İMSİAD'DAN üyelerine ve inşaat sektörüne ücretsiz iş güvenliği eğitimi

Bursa İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ortaklığında yürütülen 'Güvenli İnşaat için Bilinçli Kadro' projesi kapsamında İMSİAD üyelerine iş güvenliği eğitimleri verildi.

İMSİAD'ın dernek merkezinde gerçekleştirilen iş güvenliği eğitiminde, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BUÜ'den Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, Öğr. Gör. Hüdayi Taşçı, Dr. Mahmud Sami Döven ile çok sayıda İMSİAD üyesi hazır bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Bursa ve ülkemiz inşaat sektöründe iş güvenliği bilincinin artırılması amaçlanan Güvenli İnşaat için Bilinçli Kadro projesi kapsamındaki eğitimin açılışında konuşan İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, inşaat sektörünün değişmeyen gündemi ve en önemli konusunun iş güvenliği olduğunu belirterek, insan hayatının her şeyin üzerinde tutulması gerektiğini ifade etti. Konuşmasının devamında eğitimin önemine de değinen Başkan Andıç, "iş güvenliği eğitimlerimiz hem sektörde faaliyet gösteren diğer paydaşlarımızla bir araya gelme imkânı sunarken, hem de üyelerimizin gelişimine katkı sunuyor. İş güvenliği gibi insan hayatının merkezindeki bir konunun daha fazla anlaşılması için eğitiminin alınması gerektiği kanaatindeyim. Artık imalat yaparken, işi yapmaya değil, işi güvenli şekilde yapmaya odaklanılması gerekmektedir. Her sektörde insan hayatı en önemli önceliğimiz olmalıdır. Projedeki paydaşımız olan BUÜ'ye de teşekkür ederim" dedi.

İNŞAAT ŞANTİYELERİNDE İŞ SAĞLIĞI

'Neden Güvenli Yönetmeliyiz?' temasıyla İMSİAD üyelerine sunum yapan İnşaat Yüksek Mühendisi İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uzmanı Özgür Cengiz de, "Hiçbir çalışan işyerine kaza geçirmek için gelmez ve hiçbir çalışan bir diğer arkadaşını kaza geçirirken görmek istemez. Bu bağlamda işverenlerin çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumaya yönelik ahlaki bir sorumluluğu bulunur. İş sağlığı ve güvenliğinin etkin olarak yönetilmemesinin şirketlere parasal etkileri de büyüktür. Meydana gelebilecek kazalarda, şirketler, tazminatlar, tedavi masrafları, ekipman, mülk, ürün, araç hasarları, sigorta prim artışları, idari para cezaları, SGK rücuları, itibar kaybı gibi birçok maddi kayıp ile karşı karşıya kalabilir. Bu kayıplar İSG yönetiminin parasal nedenleri olarak ifade edilebilir. Diğer taraftan söz konusu kazalar hapis cezaları, işyeri kapatmaları, lisans iptalleri gibi yasal yaptırımlara neden olabilir. Bu yaptırımlar ise İSG yönetiminin yasal nedenleridir. Tüm bu nedenler dikkate alındığında işverenlerin şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği standartlarını yükseltecek programlar geliştirmeleri büyük önem taşır" diye konuştu.

"RİSKİ KÜÇÜMSEMEK RİSKE DAVETTİR

"İnşaat tehlikeleri, risk değerlendirmesi ve risklerin kontrolü" konusunda İMSİAD üyelerine sunumlar yapan İş Güvenliği Uzmanı Alparslan Yılmaz ise; "Ülkemizde her üç iş kazasından birinin gerçekleştiği inşaat sektörü özelinde iş sağlığı ve güvenliğine bakacak olursak, inşaat sektöründeki ölümlü kazaların %40'ının yüksekten düşme sonucunda gerçekleştiğini görürüz. Ama bu risk bile, her aşamada farklılık gösterir; 2 metreden düşenlerin %20'sinin, 3 metreden düşenlerin %80'inin hayatını kaybettiğini istatistikler görüyoruz. Riski küçümsemek, yok saymak, riski davettir. Bu nedenle, işverenlerde iş sağlığı ve güvenliği farkındalığını arttırmaya dönük, İMSİAD ve Uludağ Üniversitesi'nin örnek bir üniversite sanayi işbirliği ile yapmaya çalıştığı gibi, ISG'ye yapılacak her yatırım, hem insan hayatına, hem firmalarımızın istikrarına, hem de ülkemizin iş barışına yapılan bir yatırımdır" diye konuştu.