• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
09:40
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
09:25
Kayseri Melikgazi'den okullarda temizlik mesaisi
09:07
KUDAKA yönetiminden iller arasındaki işbirliği ve koordinasyonun vurgusu
09:06
Erzincan Belediyesi Yaz Spor Okulları sona erdi
09:05
Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta geleceğe yön veren yatırımlar, güçlü fizibiliteler
08:57
Didim Belediyesi'nden yeşil hamle
08:46
Çanakkale Havalimanı Ağustos ayında 10 bin 967 yolcuya hizmet verdi
08:46
Endemik Vadi'de diplomatik buluşma
08:43
Erzincan'da ilk kez Milli Takım Gelişim Kampı düzenlendi
08:40
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
08:35
Sinop İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısı
08:32
Sinop'ta sünnet şöleni
08:28
Yatağan Çamlıca'ya kesintisiz içme suyu
08:22
Boğazında kalan jöle şeker ölümle burun buruna gelen 3 yaşındaki çocuk heimlich manevrasıyla hayata tutundu
08:00
Dalaman havalimanı 8 ayda 3 milyon 726 bin yolcuya hizmet verdi
07:40
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
06:40
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
01:24
Bahçelievler'de, 3 CHP'li meclis üyesi AK Parti'ye geçti
00:41
Kayserispor Başkanı Çamlı: "Bu yolun sonu şampiyonluk"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TÜRKİYE
  3. Bilim Kurulu Üyesi Yavuz'dan gevşeme uyarısı
TÜRKİYE
Yayınlanma: 08 Şubat 2021 - 12:31

Bilim Kurulu Üyesi Yavuz'dan gevşeme uyarısı

Corona virüsle mücadelenin aşılamayla sürdüğü günlerde pandemiye ilişkin konuşan Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Mevcut önlemleri gevşetmemeyi öneriyoruz, herkes aşılanmadığı müddetçe maskenizi çıkartma şansınız yok" dedi.

TÜRKİYE
08 Şubat 2021 - 12:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bilim Kurulu Üyesi Yavuz'dan gevşeme uyarısı
Corona virüsle mücadele tüm dünyada sürerken Türkiye'de aşılama çalışmaları da hızla devam ediyor. Aşılanan kişi sayısı 2.5 milyonu geçerken, toplumsal hareketliliğin önüne geçilmesi amacıyla sokağa çıkma kısıtlamaları sürdürülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat'ta köy okullarının açılacağını açıklarken, 1 Marttan itibaren ise, 8. ve 12. sınıflar ile bazı kademelerin de ders başı yapacağı duyuruldu. Gelişmeler normalleşmeye yönelik soruları da beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı Korona virüs bilim kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da mutasyon geçiren korona virüs, aşı ve önlemlere yönelik açıklamalarda bulundu.

"MEVCUT ÖNLEMLERİ GEVŞETMEMEYİ ÖNERİYORUZ"

Pandemiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Türkiye'de 30-40 binli rakamları görmüştük Kasım ortalarında o döneme göre karşılaştırdığımızda bir kontrolden söz edebiliriz. Şu an 7-8 bin gibi bir vaka bandındayız, açıkçası 5 binlere düşmüşken buralara gelmek bizi biraz kaygılandırıyor. Kaygılanmamızın nedeni sadece rakamlara bakarak değil, biliyorsunuz bir de bu varyant meselesi var. Özellikle varyant 1 dediğimiz bulaşıcılık özelliği yüksek olan hatta hastalandırdığı kişilerde de ölüm oranının daha yüksek olduğuna dair güçlü kanıtlar çıkan varyant bizleri kaygılandırıyor. Çünkü eğer bu varyant yüzünden bu iş artıyorsa önümüzdeki süreçte mevcut önlemlerle bu varyantı kontrol altına almamız pek mümkün olamıyor. O nedenle biraz kaygılanıyoruz ve mevcut önlemleri gevşetmemeyi öneriyoruz herkese" dedi.

