• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
08:10
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Muğla ve Kıyı Ege dikkat!
06:35
Kartal Katlı Kavşağı Projesi Kayseri için çok önemli
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Bursa'da "Arkeoloji Festivali" her yaştan tarih meraklısını buluşturdu
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 20 Eylül 2025 - 17:52
Güncelleme: 20 Eylül 2025 - 22:00

Bursa'da "Arkeoloji Festivali" her yaştan tarih meraklısını buluşturdu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Arkeoloji Festivali (Arkeofest'25), her yaştan tarih meraklısını 8500 yıllık geçmişi bulunan Aktopraklık Höyük Arkeopark'ta buluşturuyor.

KÜLTÜR SANAT
20 Eylül 2025 - 17:52
Güncelleme: 20 Eylül 2025 - 22:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa'da "Arkeoloji Festivali" her yaştan tarih meraklısını buluşturdu
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Arkeoloji Festivali (Arkeofest'25), her yaştan tarih meraklısını 8500 yıllık geçmişi bulunan Aktopraklık Höyük Arkeopark'ta buluşturuyor.

Bursa'nın tarihi ve kültürel mirasını tüm Türkiye'ye ve dünyaya en iyi şekilde tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 8500 yıllık geçmişe sahip olan Aktopraklık Höyük Arkeopark'ta 4. Arkeoloji Festivali'ni (Arkeofest'25) düzenliyor. Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanan festival, 20-21 Eylül tarihlerinde her yaştan arkeoloji meraklısını bir araya getiriyor. Açık Hava Müzesi'nde kurulan 40'tan fazla atölye çalışması, katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Sıfır atık hedefi ve düşük karbon ayak izi anlayışıyla gerçekleştirilecek olan etkinlikler, katılımcılara çağlar öncesinin yaşamlarını gözlemleme imkanı sunuyor.

Başkan Bozbey, atölye çalışmalarına katıldı

Arkeoloji Festivali'ni ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, stantları gezerek tarih meraklılarıyla bir araya geldi. Festival kapsamında hazırlanan kilden çömlek, fosil kolye, yontma taştan alet yapımı, kilden takı, deri bileklik tasarımı, neolitik ve kalkolitik ev tasarımı, tarih öncesi el matkabı deneyimleme, deri dövme, tarih öncesi seramik restorasyonu, çarkta çömlek yapımı, Hitit çivi yazısı, tarih öncesi müzik aleti, at arabası tasarımı ve antik yemek yapımı atölyelerini ziyaret eden Başkan Bozbey, çocukların yaptığı çalışmalara eşlik etti. Buğday öğütme ve ekmek yapımı atölyesinde çocukların hazırladığı ekmeği de fırına veren Başkan Bozbey, sikke basımı atölyesinde ise çekici eline alarak para bastı. Festivale katılan kadın kooperatiflerinin stantlarını da gezen Başkan Bozbey, Bursa'nın yöresel lezzetlerinin tadına baktı.

"Arkeopark'ın Türkiye'ye örnek olması için çalışıyoruz"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de 4. Arkeoloji Festivali'ni ziyaret ederek tarih meraklılarıyla bir araya geldi. Atölyeleri tek tek gezerek vatandaşlarla sohbet eden Başkan Bozbey, 8500 yıl önce yaşamın olduğu Aktopraklık Höyük Arkeopark'ta önemli bir festivale ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Alanda kazı çalışmalarını sürdürenlere ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Bozbey, "Arkeopark'ın daha fazla tanınması ve Türkiye'ye örnek olması için gerekli çalışmaları ve düzenlemeleri yapıyoruz. Arkeofest de bu alanın daha geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlayacaktır" dedi.

"40'ın üzerinde farklı atölye var"

Aktopraklık Höyük Arkeopark'ı gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak istediklerini dile getiren Başkan Bozbey, bu alanlara sahip çıkmak zorunda olduklarını ifade etti. 8500 yıl önce yaşamın olduğu alanın ancak 15 yıl önce fark edilebildiğini anlatan Başkan Bozbey, "Necmi Hocamızın önderliğinde başlayan bu proje, Nilüfer Belediye Başkanlığı dönemimde desteklendi. Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi destek verdi. Şimdi bizler tekrar sahiplenerek hem konaklama üniteleri hem de müzesiyle birlikte daha kullanılabilir hale getiriyoruz. Türkiye'de ilk defa yapılan Arkeofest ile de alanın tanıtımını yapıyoruz. Burada 40'ın üzerinde farklı atölye var. Aileler çocuklarıyla birlikte alanda güzel vakit geçiriyor. Turizme de katkısı olacak olan bu alanı yaşatmak zorundayız. Bu alanları koruyup kollamak hepimizin sorumluluğudur" diye konuştu.


2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu.jpg
2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu_1.jpg
2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu_2.jpg
2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu_3.jpg
2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu_4.jpg
2025/09/bursa39da-quotarkeoloji-festivaliquot-her-yastan-tarih-meraklisini-bulusturdu_5.jpg
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Giresun'da define aranacak, bulunursa yüzde 50'si arayıcının olacak
Giresun'da define aranacak, bulunursa yüzde 50'si arayıcının olacak
Kuluncak standı Malatya Tanıtım Günleri'ne damga vurdu
Kuluncak standı Malatya Tanıtım Günleri'ne damga vurdu
10. Uluslararası Safran Festivali'nde 1 ton safranlı pilav dağıtıldı
10. Uluslararası Safran Festivali'nde 1 ton safranlı pilav dağıtıldı
THOF Başkanı Karayer'den halk oyunları antrenörlerine yarışma çağrısı
THOF Başkanı Karayer'den halk oyunları antrenörlerine yarışma çağrısı
Son Haberler
Kayseri Valisi'nden Erva sporcularına tebrik
Kayseri Valisi'nden Erva sporcularına tebrik
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Muğla ve Kıyı Ege dikkat!
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Muğla ve Kıyı Ege...
Kartal Katlı Kavşağı Projesi Kayseri için çok önemli
Kartal Katlı Kavşağı Projesi Kayseri için çok önemli
Balıkesir'de şehit askere ve Türk bayrağına hakaret eden şüpheli tutuklandı
Balıkesir'de şehit askere ve Türk bayrağına hakaret eden şüpheli...
Kayseri'de bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Kayseri'de bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Aygır Gölü turizme kazandırılacak
Aygır Gölü turizme kazandırılacak

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim