Ukrayna konferansı başlıyor

Ukrayna'ya yönelik yardımların görüşüleceği konferans yarın İsviçre'de gerçekleştirilecek. Konferansta ülkenin yeniden yapılanması masaya yatırılacak.


Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, dünya ülkeleri Ukrayna’ya yardım için neler yapılabileceğini görüşüyor. ABD ve Avrupalı müttefikler Ukrayna’ya savunma için silah gönderimini sürdürürken, bu yardımın devam etmesi hayati önem taşıyor. Silah yardımının dışında ülkeye nasıl yardım edilebileceği ise yarın İsviçre’de düzenlenecek konferansta masaya yatırılacak. 


Deutsche Welle’nin aktardığı habere göre, söz konusu konferans savaş başlamadan önce planlanmış, hedef de Kiev’in yapması gerekli reformlar olarak tanımlanmıştı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla konferansın gündemi değişti. 

Yeni Marshall planı 

Lugano kentinde düzenlenecek konferansta Ukrayna hükümeti, yoğun şekilde tahribata uğrayan ülkenin yeniden imarının nasıl yapılabileceği konusunda bir plan sunacak ve ülkenin yeniden yapılanması ve yaraların sarılması noktasında nasıl yol alınabileceğini, desteğe hazır ülkelerle istişare edecek. 


Konferansa 37 ülkeden ve 14 de uluslararası organizasyondan temsilciler ile yüzlerce ekonomi ve sivil toplum uzmanı ile temsilcisi de katılacak. Lugano’daki konferansa Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Polonya, Çekya ve Litvanya gibi ülkelerin başbakanlarının katılacağı açıklandı. 


İsviçre’de düzenlenen Ukrayna konferansında hedef, İkinci Dünya savaşı sonrasında Avrupa ülkelerinin yeniden imarı için geliştirilen Marshall Planı’ndan yola çıkılarak Ukrayna’ya ve günümüz koşullarına uygun bir strateji geliştirilmesi. Uzmanlar, Rusya’nın saldırılarıyla dört ay zarfında ağır tahribata uğrayan Ukrayna’nın kalkınması için yüzlerce milyar euronun gerekeceğini tahmin ediyor. 


Ukrayna’dan gemiye el koyma talebi

Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna kenti Berdyansk’tan hareket eden tahıl yüklü bir geminin Türkiye’de Karasu Limanı açıklarına ulaşmasının ardından Ukrayna, Türkiye’nin gemiye el koymasını talep etti. Rusya son dönemde Ukrayna’da kontrol ettiği bölgelerden tahılları çalmakla suçlanıyordu.

Gemide 4 bin ton buğday bulunduğu ifade ediliyor. Rusya bayraklı, ‘Zhibek Zholy’ isimli kuru yük gemisi, 29 Haziran’da buğday yüklü olarak Berdyansk Limanı’ndan ayrılmış, bir süre takip vericilerini kapatmıştı.