Dış ticaret verilerinde coronavirüs etkisi

Koronavirüs etkisinin kuvvetli bir şekilde hissedildiği nisan ayında ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 41 gerileyerek 9 milyar dolar olarak gerçekleşti. İthalat yüzde 28 gerileyerek 13 milyar dolar oldu.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "GTS'ye göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayı ihracatımızda görülen düşüşün de ana nedeni olmuştur." denildi. 
DIŞ TİCARET AÇIĞI NİSAN AYINDA 3,9 MİLYAR DOLAR OLDU
Nisan ayında dış ticaret açığı 3 milyar 965 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,31 azalarak 21 milyar 950 milyon dolar oldu.

 2020 yılı Nisan ayında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı ise yüzde 69,4; Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 75,4 olarak gerçekleşti.
NİSAN AYINDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLEN FASIL "KAZANLAR VE MAKİNELER" OLDU
"Kazanlar ve Makineler" faslında ihracatımız Nisan ayında yüzde 39,28 azalışla 918 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Nisan ayında en fazla ihracat yapılan diğer fasıllar ise sırasıyla "Demir ve Çelik" (654 milyon dolar) ve "Elektrikli makina ve cihazlar" (531 milyon dolar) olmuştur.
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜLKE ALMANYA
Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya almıştır. Nisan ayında ihracatçılar 205 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı.
Ancak salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri nedeniyle Nisan ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre; Fransa'ya yüzde 66; İspanya'ya yüzde 59; İngiltere'ye yüzde 57,7; İtalya'ya yüzde 51; Belçika'ya yüzde 48,8; Almanya'ya yüzde 35,9; Irak'a yüzde 34,4 ve ABD'ye yüzde 25,1 oranında azalış göstermiştir.

 Ticaret Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklaması şöyle: 
"GTS'ye göre Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınının ekonomik yansımalarının Nisan ayında çok daha sert ve keskin görülmeye başlanması, ihracatımızı negatif yönde etkilemeye devam etmiştir.
Nitekim salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde görülen eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayı ihracatımızda görülen düşüşün de ana nedeni olmuştur. AB ülkelerinin GSYİH'sı ilk çeyrekte yüzde 3,5 oranında daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül etmektedir. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 4,8 oranında daraldığı açıklanmıştır.
Mart ve Nisan aylarında görülen bu düşüş, yılın ilk 2 ayında yüzde 4,0 oranında artış gösteren ihracatımızın da 4 aylık dönem itibariyle negatif büyüme göstermesine neden olmuştur.
Nisan ayında ithalatımız da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,31 azalarak 12 milyar 957 milyon dolar olmuştur."