Kadınlar erkeklerden daha az kazanıyor

Kadınların eğitim düzeyi erkeklere göre daha hızlı artsa da kadınlar tüm eğitim düzeylerinde erkeklerden daha az gelir elde ediyor. En yüksek fark meslek lisesi mezunlarında

Yarın Dünya Kadınlar Günü... New York’ta tekstil işçisi kadınların düşük ücret ve uzun çalışma saatlerine karşı başlattıkları hareketin 163’üncü yıldönümü... Geçen 163 yılda toplumsal cinsiyet eşitliği adına çok önemli aşamalar kaydedildi. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) son raporuna göre dünyanın hiçbir ülkesinde tam anlamıyla cinsiyet eşitliği bulunmuyor. İş gücü piyasasında kadınlara erkeklerden daha az ödeme yapılıyor ve kadınların üst düzey pozisyonlarda istihdam edilme oranı erkeklere göre daha düşük.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre, Türkiye’de kadınlar tüm eğitim düzeylerinde aynı işi yapan erkeklerden daha az gelir elde ediyor. Üstelik kadınların yıldan yıla eğitim düzeyleri erkeklere göre daha hızlı arttığı halde...
Yıllık gelir 4 bin TL az
2018 verilerine göre yıllık ortalama brüt kazanç kadınlar için 46 bin 208 TL, erkekler için 50 bin 297 TL olarak tahmin edildi.
TÜİK, cinsiyete dayalı ücret farkını, ‘Erkek ve kadın arasındaki ücret farkının erkek ücreti içindeki yüzdesi’ olarak tanımlıyor. Bu gösterge, yıllık ortalama düzenli brüt ücret kullanılarak hesaplanıyor. Buna göre, 2018’de cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda ve tüm eğitim düzeylerinde erkek ücretinin lehine gerçekleşti. Cinsiyete dayalı ücret farkı toplamda yüzde 7.7 oldu. Bu fark, en fazla yüzde 28.8 ile meslek lisesi mezunu erkekler ve kadınlar arasında görülürken en az fark yüzde 14.3 ile lise mezunu erkekler ve kadınlar arasında oldu.
Eğitimde hızlı
Ulusal Eğitim İstatistiklerine göre, en az bir eğitim düzeyini tamamlayan 25 ve daha yukarı yaştaki kadınların oranı 2008’de yüzde 72.6 iken 2018’de yüzde 84.5 oldu. Erkeklerde ise bu oranlar sırasıyla yüzde 89.8 ve yüzde 95.9 şeklinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde kadınların eğitim düzeyi 11.9 puan artarken erkeklerde bu oran yüzde 6.1’de kaldı. Yani kadınların eğitimi, erkeklerin iki katı hızla yükseldi.
Kadın eve daha yakın
Kadınların ev ile iş arası ortalama ulaşım süreleri erkeklere göre daha az. Kadın çalışanların yüzde 32’sinin ev-iş arası 15 dakikadan az. Erkeklerde bu oran yüzde 29.5. İşlerini kendi evinden yürüttüğünü belirten kadınların oranı yüzde 11.4, erkeklerin oranı yüzde 2.5 oldu. Bu veriler, kazanca ilişkin verilerle birlikte düşünüldüğünde, kadınların evlerine yakın olmak için kimi zaman daha yüksek ücretli ya da daha iyi pozisyonlu işleri göz ardı etmek zorunda kaldığı şeklinde yorumlandı.