Veli-Der'den 'çocuk gelin' açıklaması

Öğrenci Veli Derneği Veli-Der, 6 yaşında bir çocuğa gelinlik giydirilmesiyle ilgili açıklamalarada bulundu. Veli-Der; "Çocuklarımızın laik, kamusal, bilimsel eğitim hakkına sahip çıkalım. Tüm velileri protokol ve iş birliklerinin sonlandırılması için birbirimizin sesine ses katmaya çağırıyoruz" ifadelerinde bulundu.


Veli-Der'in açıklaması şöyle;

"6 yaşında bir çocuğa gelinlik giydiren bir karanlık dönemi yaşıyoruz. Laik, bilimsel, kamusal eğitimi kaybettiğimizde ilk kaybedenler çocuklarımız oluyor.

6 yaşından itibaren yıllarca süren bu karanlığı yaşayan bir kadının cesareti sonucu laik, kamusal eğitimi kaybettiğimiz koşullarda çocuklarımızın yaşadıklarına en acı haliyle tanıklık ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı son verilerle 5-17 yaş aralığında 1 milyon 200 bin 892 çocuk okulda değil, örgün eğitim dışında. Açık öğretimde kayıtlı öğrenci sayısı 2 milyona ulaşmak üzere. Milli Eğitim Bakanlığı'na soruyoruz. Okullarda olması gereken yüz binlerce çocuk, yüz binlerce kız çocuğu nerede?


Anne-babalar olarak kaygılarımız her geçen gün artıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluğunda olması gereken eğitimin vakıf, dernek adı altında tarikatlara, cemaatlere devredilmesi sonucunda okullarda, üniversitelerde, yurtlarda protokoller, iş birlikleri imzalanarak söyleşi, kamp, konferans vb. isimler adı altında faaliyetler yürütüldüğünü biliyoruz. Evrensel ve anayasal bir hak olan eğitim kamusal bir hizmettir ve ancak eğitimciler eliyle yürütülür. Eğitim hangi isim adı altında olursa olsun başka kişi, kurum ve yapılara devredilemez.

Anne-babalar olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve tüm kamu yöneticilerini uyarıyoruz. İmzalanan tüm protokol ve işbirlikleri bir an önce sonlandırılmalıdır.

Öğrenci Veli Derneği olarak aynı zamanda tüm velilere çağrımızdır; bir çocuğun daha yaşamının kararmaması hepimizin ellerinde. Protokol ve iş birliklerinin sonlandırılması için çocuklarımızın laik, kamusal, bilimsel eğitim hakkına sahip çıkalım. Tüm velileri protokol ve iş birliklerinin sonlandırılması için birbirimizin sesine ses katmaya çağırıyoruz."