'İttifak' teklifi Meclis'e sunuldu

AK Parti ile MHP arasında yürütülen seçim ittifakı görüşmeleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakın isminin "Cumhur İttifakı" olduğunu açıkladı. İttifak teklifi TBMM'ye sunuldu. AK Parti ve MHP temsilcileri ortak açıklama yaptı.

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.Teklif, AK Parti Grup Başkanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin imzasını da taşıyor.Açıklama yapan AK Parti'li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop şu ifadeleri kullandı:''Yenikapı'da ortaya konan milli mutabakatı somutlaştırmak üzere çalışmalara başlamıştık. Sayın genel başkanlarımızın iradeleri ile oluşan bir komisyon burada huzurunuzda. Her partiden 3'er arkadaşımız olarak çalışmalara başladık. Temel hedefimiz anayasa değişikliğinin gerekli kılmış olduğu uyum kanununa gerekli düzenlemeleri yapmak. Yerel seçimlerle ilgili düzenlemeleri yapmak için çalışmalara başlamıştık. Toplam 26 maddelik bir metin 4 kanunda değişiklik içeriyor. Yerel seçimlerle ilgili ittifak konusunda bir düzenleme yok bu metinde.''MHP'li Mustafa Kalaycı ise şöyle konuştu:

''Çalışmalarımız boyunca bize büyük destek veren teklifimize onay veren Sayın Cumhurbaşkanımıza Başbakanımıza liderin Bahçeli'ye hürmetlerimizi arz ediyoruz. Teklifle Türk siyasi hayatında demokratikleşme yönünde önemli bir adım atılmaktadır. Siyasi partilerin ittifak yaparak seçime katılabilmelerinin yasal alt yapısı oluşturulmaktadır. İttifakın elde ettiği milletvekili sayısı ittifak yapan siyasi partiler arasında aldığı oy sayısı esas alınarak dağıtılacaktır. Seçim barajında ittifak partilerinin oyu dikkate alınacak. Toplam 26 maddeden oluşuyor, 4 maddede değişiklik içeriyor. Oy pusulaları aynı zarfa konulacak.''Buna göre yüzde 10'luk seçim barajı korunacak. Partilerin milletvekili genel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifak yapması yasal hale getirilecek. İttifakın oy oranı yüzde 10'u geçtiğinde katılan partiler barajı geçmiş sayılacak.Milletvekilliğinde olduğu gibi belediye başkanı, belediye meclis üyelikleri ve muhtar seçilme yaşı 18'e indirilecek.Cumhurbaşkanı adaylığı için 100 bin imza noter kanalıyla değil Yüksek Seçim Kurulu üzerinden toplanacak.Yasa teklifinde ittifak için sayı sınırlaması olmayacağı, bir partinin aynı anda bir başka partiyle ayrı, bir diğeriyle ortak liste üzerinden ittifak yapabileceği belirtiliyor. 
Oy pusulasına ilişkin düzenlemeler de var. İsteyen partilerin ortak logo ve adla blok olarak ittifak oluşturabileceği, isteyenin ayrı sütunlarda yer alabileceği de söyleniyor. Partiler, ittifak modeli ya da protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na bildirecek. Sızan bilgilere göre, ittifak partilerinden sadece birine ya da ikisine birden vurulan mühür geçerli olacak, oy ittifaka verilmiş sayılacak. Çift mühürlü oyların paylaşımı, partilerin aldıkları oy oranlarına göre yapılacak. Partiler, ayrı listelerde seçime girebileceği gibi ortak liste de yapabilecek.Sandık güvenliğini tehdit eden durumlarda vatandaşlara da polis çağırma yetkisi verileceği belirtiliyor. Sandık kurulu başkanları kamu görevlileri arasından seçilebilecek.