Barajda son sözü genel başkanlar söyleyecek

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem toplantılarının dördüncüsü önceki gün TBMM'de gerçekleştirildi.

Milliyet'ten Bahar Atakan'ın haberine göre, Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem, Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Bülent Kaya, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün ile DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu katıldı.

Ortak metin yazılıyor

Toplantıya ilişkin bilgi veren kaynaklar, ortak metin yazımına geçildiğini aktardı. Ortaya çıkacak çalışmanın "kuvvetler ayrılığına dayalı, güçlü bir parlamenter sistemi hazırlama" niteliğinde olacağı kaydedildi. Edinilen bilgiye göre, toplantı, anayasadaki mevcut akışa göre planlandı, 13 maddede uzlaşma sağlandı. Seçimlerin şekli, Siyasi Partiler Kanunu, TBMM İçtüzüğü, Cumhurbaşkanı'nın veto yetkisi, KHK ve "torba kanun" konuları ele alındı. Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik ve siyasetin finansmanında şeffaf süreçlerin yürütülmesinde mutabakat sağlandı.

Baraj oranı tartışıldı

Anayasaya seçim barajının "en fazla yüzde 5", seçim kanununa ise "yüzde 3" olarak yazılması tartışıldı. İlk etapta, seçim kanununda değişiklik öngörüldüğü için barajın yüzde 3 olmasında fikirbirliği sağlandı ancak baraja ilişkin kararı, ortak metne de son şeklini verecek olan genel başkanların vereceği kaydedildi. Seçim sisteminde ise Türkiye'de halen uygulanan baraj temelli nispi temsil sisteminin devam etmesinde uzlaşıldı.