Bakan Soylu'dan Ekrem İmamoğlu açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN TÜRK'te canlı yayında flaş açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza sonrası soruları yanıtladı.




Bakan Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza sonrası soruları yanıtladı.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle; 

DÜNYA KUPASI FİNAL MAÇI

Çok heyecanlı bir final geçti. Bir futbol ziyafeti olmuş. Polisimiz yaklaşık 3 aydır Katar'dalar. Çok başarılı görev yaptılar. Alnımızın akıyla çıktık. Çok mutluyuz hem turnuvanın güvenliği Türkiye'ye verildi ve başarılı bir şekilde bitti.

İMAMOĞLU KARARI

Şunu söylemem gerekir, İmamoğlu seçildi Avrupa'da toplantıya gitti orada Türkiye'yi şikayet etti. Avrupa'ya gittiği zaman Türkiye'yi şikayet etmemeli. Kimse gelip bize kendi muhalefetini şikayet etmiyor. Burada, İBB Başkanı Avrupa'ya gidiyor ve Avrupa'da bunu dile getiriyor. Bizi, eleştiriden daha önce suçlayıcı bir dil kullanıyor. Konuşmamım birinde 'Türkiye'yi Avrupa'ya şikayet eden ahmak' dedim. Bunu söyledikten bir zaman dilimi sonra bana cevap veriyor. Cevabında dönüyor diyor ki kafasında anladığım kadarıyla benim söylediğim ahmak sözü var, başka konuya geçiyor. Esas diyor bu seçimi iptal edenler ahmaktır. Seçimi iptal edenler YSK'dır. YSK nihai kararı verir ve bu kararı vermiş. Ve bu kararı verene siz 'ahmak' diyorsunuz. YSK'yı eleştirirsiniz ama hakaret edemezsiniz, bu direkt hukukun konusudur. Dava açıldı, buraya kadar hiçbir problem yok. Bunlar baktılar ki davayla ilgili bir problem çıkabilir. Ondan sonra döndüler biz bu sözü Süleyman Soylu'ya söyledik dediler. Bu tamamen bir hukuk cambazlığıdır. Madem ben hakaret ettim, benimle ilgili dava açarsın. 13 Mayıs 2022'de bana hakaret davası açıyor. Neden? Yargılamanın gidişatını gördüğü andan itibaren biz bunu aslında Süleyman Soylu'ya söylemiştik diye. Ben o davanın tarafı değilim. Pozitif hukuk açısından karar doğru. Onlar başlarına gelen her şeyi benden biliyorlar. Burada şunu söylemek gerekir, böyle bir mahkeme görülüyor. Hukukun da kanunun da kendine ait cezası var. Bu ceza bir kamu görevlisini 2 yıldan fazla ceza alması münasebetiyle buna ait siyaseten yasaklanma getirileceği belli. Mahkeme bir karar vermiş, mahkemenin kararlarına bizim de itirazımız oluyor. Karar siyaseten yanlış demek hukuk devletinde olmaz. Karar hukuki açıdan doğru.

GÖREVDEN ALINABİLİR Mİ?

Bizim kanunlarımızda, daha doğrusu anayasamızda içişleri bakanına yetki veriyor. Kanun bunu ikiye ayırmış. Görevden kaynaklanan sebepler şu olabilir, örneğin Yalova Belediye Başkanı. Burada içişleri bakanı, bunu telafi edilemeyecek bir durum görüyorsa bütün bunların tamamı kamu hakkıdır. Orada, içişleri bakanına terörle ilgili yetki sağlanmıştır. Terörle ilgili yetki kayyum yetkisidir. Bunlar eğer terörle ilgili soruşturma ve kovuşturmaya tabii olmuşlarsa içişleri bakanına anayasadan bağlı yetki sağlanmıştır. Burada terörle ilgili herhangi bir şey söz konusu değil. Burada kayyum atanmaz. Görevden alma da bunu da yine pozitif hukuk açısından söyleyeceğim. Kanunlar da açık, benim görevden alma yetkim yok. Açığa alma yetkim var. Kanunun bana verdiği ve anayasanın bana verdiği yetki ortaya koyuyor. Burada bir hakaret suçu var. İstinaf ve yargı onaylarsa yargı onayladıktan sonra aslında onun bir süreci daha var. Yargı onaylar kesinleştirir. Danıştay'ın kararı olmadan düşmez. Yargıtay onadığı andan itibaren açığa alırız biz. Belediye başkanlığı düşmez, çünkü seçilmiş. Kesin seçim Danıştay'ın kararından sonra. İstinaf ve yargı onadığı anda görevden alırım. Benim yaptığım her işlem hukuka açıktır. 

ABD'YE PYD TEPKİSİ

Tarihin Amerikası tarihin en büyük desteğini veriyor terör örgütüne. Almanya, 2021 devlet belgelerinin tamamında diyor ki PYD terör örgütüdür. Almanya'nın PYD'yi terör örgütü olarak gördüğü noktada ABD niye görmüyor? 

DEVLET BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin en büyük avantajlarından bir tanesi çok tecrübeli liderleri var. Buradaki mesele de şu; Devlet Bey gerek tecrübesi, gerek bilgeliği itibarıyla aslında konuyu çok net bir şekilde ortaya koymuş. Kimisi gidiyor büyükelçilerle masa kuruyor kimisi gidiyor İngiltere'deki finans çevreleriyle masa kurmaya çalışıyor, kimisi online bağlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı 'aday değilim' diyemiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının yapmadığı kalmadı. Bunlarla rekabet eden bir genel başkanları var. Siyasetin saygısı memlekete ve ülkeye faydalı olduğu sürece halk nezdinde itibar görür. Her birinin gazetesi, yazarı var mı? Biz mert gibi çıkar çarpışırız. Sen o hakaretleri yaparken düşün. Siyasetçi kibirli olmayacak. Elbette ki sayın Bahçeli doğru bir değerlendirme ortaya koyuyor. O akşam mesele oluyor partinin genel başkanı Almanya'da. Bir insan siyasi yasakla karşı karşıya kaldığı zaman üzülmez mi? Birbirinize sarılacaksınız, çak yapacaksınız. Genel başkanınız nerede? Hiç umurlarında değil. Siyasetin bir tek karşılığı vardır dua ve aferindir. Meral Akşener'in biraz siyasi nezaketi olsaydı o akşam oraya gitmezdi.