Kozan'da 10. İsmet Atlı Karakucak Güreşleri yağmura rağmen kortej yürüyüşüyle başladı
Adana'nın Kozan ilçesinde dünya ve olimpiyat şampiyonu milli güreşçi İsmet Atlı'nın adını yaşatmak amacıyla bu yıl 10. kez düzenlenen Geleneksel İsmet Atlı Karakucak Güreşleri, yağmura rağmen gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı.
Adana'nın Kozan ilçesinde dünya ve olimpiyat şampiyonu milli güreşçi İsmet Atlı'nın adını yaşatmak amacıyla bu yıl 10. kez düzenlenen Geleneksel İsmet Atlı Karakucak Güreşleri, yağmura rağmen gerçekleştirilen kortej yürüyüşüyle başladı.
Kozan Belediye binası önünden başlayan kortej yürüyüşüne Kozan Kaymakamı Bahattin Alp Arslanköylü, Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, ilçe protokolü, Ankara Seğmenler Kulübü üyeleri ve çok sayıda sporcu katıldı. Yoğun yağışa rağmen devam eden yürüyüşün ardından Millet Bahçesi'nde sahne alan Ankara Seğmenleri, kılıçlı gösterileri ve geleneksel oyunlarıyla izleyicilerden alkış aldı.
800 güreşçinin er meydanına çıkması bekleniyor
Kozan'ın yetiştirdiği dünya şampiyonu İsmet Atlı'nın mirasını gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan festival kapsamında, güreş müsabakaları yarın saat 10.00'da başlayacak. Dünya ve olimpiyat şampiyonlarının yanı sıra Kırkpınar başpehlivanlarının da yer alacağı organizasyonda, 32 başpehlivanın mücadele etmesi ve yaklaşık 800 güreşçinin er meydanına çıkması bekleniyor.
Geçen yıl İsmet Atlı adına açılan müze ve park alanında gerçekleştirilecek organizasyonla, Türk güreş geleneğinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
Türk kültürünün tüm motiflerini yaşatmak istiyoruz
Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, organizasyonun yalnızca bir güreş müsabakası olmadığını, Türk kültürünü bir araya getiren bir festival niteliği taşıdığını belirtti. Festivalin bayram havasında geçmesini istediklerini ifade eden Atlı, Sadece bir güreş yapmıyoruz. Biz bir festival yapıyoruz. Bunun bayram tadında olmasını istiyoruz. Türk'ün motifleriyle bu festivali zenginleştirmek istiyoruz. Türk kültürünün bir tarafında güreş, diğer tarafında Ankara seğmenleri, Ege'de ise zeybek var. Türk kültürünün tüm motiflerinin bu organizasyonun içerisinde olmasını istiyoruz dedi.
Bu yılki organizasyona 32 başpehlivanın katılacağını belirten Atlı, beş kez Kırkpınar başpehlivanlığı kazanan Recep Kara'nın da Kozan'da bulunduğunu ifade etti. Atlı, Recep Kara'nın gelecek yıl jübilesini Kozan'da yapmasının planlandığını kaydetti.
Yağmur altında aldığımız tadı hiçbir yerde almadık
Ankara Seğmenler Kulübü Derneği Başkanı Şerafettin Demir ise güreşin Türklerin ata sporu olduğunu belirterek, Güreş sporu bizim ata sporumuz, sporların baş tacı ve en önemlilerinden biri. Birçok güreş festivaline, gerek yağlı güreşlere gerek karakucak güreşlerine katıldık. Ancak ilk kez Adana'nın Kozan ilçesine geldik. Bizim için de bir ilk oldu. Yağmur altında da oynasak inanın bugün aldığımız tadı ve lezzeti hiçbir yerde almadık diye konuştu.