Van'da 2 çığ faciası! 33 kişi hayatını kaybetti

Van'ın Bahçesaray ilçesinde iki günde iki defa çığ faciası yaşandı. 5 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı ilk çığ faciasında kar altında kalan 2 kişiyi kurtarmak isteyen ekiplerin üzerine de çığ düştü. İkinci faciada jandarma, güvenlik korucusu ve itfaiye erlerinin de aralarında bulunduğu 26 kişi hayatını kaybetti. İki faciada ölü sayısı 33'e yükseldi

Van'ın Bahçesaray ilçesinde dün akşam saatlerinde minibüs ve iş makinesinin üzerine çığ düşmesi sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de kurtarıldı. Çığ altında kaldığı düşünülen 2 kişiyi kurtarma çalışmaları ise bugün devam ederken, ikinci çığ faciası yaşandı. Kurtarma ekiplerinin üzerine çığ düşmesi sonucu, 8 jandarma, 3 korucu, 3 itfaiye erinin de aralarında bulunduğu 26 kişi hayatını kaybetti. 

BÖLGEDE 3'ÜNCÜ ÇIĞ UYARISI GELDİ
İHA'nın haberine göre, Van-Bahçesaray kara yolunda meydana gelen ve 21 kişinin hayatını kaybettiği çığ bölgesinde üçüncü çığ uyarısı yapıldı. Dün akşam saat 17.00 sıralarında üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Minibüste olduğu değerlendirilen ve sabah saatlerinden itibaren devam eden 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürdürülürken meydana gelen ikinci çığ faciasında 8 jandarma personeli, 9 sivil, 3 korucu ve 1 itfaiyeciyle birlikte hayatını kaybedenlerin sayısı 21’e yükselmişti. Bölgede zorlu hava koşulları altında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, üçüncü bir çığ uyarısı daha yapıldı. Arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için gelen vatandaşlar bölgede uzaklaştırılırken, kurtarma çalışmaları ise aralıksız sürdürülüyor.
NELER YAŞANDI?
Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün akşam saatlerinde bir minibüs ile iş makinesinin üzerine çığ düştü. Çığ felaketinde 5 kişi yaşamını yitirirken, 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Çığ altında olduğu düşünülen 2 kişiyi kurtarma çalışmaları ise gece 01.00'e kadar devam etti. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmalara ara verildi.

ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI YENİDEN BAŞLADI
Gece saatlerinde arama-kurtarma çalışmalarına ara verilirken, sabah 07.00'den itibaren çalışmalar tekrar başladı. AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, jandarma ve Karayolları ekipleri çığ altında kalanları kurtarmak için çalışmalarını sürdürdü.
İKİNCİ ÇIĞ FACİASI
Çalışmalar sürdüren ekiplerin üzerine öğle saatinde ikinci kez çığ düştü. Aralarında arama kurtarma çalışmalarına katılan askerler, korucular, belediye işçileri, AFAD, UMKE ve 112 Acil ekiplerinin de çığ altında kalmış olabileceği belirtiliyor. 
İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanlığı, çığ felaketi hakkında açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu, 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatandaşımızı (8 sağ, 5 ölü) çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir.
Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir.
Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakkuza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir."
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TELEFON
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu arayıp faciayla ilgili bilgi aldı.
ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANI YARALANDI
Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsten olduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmaları devam ederken ikinci çığ düştü. Bölgede incelemelerde bulunan ve Bahçesaraylı olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AK Parti Van Eski Milletvekili Gülşen Orhan’ın da çığ altında yaralı olarak kurtarıldığı belirtildi. Hemen Çatan Devlet Hastanesine kaldırılan Gülşen Orhan’a ilk müdahale yapıldığı bildirildi.
SOYLU BÖLGEYE GİDİYOR
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bahçesaray'da yaşanan faciaya ilişkin yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bölgeye gittiğini söyledi. 
Altun, "Van #Bahçesaray'da meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Çığ altında kalan vatandaşlarımız için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanımız olay yerine intikal ediyor" dedi. 
 VAN AFAD MÜDÜRÜ YARALI KURTULDU
Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde meydana gelen ikinci çığ faciasında Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürü Usman Uçar yaralı olarak kurtarıldı.
Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar çığ altından yaralı olarak kurtarılarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
ERUZUM'DAN 10 KİŞİLİK UZMAN EKİP
Erzurum Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünden 10 kişilik çığ uzmanı ekip, Van'ın Bahçesaray ilçesinde düşen çığda kaybolan görevli ve vatandaşların arama çalışmalarına katılmak üzere bölgeye gönderildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde, Bahçesaray ilçesindeki çığda kaybolan vatandaşlar ile arama kurtarma ekiplerinin arama çalışmaları için Erzurum'dan bölgeye takviye ekip gönderilmesi kararlaştırıldı.
Bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere çığ ve heyelan konusunda uzman 10 kişilik teknik personel, Erzurum'dan Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığ bölgesine gitmek üzere yola çıktı.
Erzurum AFAD İl Müdürü Selahattin Karslı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alanlarında uzman 10 kişilik arama kurtarma ekiplerinin bugün Bahçesaray'da yaşanan ikinci çığ olayından sonra bölgeye gönderildiğini söyledi.
Takviye olarak çığ bölgesine giden ekibin eğitimli ve deneyimli olduğunu vurgulayan Karslı, bölgeye ulaşır ulaşmaz arama kurtarma çalışmalarına katılacağını sözlerine ekledi.
MSB'DEN UÇAK
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Çığ felaketi nedeniyle kar altında kalan vatandaşlarımızı arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla AFAD ve Jandarma personelini Van’a ulaştıracak olan Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait uçak Ankara’dan havalandı" denildi.
75 KİŞİLİK JAK EKİBİ BÖLGEDE
AFAD Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen ikinci çığ faciasına müdahale için Ankara'dan 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibinin askeri uçakla bölgeye gönderildiğini duyurdu.
AFAD, Van'da meydana gelen ikinci çığ faciasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında, 24 saat içinde ikinci kez çığ düştüğü belirtilerek, "Dün çığ altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışan ekiplerin üzerine, bugün saat 12.02'de ikinci bir çığ düştüğü bilgisi alındı. Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik JAK ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara´dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor" denildi.
Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak itfaiyesinden 4 kişinin de bulunduğu toplam 153 arama kurtarma personeli ve 17 aracın sevk edildiği bildirilerek, "Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kurulmaya başlanırken 3 mobil baz istasyonu daha yola çıkarıldı" ifadeleri kullanıldı.
Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki karayoluna, dün saat 17.45´te çığ düştüğü hatırlatılarak, "AFAD Van koordinasyonundaki arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden 8´i sağ olmak üzere 13 vatandaşımızı çıkarmıştı. Ulaşılamadığı değerlendirilen 2 kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 12.00 sırılarında ikinci çığ düştü. Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı" denildi.
 HAVA DURUMU
Meteoroloji'den yapılan değerlendirmelere göre, Van'da kuvvetli kar ve tipi etkisini sürdürüyor. Meteoroloji'den alınan verilere göre, bölgede sıcaklık 2 derece olarak gösterilse de hissedilen sıcaklık sıfırın altında 3 derece olarak ölçülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çığ bölgesindeki hava durumuyla ilgili açıklama yayınladı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Çığ bölgesinde bugün akşam saatlerine kadar orta ve zamanla hafif kuvvette kar yağışlarının devam edeceği tahmin ediliyor. Yarın (Perşembe) bölgede yağış beklenmiyor. Cuma günü başlayacak kar yağışlarının öğleden sonra etkisini arttırması ve pazar sabah saatlerine kadar kuvvetli rüzgârla birlikte tipi şeklinde yoğun olarak devam edeceği tahmin ediliyor. Bölgede çığ oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.