Depremi önceden haber veriyor

Depremi önceden haber veren uyarı sistemi yapıldı. Yüksek teknoloji ile depremi yerinde tespit eden, deprem öncesinde bölgeye uyarı gönderen ve otonom tedbir alan entegre bir sistem EDIS; Apti, Sentez, Hubbox ve Seismic AI gibi alanında uzman 4 firmanın bilgi birikimlerini ve tecrübelerini birleştirerek oluşturuldu.

Konut, fabrika ve işyerleri gibi tüm binalarda uygulanabilecek, depremi önceden Haber veren Sistem; depremin büyüklüğüne ve özelliğine göre depremi oluşum anında yakalayarak Deprem kaynağının uzaklığına bağlı olarak bazen saniyeler bazen ise dakikalar öncesinden haber veriyor.

Emergency Disaster Information System (EDIS-Acil Afet Bilgi Sistemleri) Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Emre Erişen konuyla ilgili şunları söyledi: “Fay hattı kırıldığında, tıpkı havada yayılan ses dalgaları gibi hareket eden iki dalga oluşur. Eğer binaya erken uyarı sisteminin sensörü takılırsa ve devrede olursa, ilk yayılan P dalgası, yıkıcı olan S dalgası ulaşmadan önce, depremin yıkıcı etkisini haber verebilir. Biz yıkıcı dalga ve ilk yayılan dalganın arasında olan mesafeyi hesaplıyoruz.”