Bursa'da Renault'dan sonra TOFAŞ da hareketlendi!

Bursa'da asgari ücret farkının maaşlarına yansıtılması için eylemlerini sürdüren Renault emekçilerinin ardından TOFAŞ da hareketlenmeye başladı. Türk Metal Sendikası'na cumartesi gününe kadar süre veren işçiler, hak ettikleri zammın maaşlarına yansıtılmaması halinde eylemlere başlayacaklarını bildirdiler.

Bursa‘da metal emekçilerinin asgari ücret farkı eylemleri kesintisiz sürerken, protestolar Renault‘dan TOFAŞ‘a da sıçradı.Asgari ücret zammının ardından oluşan maaş adaletsizliği sebebiyle aradaki farkların ücretlerine yansıtılmasını talep eden emekçiler, fabrikada yetkili sendika konumundaki Türk Metal’in önünde toplanarak tepkilerini dile getirdiler.Tofaş İşçileri Birliği ise sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: “Tofaş işçileri olarak şu aşamada tek bir talebimiz var. O da asgari ücret zammı. Bu talebimizi kazanmak için birliğimizi sağlayacağız. Hep birlikte davranacağız. Yetkili sendika durumundaki TM taleplerimizi kabul etmiyor, önümüzde barikat örüyor. Diğerleri de susuyor. Ama biz bu talebimizi elde etmek için işçiler olarak birlik olacağız. Şu ya da bu nedenle TM’ye dönenleri de yanımızda görmek istiyoruz. Çelik-İş’çisi harranlısı hep birlikte mücadele etmek istiyoruz. Artık Tofaş İşçi Birliği var. Artık sahnedeyiz. 5 Şubat’ta daha fazlasını yapacağız. Birliğimizle kazanacağız. İlk adımları atmaya başladık. Dünkü TM önünde yapılan eylem daha başlangıç. Birliği güçlendirelim.”

METAL EMEKÇİLERİ NE İSTİYOR?

Asgari ücrete yapılan zamdan sonra işe yeni başlayan işçilerin saat ücreti ile senelerdir metal sektöründe çalışan emekçilerin saat ücreti neredeyse aynı seviyeye gelmişti. Metal emekçileri aradaki bu farkın kapatılmasını talep ediyor.

Geçtiğimiz sene mayıs ayında Bursa‘da metal emekçileri Türkiye’deki işçi sınıfının tarihine geçecek büyük bir direniş başlatmış, Reno’daki eylemler dalga dalga diğer fabrikalara yayılmış ve haklı taleplerle başlayan tepkiler Bursa dışındaki diğer illere de yayılmıştı. İşçiler uzun süren bir mücadele maratonunun ardından önemli kazanımlar elde etmişti.