• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
08:40
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
07:40
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
06:40
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. TÜRKİYE
  3. Atina ile mezarlık krizi! 6 aydır haber vermediler
TÜRKİYE
Yayınlanma: 25 Şubat 2021 - 09:20

Atina ile mezarlık krizi! 6 aydır haber vermediler

Yunanistan'ın Selanik yakınlarındaki Gargara köyünde bir okul bahçesinde bulunan Osmanlı mezarlığındaki naaşların depolara taşınması iki ülke arasında yeni bir krize yol açtı. Türkiye, inşaatın derhal durdurulup naaşların İslam'a uygun bir şekilde defnedilmesi için çifte girişim başlattı.

TÜRKİYE
25 Şubat 2021 - 09:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Atina ile mezarlık krizi! 6 aydır haber vermediler
Ege Denizi'nde bilimsel araştırmalar yapan TCG Çeşme gemisine Yunanistan'a ait savaş uçaklarının tacizi nedeniyle Atina ile yaşanan gerilimin sıcaklığı devam ederken, iki ülke arasında bir de karada 'mezarlık' krizi çıktı. Yunanistan'ın kuzeyinde Halkidiki bölgesinde Gargara (Simandra) köyünde bir okulun bahçesinde yapılan inşaat kazısında, Osmanlı döneminden kalma mezarlığın bulunması ve 201 mezardaki naaşların Türkiye'ye haber verilmeden Halkidiki ve Aynaroz Eski Eserler Dairesinin deposunda muhafaza altına alınmasına Ankara eş zamanlı çifte diplomatik girişimle tepki gösterdi.

YUNAN ELÇİ ÇAĞRILDI

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Michael C. Diamessis önceki gün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin de aynı gün yunanistan Dışişleri nezdinde girişimde bulundu ve inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını ve naaşların İslam inancına uygun şekilde yeniden yerlerine defnedilmesini talep etti. Atina Büyükelçisi Özügergin, "Sorunun çözümü için Yunanistan tarafıyla temas halindeyiz" dedi.

KONSOLOSLUK TAKİPTE

Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilendirmesine göre, Gargara köyündeki bir okul bahçesinde yapılan spor salonunun inşaatı sırasında Osmanlı döneminden kalma Müslüman mezarlığına rastlandığı yönünde basında çıkan haberler üzerine Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu yetkilileri, söz konusu köyü ziyaret etti ve yerel Yunan makamları nezdinde derhal girişimde bulunarak bilgi talep etti. Mezarlığın Osmanlı döneminden kaldığı, kafatasları ve diğer vücut kemiklerinin kıbleye dönük olmaları ile 201 mezardan birine ait tek Osmanlı mezar taşı bulunmasından anlaşıldı.

'İNŞAAT DURSUN' TALEBİ

Olayın araştırılması sonrası Dışişleri Bakanlığı şu bilgileri paylaştı: "Bu girişimlerimiz neticesinde, söz konusu inşaat alanında ecdadımıza ait 201 mezarın bulunduğu, ancak ülkemize bilgi verilmeden naaşların yerel makamlarca Halkidiki ve Aynaroz Eski Eserler Dairesinin deposunda muhafaza altına alındığı öğrenilmiştir. Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Bakanlığımıza çağrılarak ve Atina'da Büyükelçimizce Yunan Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuştur. Mezarlar hakkında daha önceden bilgi verilmemiş olmasına ilişkin izahat istenmiş, inşaat çalışmalarının derhal durdurulması, muhafaza altında tutulan naaşların dini inançlarımıza uygun şekilde ve bir törenle bulundukları yöreye defnedilmesi ve defin alanının Müslüman mezarlığı olduğunun gösterilmesi talep edilmiştir."

ORASI ESKİ TÜRK YERLEŞİMİ

Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik'e yaklaşık 90 km uzaklıktaki Halkidiki Yarımadası'ndaki Gargara (Simantra) köyünde Osmanlı döneminde yaklaşık 160 Türk aile yaşıyordu. Köyde halen yaşayan Türk yok.

Lozan Mübadelesi ile Gargara'ya çoğu Erdek ve Kapadokya'dan gelen Rum göçmenler yerleştirildi. İlçenin nüfusu yaklaşık 2.500 kişi.


türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan olay ise altı ay öncesine kadar geri gidiyor. O dönemde okulun yanında spor sahası yapmak için kazı yapılmaya başlanınca bir Müslüman mezarlığı bulunuyor.

Ancak Yunan makamları, geçen süre içinde mezarlığın varlığından Türkiye'yi haberdar etmedi. Yerel bir gazetede, Gargara'da Müslüman mezarlığı bulunduğu haberi yayınlanınca, Türkiye harekete geçti.

Türkiye'nin diplomatik girişimleri üzerine Yunan makamların ilk tepkisi, "Biz ölülere saygılıyız. Konuyu bir şekilde hallederiz" olduğu öğrenildi.


Şimdi Türkiye, mezarlığın bulunduğu alandaki inşaat çalışmalarının derhal durdurulmasını, muhafaza altında tutulan naaşların İslam inancına uygun şekilde ve bir törenle bulundukları yöreye defnedilmesini ve defin alanının Müslüman mezarlığı olduğunun bir tabela ile gösterilmesini istiyor.
# türkiye# yunanistan# mezarlık# krizi
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Bolu'daki otel yangını davasında karar açıklandı
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Balıkesir'de 6.1'lik deprem: Bursa'da da hissedildi
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Ayşe Barım hakkındaki tutuklama kararı kaldırıldı...
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Trabzon’da kadınlara silahlı saldırı
Son Haberler
Kayseri Kocasinan'da şehrin geleceğine yol açılıyor
Kayseri Kocasinan'da şehrin geleceğine yol açılıyor
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
Sıcaklıklar yükseliyor! İşte 11 Eylül Cuma hava durumu
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
Kayseri Talas'ta tarımda öncü adım
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
AK Parti Kayseri dinamiklerinden Ankara çıkarması
Samsun'da sondaj sırasında gaz kaçağı: Ekipler önlem aldı
Samsun'da sondaj sırasında gaz kaçağı: Ekipler önlem aldı
BM, Kıbrıs için toplanacak
BM, Kıbrıs için toplanacak

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim