekne battı: 8 kişi kurtarıldı, 1 kayıp
Cizre'de kaporta dükkanında yangın: 4 araç küle döndü
Cizre'de kaporta dükkanında yangın: 4 araç küle döndü
Son Haberler
Avrupalı konuklar Kocaeli'ye hayran kaldı
Avrupalı konuklar Kocaeli'ye hayran kaldı
Ankara'da perde "3 Jokerli Konken" ile açıldı
Ankara'da perde "3 Jokerli Konken" ile açıldı
Manisa Köprübaşı'nda asfalt mesaisi sürüyor
Manisa Köprübaşı'nda asfalt mesaisi sürüyor
Trabzon BilimFest yüz binleri ağırladı
Trabzon BilimFest yüz binleri ağırladı
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Yurt genelinde sis ve sağanak uyarısı
Ev hayaliyle kura çekim törenine gelen vatandaşlar heyecan dolu anlar yaşadılar
Ev hayaliyle kura çekim törenine gelen vatandaşlar heyecan dolu anlar yaşadılar

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim