Şiddetten kaçan çocuklar, "Sudan için tek istediğimiz barış" diyor

Nahed, memleketinin kontrolü için mücadele eden rakip ordular arasında savaş çıktığı sırada, ailesiyle birlikte önemli bir İslami bayram olan Ramazan Bayramı'nı kutlamak için Sudan'ın başkenti Hartum'daydı.

O zamanlar henüz 16 yaşındaydı, silahlı adamların köyüne saldırdığını ve insanları öldürdüğünü gördü; ölenler arasında dedesi ve amcası da vardı. Kızlar tecavüze uğradı veya kaçırıldı.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, Salı günü Nahed'in hikayesini anlatırken , "Nahed kaçmayı başardı ama bunun korkunç olduğunu söyledi. Tüyler ürpertici anılar hâlâ aklımızda." dedi .

Sudan, 2023 yılında Sudan Silahlı Kuvvetleri ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasında başlayan ve 500 günden fazla süren kuşatmanın ardından Kuzey Darfur'un harap olmuş başkenti El Fasher'i kontrol altına alan çatışmadan bu yana dünyanın en ağır insani krizinin ortasında bulunuyor.

Bayan Russell, yaklaşık 10 milyon insanın yerinden edildiği ve bunların yarısının çocuk olduğu ülkeyi ziyaret ettikten sonra Salı günü çocukların ve temel hizmetlerin korunması için acil önlem alınması çağrısında bulundu.

'Amansız şiddet'

Bayan Russell, ülkenin doğusundaki Kassala'ya yaptığı ziyaret sırasında, UNICEF destekli bir merkezde psikososyal destek ve beceri eğitimi alan kadınlar ve genç kızlarla görüştü.

Birçok kişi şiddetten kaçarak bu merkezde bakım ve güvenliğe kavuştu, ancak Darfur ve Kordofan eyaletlerinde devam eden güvensizlik nedeniyle benzer hizmetler son derece sınırlı.

Bayan Russell, “Sudan'daki çocuklar amansız şiddet, açlık ve korku içinde yaşıyor” diye vurguladı. “ Kadınlar ve kız çocukları, korkunç düzeydeki cinsel şiddet de dahil olmak üzere krizin en ağır yükünü taşıyor .”

Birleşmiş Milletler üreme sağlığı ajansı ( UNFPA ) ülke temsilcisi Fabrizia Falcione , Salı günü Sudan'dan gazetecilere yaptığı açıklamada, El Fasher'den her şeyini kaybetmiş hayatta kalanlarla görüştüğünü, bunların arasında tecavüz sonucu dünyaya gelen 40 günlük bir bebeği olan 17 yaşında bir kızın da bulunduğunu söyledi.

Görüştüğü kadınların hiçbiri doğumdan önce tek bir doğum öncesi bakım danışmanlığı almamıştı.

" Hastaneye gitmeye çalışarak hayatlarını riske atmaktansa, gitmemeyi tercih ettiklerini söylediler ."

Tuvalete ve ekmeğe ihtiyacımız var.

Bayan Falcione, yerinden edilmiş kadınlara en çok neye ihtiyaç duyduklarını sorduğunda, tuvalet ve ekmek cevabını aldılar. Geçimlerini sağlayacak bir yol ise üçüncü sırada yer aldı.

"Çadırlarının yakınında hiçbir yerde tuvalet yok, kampta geceleri ışık da yok," dedi Bayan Falcione. "Ve bunlar evlerinde erkek olmayan hamile kadınlar."

Kuzey Darfur'da, El Fasher ve çevresindeki çatışmalar, Ekim ayının sonlarından bu yana 106.000'den fazla insanın evlerinden kaçmasına neden oldu ; bu durum, kabul merkezlerini aşırı kalabalıklaştırdı ve Tawila gibi bölgeleri geniş, gayri resmi yerleşim yerlerine dönüştürdü.

Diğer yardım önlemlerinin yanı sıra, UNFPA toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarına anne sağlığı ve psikososyal hizmetler sunarken, UNICEF de refakatsiz çocukları tespit edip kayıt altına alıyor, güvenli suya erişimi yeniden sağlıyor ve daha fazlasını yapıyor.

Bayan Russell, Sudan ziyareti sırasında gittiği her yerde çocukların kendisine aynı şeyi söylediğini belirtti.

“'Sudan için tek istediğimiz barış.' Dünya bu dileği yerine getirmek için daha iyisini yapmalı.”