Corona Apple-Huawei Savaşıyla mı Başladı 1?

Neslihan Çelik Alkoçlar yazdı... Corona Apple- Huawei Savaşıyla mı Başladı 1 ?

Corona Apple- Huawei Savaşıyla mı Başladı 1 ?

 

Aslında her şey Çinli teknoloji şirketi olan Huawei’in son yıllardaki yükselişiyle başladı. Çin sınırlarını hızlıca aşıp, dünyaya satışı da aynı şiddette olunca, önce Samsung’u geride, ardından Apple’ı.

Buraya kadar yazdıklarım konusunda hem fikir miyiz?

Ya da küçük birkaç hatırlatma daha yapmamı ister misiniz?

6 Aralık 2018 günü ajanslara bir haber geçti. Huawei’nin sahibinin kızı ve aynı zamanda CFO’su (Mali İşler Direktörü) Meng Wanzhou , ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği için Kanada’da tutuklandı.

Ve iş zaten bu aşamada ilginç bir hal almaya başladı.

Söz konusu Çinli bir teknoloji şirketi, sebep Amerika’nın İran yaptırımları, tutuklama yapılan ülke Kanada.

Neresinden bakarsanız, ortada bir kurgu olduğu ve direk muhataplardan çok, arada bir takım kişi, ilişki hatta ülkelerin varlığı, net bir şekilde gözüne çarpıyor insanın.

Komple teorisi diyenler olabilir, benim varsayımım elbette ama kendimce bazı kaynaklarım hatta araştırmalarım da mevcut.

Neden derseniz, Corona virüsünün isminin yıllar önce telaffuz edilmesi, aslında yeni değil, Mers virüsünün devamı olması, çıkma noktası, başlama şekli ve bu süreçte ülkelerin davranış modelleri biraz da olsa bize bilgi veriyor.

Konumuza dönecek olursak, 1 Aralık 2018 de tutuklanan Meng, ABD’nin iade talebine rağmen, Wanzhou 10 milyon Kanada doları kefaletle şartlı tahliye edilerek , Vancouver kentindeki evinde , ev hapsine mahkum edildi.

Ardında Trump tarafından kara listeye alınan Çinli Huawei, bakın daha neler bekliyordu?

Önce Google, Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktı. Devamında bu yaptırıma cep telefonlarına çip ve network desteği sağlayan diğer ABD’li şirketler Qualcomm, Broadcom ve Intel de katıldı. Reuters’in haberine göre Huawei’nin bu sebeple Android Açık Kaynak Kodu Projesi ile erişimi sınırlanmış oldu ve artık android yazılımın bu telefonlarda güncellenmesi engellendi. Hatta bu telefonların Google Play, gmail ve you tube uygulamalarına da erişimleri kısıtlandı.

Daha sonra Android platformu, twitterdan bir açıklama yaparak hem Amerikan hükümetinin taleplerine uyacaklarını ancak Huawei telefonlarında Google play ve Google protect uygulamalarının çalışmaya devam edeceğini duyurdu.

Tabi bu arada Huawei de boş durmadı. Önce kendi işletim sistemimiz, B planımız hazır dediler. Ayrıca ABD hükümetine koydukları yasakları haklı çıkaracak kanıtları olmadığı gerekçesiyle dava açtılar ve Çin hükümetiyle olan bağlantı iddialarını reddettiler.

Oysa tüm dünya biliiyor ki ABD ulusal güvenlik tehdidi ile bu yasağı getirmişti. Ki bunun iki sebebi vardı bana göre:

İlki Huawei’in son dönemde Apple karşı göstermiş olduğu başarı iken diğeri ise Çin’in 5G teknolojisinde almış olduğu yoldu.

Konunun geldiği noktada ABD Savunma Bakanı Almanya’da Güvenlik konferansında Huawei’e iki yeni suçlama daha getirdi; Şantaj ve komplo

Tarihler 2019 Ağustos’u gösterdiğinde, ABD Ticaret Bakanı, Huawei’ye uygulanan yaptırımların 90 gün erteleneceğini duyurdu. Bunun sebebi olarak ta bazı Amerikalı firmaların hala Huawei’ye bağımlı olmalarını gerekçe gösterdi.

Zira Trump Mayıs 2019 da, ABD merkezli şirketlerin ‘Ulusal güvenlik tehdidi teşkil eden ‘ülkelerden telekomünikasyon ürünleri almasını engelleyen kararnameyi imzalamıştı.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına malzeme hatta sebep olan bu teknoloji devinin, 5G konusunda yaptığı çalışmalar ve 5G teknolojisinin ülkelerine kazandıracakları ise bir sonraki yazı konusu.

Ama kısaca şu bilgiyi de vermeden geçmeyelim:

Huawei CEO’su Zhengei Ren  özellikle 5G teknolojisiyle ilgili bir Euronews’le yaptığı bir röportajda kullandığı ifade durumu kısaca özetliyor:  ‘5G otobanla çevre yolu arasındaki fark gibi’.

 Aslında internette 5G ve 4G arasındaki farklara göz atarsanız ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Devamı gelecek yazıda…

corona virüs corona dünya türkiye sağlık bakanlığıo huawei apple