İran'da deprem! Van'ı da vurdu

Merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan 5.7 büyüklüğündeki sarsıntının Van'ın Saray ilçesine uzaklığı 28, Özalp ilçesine mesafesi ise 71 kilometre. Sarsıntı Van'ın yanı sıra Hakkari'de de yoğun şekilde hissedildi. Van'da bazı evler yıkıldı, ajanslar ilk fotoğrafları servis ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu meydana gelen depreme ilişkin, "Van'daki köylerde can kayıpları olduğu bilgisini aldık. 4'ü yetişkin 3'ü çocuk 7 vatandaşımızı kaybettik. Enkaz altında olanlar var" dedi.

İran-Türkiye sınırında yerel saatle 09.22'de bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında gerçekleşen 5.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Salmās kentine 21 kilometre uzaklıkta.
Sarsıntı Türkiye'den de hissedildi, Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre Van'ın Saray ilçesi depremin merkez üssüne 27 kilometre mesafede bulunuyor. Özalp ilçesinin uzaklığı ise 71 kilometre.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre ise, Türkiye saatine göre 08.52'de meydana gelen depremin büyüklüğü 5.9.


VAN'DA CAN KAYIPLARI VAR
İçişleri Bakanı Soylu, İran'daki depremin ardından Van'da 4'ü yetişkin 3'ü çocuk 7 vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi. 
Soylu: "AFAD ekiplerimiz Van Özpınar köyüne ulaştı, diğerlerine ulaşmak üzere. Enkaz altında vatandaşlarımızın olduğu belirtiliyor. 5 vatandaşımız yaralı olarak hastanelere ulaştırıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor." dedi.


ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Bu arada, bölgede artçı sarsıntılar sürüyor. 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2.3 ile 3.9 arasında değişen 6 artçı sarsıntı daha oldu.


VAN VALİSİ BİLMEZ: EKİPLER SEVK EDİLDİ
Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Twitter hesabından "İran'ın Hoy kentinde meydana gelen deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir." açıklamasını yaptı.


BAŞKALE'DE BAZI EVLER YIKILDI
Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.


VAN'DA ÖĞRENCİLER KORKTU
İran Türkiye'ye sınır Hoy kentinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sırasında Van'da deshane öğrencileri, sarsıntıyla birlikte kendilerini dışarı attı. Büyük panik yaşayan öğrenciler, cep telefonları ile ailelerini arayarak iyi olduklarını söyledi. Bir süre dışarıda bekleyen öğrenciler, daha sonra dershaneye girdi.