Her gün sigara içmek beyni küçültüyor!

ABD'de Washington Üniversitesi'nde 28 binden fazla kişiye yapılan yeni bir araştırmaya göre her gün sigara içmenin zamanla insanların beynini küçülttüğü ortaya çıktı.



Bilim insanları sigara içen kişilerin içmeyen kişilere göre beyinlerinin hacminin daha küçük olduğunu önceden keşfetmişti. Ancak sigara içmenin beyni küçülmesine yol açıp açmadığı henüz bir netlik kazanmamıştı.

ABD'de Washington Üniversitesi'nden araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmada sigara içmenin beyni küçültüğü güçlü kanıtlarla ortaya kondu.


Henüz hakemden değerlendirmesinden geçmeyen çalışmada Britanyalı vatandaşların sağlık kayıtlarındaki beyin tarama verileri analiz edildi. Ekip, beyin taramalarına ek olarak, katılımcıların dahil olduğu anketleri inceledi ve sigara içme alışkanlıklarını gözlemleyerek analiz etti.

BEYİN HACİMLERİ 7,1 SANTİMETREKÜP KÜÇÜLTÜYOR

Bulgular sonucunda her gün sigara içen katılımcıların beyin hacimlerinin ortalama 7,1 santimetreküp daha küçük olduğu tespit edildi. Buna göre sigara kullanımı, beyin hücrelerinin yoğunlaştığı beynin gri maddesinde de 5,5 santimetreküp azalmaya neden oluyor.

NÖRONLARIN AZALMASINA NEDEN OLUYOR

Geçmiş zamanda her gün sigara içmek ise nöronları birbirine bağlayan uzun tel yapıları içeren beyaz maddelerin 1,6 santimetreküp azalmasına neden oluyor. 

Daha gelişmiş analiz sonuçlarında, sigarayı daha uzun süre bırakan kişilerin beyinlerinde daha yakın zamanda bırakanlara kıyasla biraz daha fazla gri madde içeriği bulunduğu ortaya çıktı. 


Örnek olarak, bir yıl önce sigarayı bırakmış bir kişinin gri madde hacminde 0,09 santimetreküp artış tespit edildi. Sigarayı bıraktıktan sonra geçen her yıl, gri madde hacmindeki artışla bağlantılı.

Araştırmaya dahil olmayan ve bulguları dışarıdan bir göz olarak yorumlayan Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Dajiang Liu "Çalışma titizlikle yürütülmüş ve sonuç halk salığı açısından çok önemli" dedi.