"HERKES AŞILANMADIĞI MÜDDETÇE MASKENİZİ ÇIKARTMA ŞANSINIZ YOK"

Türkiye'de aşılama sürecinin olumlu şekilde seyrettiğini belirten Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "Şu ana kadar 2.5 milyon aşı yapıldı ciddi bir istenmeyen etkisinin olmadığını görmüş olduk. Tabi ki uzun dönem sonuçları takip edilecek beklenen; uzun dönem sonuçlarının da bununla benzer olacağı yönünde. Hastalığın neden olduğu şeyler o kadar kötü ki, aşı çok kabul edilebilir durumda kalıyor. Aşının neden olduğu herhangi bir ölüm yok şu ana kadar. Ama Korona virüsün dünyadaki ölüm sayısını herkes çok iyi biliyor. Aşının virüse karşı korunması için her iki dozunun yapılmış olması gerekiyor. Yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmesi gerekiyor. Aşı özellikle sizi ağır hastalığa karşı koruyor, hastaneye yatmanızı engelliyor ama virüsü alıp boğazınızdan saçmanıza engel olamıyor. Sizin çevrenizde herkes aşılanmadığı müddetçe maskenizi çıkartma şansınız yok. Bütün toplum aşılanmamışsa kimse maskesini çıkaramaz. Çünkü diğerlerine bulaştırabilir. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda varyant 1 dediğimiz ve dünyada en çok korkulan, ölüm ihtimali yüksek olan varyant için bu aşılar etkili görünüyor. Varyant 2 ve 3 bir miktar aşının sağladığı bağışıklığı azaltıyor, ama yüzde yüz değil. Aşının bulunması bilim dünyasının son yıllardaki en büyük başarısıdır. Aşı şu andaki en büyük ümidimiz ama önümüzdeki yılı kurtarmak için en büyük ümidimiz, bu yılı kurtarmak için değil. Bu yılı kurtarmak için elimizde olan şey mesafemiz, maskemiz ve hijyen" diye konuştu.

"OKULLARI AÇABİLMEK İÇİN MEVCUT ÖNLEMLERE HARFİYEN UYMAMIZ ÇOK KRİTİK"

Köy okullarında 15 Şubat'tan itibaren eğitime başlanılmasını değerlendiren Yavuz, "Köy okullarında uzaktan eğitime ulaşamadıkları için çok ciddi bir sorun var. covid-19 kadar büyük bir sorun olarak değerlendirmek lazım. O bölgelerde insan sayısı çok fazla olmadığı için enfeksiyonun kontrolü de çok daha rahat yapılıyor. Büyükşehirlerden önce köy okullarını açmak daha akıllıca. Süreçleri yönetirken mevcut duruma göre karar değişiklikleri tabii ki olabilir. Okulları açabilmek için de mevcut önlemlere harfiyen uymamız çok kritik, çünkü okulları açmak çok önemli. Çocuklar açısından Covid-19 hastalığının sonuçları istenmeyen etkileri çok da fazla değil. Sıkıntı, çocukların hastalanıp büyüklere bulaştırması, Dolayısıyla biz büyükleri ne kadar aşılayabilirsek okulların açılması da o kadar kolay olacak. Erişkinlerin aşılanması çok kritik şu anda" diye konuştu.
# koronavirüs# covid-19# pandemi# bilim kurulu# prof. dr. serap şimşek yavuz
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Son Haberler
Kocaeli İzmit'te kent esnafına okul alışverişi desteği
Kocaeli İzmit'te kent esnafına okul alışverişi desteği
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
Kayseri Büyükşehir'den yaya güvenliği için yeni üstgeçit modeli
Ankara Keçiören'de okullarda hijyen seferberliği
Ankara Keçiören'de okullarda hijyen seferberliği
İstanbul Maltepe'de spor ve oyun mahallelere taştı
İstanbul Maltepe'de spor ve oyun mahallelere taştı
KocaeliKart ile ulaşımda dijital kolaylık
KocaeliKart ile ulaşımda dijital kolaylık
Eren-8 Amanoslar Operasyonu başlatıldı
Eren-8 Amanoslar Operasyonu başlatıldı

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim