Gazze nüfusunun yüzde 57'si gıda güvensizliği yaşıyor

Filistinli yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamayla Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 57'sinin İsrail'in 16 yıldır kıyı şeridine uyguladığı abluka yüzünden gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi.

Filistinli yetkililer Pazartesi günü yaptığı açıklamayla Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 57'sinin İsrail'in 16 yıldır kıyı şeridine uyguladığı abluka yüzünden gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi.

Filistin Uluslararası İlişkiler Konseyi, İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile bağlantılı komitenin eşgüdümüyle Gazze'de düzenlenen bir konferansta açıkladığı raporunda, kıyı şeridindeki yoksulluk oranının yüzde 64'e tırmandığını belirtti.

2 milyonun üzerinde Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, Hamas'ın 2007 yılında bu kıyı şeridinin kontrolünü silah yoluyla eline geçirmesinden bu yana İsrail ablukası altında bulunuyor.

Hamas kontrolündeki kıyı şeridinin 360 kilometrekarenin üzerinde yüzölçümüne sahip olduğunu ve dünyada en yoğun nüfusa sahip bölgelerinden biri olarak görüldüğünü hatırlatan rapora göre, nüfusun yüzde 80'i, uluslararası örgütlerin insani yardım ve bağışlarına bağımlı.

Konsey Başkanı Basem Naim, konferansın uluslararası toplumu harekete geçirmeyi ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukanın kaldırılmasına yönelik siyasi pozisyonu savunmayı amaçladığını söyledi.

Naim, konferans katılımcılarına hitaben, "16 yıldır Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukasının, son verilmesi için baskı uygulanması gereken bir suç olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.