Tunç Soyer'den 'Muharrem İnce' yorumu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Muharrem İnce'nin yeni bir parti kurmasını doğru bulmadığını vurgulayarak "Gerçekçi bulmuyorum, mantıklı bulmuyorum. İktidar hedefini ortadan kaldıran bir sonuç çıkarır." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın sorularını yanıtladı. 
"İKTİDAR HEDEFİNİ ORTADAN KALDIRAN BİR SONUÇ ÇIKARIR"
"Bu haftanın siyaset gündemi malum Muharrem İnce. Parti kuracağı iddiası var ki herhalde yeni parti kuracak, öyle görünüyor. İnce'ye eleştiriler var. Örneğin en sert eleştiri de İzmir'den geldi. CHP İzmir gençlik kolları başkanı 'hain olarak anılacaktır' dedi İnce için. Siz nasıl bakıyorsunuz?" sorusuna Soyer şu ifadeleri kullanarak cevap verdi:
"Bir kere hainlik lafının kolay kullanılmasına karşıyım. Vatan sevgisi ve vatana ihanet kavramları ağızlarda kolay sakız edilecek şeyler olmamalı. Çok ağır bir şey çünkü 'vatan haini' demek. Herkesin vatan sevgisi taşıdığını düşünmek mecburiyetindeyiz. Bunu bir tarafa koyarak söyleyeyim. Muharrem İnce'nin parti kurmasını doğru bulmuyorum. İktidar hedefi olan bir siyasal partinin üyeleri, hele ki içinde yıllarını vermiş insanların, iktidar hedefinde yürüyen bir partinin içinden çıkıp başka bir yapılanmayı önermelerini ve onun içine geçmeyi düşünmelerini irrasyonel buluyorum. Gerçekçi bulmuyorum, mantıklı bulmuyorum. İktidar hedefini ortadan kaldıran bir sonuç çıkarır."
"RASYONEL AÇIKLAMASI YOK"
Soyer, "Etkiler mi CHP'yi, kopma olur mu yani?" sorusuna "Kopma olacağından değil, büyük orana da gerek yok. Saadet Partisi'yle ittifak kurmak için, ittifakın içinde kalmak için uğraşıyorsunuz, emek veriyorsunuz, yüzde 0.5, 1 her neyse küçük bir oran olsa bile bunu yapmaya çalışıyorsunuz. Neden? Çünkü Türkiye'deki sistem değişikliği 50+1 mecburiyetini getirdi. O nedenle de mümkün olduğu kadar ortak paydalarınızda var olanları çoğaltmaya çalışıyorsunuz. Şimdi siz bunun dışında bir durum ortaya koyacak bir şey yapıyorsunuz. 'Ben ayrılıyorum buradan' diyorsunuz. Nereye gidiyorsunuz? Öbür ittifaka mı gidiyorsunuz, gitmiyor musunuz belli değil. Niye yapıyorsunuz o zaman bunu. Aklından ne geçiyor, ne yapıyor bilmiyorum. Neyse o vermeyi düşündüğünüz kavga parti içinde verirsiniz. Rasyonel bir açıklaması yok." diye yanıt verdi. 
"CHP, son kurultayı 'iktidar kurultayı' olarak adlandırmıştı. Muharrem İnce'nin partisi bu hedeften sapmaya neden olabilir mi?" sorusuna ise Soyer'in yanıt şöyle oldu:
"Ben zannetmiyorum. Ama bu soruyu Muharrem Bey'in düşünmesinde fayda var..."