• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Gündem
  • SPOR
  • POLİTİKA
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • KÜLTÜR SANAT
  • DÜNYA
  • BURSA
  • TÜRKİYE
  • Siyaset Magazin NEWS
  • Ara
SON DAKİKA:
07:35
Kayserili çocuklara Emniyet'ten trafik eğitimi
07:30
Mirasçıların yıllardır beklediği o kanun çıktı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Arkeopark|tan tarih fışkırıyor
KÜLTÜR SANAT
Yayınlanma: 23 Kasım 2017 - 00:00

Arkeopark|tan tarih fışkırıyor

KÜLTÜR SANAT
23 Kasım 2017 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Arkeopark|tan tarih fışkırıyor
Bursa Osmangazi|de 6 bin 900 metrekare alan üzerine kurulan Hisar Arkeopark için bölgedeki kamulaştırma çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında 15 bina kamulaştırılıp yıkılırken, bölgedeki 3 arsa da kamulaştırılarak projeye eklendi. Son olarak kamulaştırılan 2 binanın daha yıkımıyla birlikte bölgede 6 bin 250 metrekarelik alan elde edildi.

Osmangazi|de Hisar Arkeopark Projesi ile kentin binlerce yıllık tarihini gün yüzüne çıkıyor. 2014 yılında çalışmalara başlanan proje kapsamında 1|inci derece arkeolojik sit alanı kabul edilen ve bin yıllık Bursa tarihinin gömülü olduğu bölgede yapılan kazılarda Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerine ulaşıldı.

Kazılarda, 2. ve 3. yüzyıla ait olduğu düşünülen Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen mozaik, milattan sonra 6. ve 7. yüzyıl Bizans dönemine ait başka bir mozaik ortaya çıkarılırken, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı döneminde şehre su dağıtımının yapıldığı pişmiş toprak künkler bulundu.

Kazılarda ayrıca hamam ve çarşı gibi yapılara ait olduğu düşünülen duvar kalıntılarına da rastlandı. Kamulaştırılan ve yıkılan alanlarda devam edecek kazılar sayesinde, alanda ne tür yapıların olduğunun netleşmesi de sağlanmış olacak.

MİTRAS MOZAİĞİ BULUNDU

Hisar Arkeopark|ta yapılan kazılarda öne çıkan bulguların başında ise milattan sonra 2|inci ve 3|üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen Mitras Mozaiği geliyor. Roma dönemine ait mozaiğin özelliği ise güneşin bir yıllık süre içinde 12 büyük takım yıldızının içinden geçişini tasvir ediyor olması.

Ayrıca 12 ayı, burçları, 4 mevsimi, gündönümlerini ve ekinoksları simgeleyen bu mozaik, hayvan ve doğa figürleriyle kaplı. Mozaiğin orta kısmı ise güneşi simgeleyen "Mithra" betimlidir.

DÜNDAR: "BURSA TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR"

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Yaptığımız kazılarda Bursa|da hüküm sürmüş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görüyoruz. İlk kademeyi kazdığımızda, Osmanlı döneminde yapılmış olan ve Pınarbaşı|ndan akan suyun dağıtıldığı su künklerini görüyoruz. Bir alt kademede, Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini buluyoruz. Bölge kurulurken 4 ana cadde olan Ortapazar Caddesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey ve Zindankapı Caddeleri üzerinde yer alacak şekilde planlanmış. Bu caddeler günümüze gelene kadar özgün halini yitirmiştir. Özellikle Ortapazar Caddesi, yüksek katlı betonarme binalarla dolduğundan özgün dokusunu koruyamamıştır. İşte biz çekirdek alan olarak belirlediğimiz 40 hektarlık alanda yenileme çalışması yürüteceğiz. Bu tarihi doku içerisinde Osmangazi Çıkmazı, Kale Sokak, Üftade Çıkmazı, Alaaddin Bey Caddesi üzerinde yaptığımız yenileme ve restorasyon çalışmaları ile bölgeye değer katmaya çalışıyoruz. Kazı çalışmalarımız devam ederken, kamulaştırmalar ile bölgeyi genişletiyoruz. Hisar Arkeopark, Bursa|nın tarihinin yeniden yazılmasına öncülük edecek. Dolayısıyla bu yönüyle bakıldığında çok önemli, verimli bir çalışma" diye konuştu.





  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Gümüşhane'de "29. Uluslararası Kültür Sanat Tanıtım Günleri" başladı
Gümüşhane'de "29. Uluslararası Kültür Sanat Tanıtım Günleri" başladı
Köyceğiz'de heykel sergisi açıldı
Köyceğiz'de heykel sergisi açıldı
Şehitkamil'de Çocuk Şenliği başlıyor
Şehitkamil'de Çocuk Şenliği başlıyor
İş Sanat'tan Ağustos ayında çocuklar için atölyeler
İş Sanat'tan Ağustos ayında çocuklar için atölyeler
Son Haberler
Bakanlıklara yeni atamalar
Bakanlıklara yeni atamalar
UEFA Avrupa Ligi'nde 9 takım tur atladı
UEFA Avrupa Ligi'nde 9 takım tur atladı
Bugün hava nasıl olacak? Fırtınaya dikkat!
Bugün hava nasıl olacak? Fırtınaya dikkat!
Kayserili çocuklara Emniyet'ten trafik eğitimi
Kayserili çocuklara Emniyet'ten trafik eğitimi
Mirasçıların yıllardır beklediği o kanun çıktı
Mirasçıların yıllardır beklediği o kanun çıktı
Girit Mahallesi açık hava müzesi olacak
Girit Mahallesi açık hava müzesi olacak

Ana Sayfa
Yaşam
Gündem
SPOR
POLİTİKA
SAĞLIK
EKONOMİ
KÜLTÜR SANAT
DÜNYA
BURSA
TÜRKİYE
Siyaset
Magazin
NEWS
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • Magazin
  • NEWS
  • POLİTİKA
  • Siyaset
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim