İşte 'doğalgaz'ın bulunduğu yer!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 32 milyar metreküplük doğalgaz rezervi, Fatih gemisinin çalışma yaptığı Tuna Deltası'nda bulunuyor. Söz konusu saha Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında, Türkiye'nin Karadeniz'deki karasularının sınırına yakın noktada.

Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020'den bu yana Zonguldak'ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu.Yapılan çalışmalar sonucunda 2100 metre derinlikte 320 milyar metreküplük bir doğalgaz rezervi keşfedildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi bulunan yer, Zonguldak açıklarında bulunuyor.
Türkiye'nin Karadeniz'deki karasularının sınırına yakın noktada Fatih sondaj gemisinin sondaj çalışmaları sonucu, Tuna Deltası'nda doğalgaz rezervleri saptandı. Bu bölgenin yakınında yabancı şirketler de sondaj yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 500 metrelik bir rezerv katmanı tespit edildiğini ifade etti ve sismik çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, "1000 metre daha derine inilecek. Sismik veriler aşağıda iki katmanın daha olduğunu gösteriyor" dedi.
Bundan sonra ne olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan sonraki aşamada tespit kuyularının açılacağını ve üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçileceğini ifade etti.TPAO, Tuna-1 sahasında üç yeni kuyu daha açmayı hedefliyor.
Erdoğan, yeni sahada keşfedilen doğalgazın 2023'ten itibaren kullanıma alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

 2100 metre derinlikteki gazın çıkarılma sürecinde TPAO'nun ya da özel girişimlerin nasıl bir rol üstlenebileceği henüz net değil.
Reuters haber ajansına bilgi veren Türk kaynaklar, bölgedeki doğalgazın 7 ila 10 yıl içerisinde kullanıma alınabileceğini ifade etmişti.
TPAO'nun Karadeniz'deki faaliyetleri neler?
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) 2004 yılından bu yana Karadeniz'de çeşitli uluslararası enerji şirketleriyle işbirliği kurarak hidrokarbon arama faaliyetleri yürütüyordu.
Bölgede bugüne kadar altı derin deniz ve 10 adet sığ deniz kuyusu kazılmıştı.
Akçakoca-3 ve Akçakoca-4 kuyularındaki gaz keşfinin ardından Akçakoca üretim sahasında kazılan kuyu sayısı 24'e çıkarılmıştı.
Tuna-1 kuyusu ise Zonguldak'ın 170 kilometre açıklarında açıldı. Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz'dan bu yana bölgede çalışmalar yürütüyordu.
Tuna-1 kuyusu, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya karasularının kesiştiği noktada bulunuyor ve Romanya'nın 2012'de doğalgaz bulduğu Neptün sahası yakınlarında yer alıyor.
Romanya, ABD'li Exxon ile Avusturyalı OMV şirketlerinin yürüttüğü aramalar sonucu sekiz yıl önce rezerv yatağını keşfetmişti. O rezervin büyüklüğü yaklaşık 80 milyar metreküp olarak açıklanmıştı. Açılan kuyudan gaz sevkiyatının ise 2021'de başlaması bekleniyor.