Bakan Koca'dan önemli açıklamalar!

Ankara, saat 17.30'da başlayan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de toplam can kaybının 92 olduğunu duyurdu.

Korona virüs Bilim Kurulu toplantısı 17:30'da başladı.
Toplantının sona ermesinin ardından kameralar karşısına geçecek olan Sağlık Bakanı Koca son gelişmeleri aktarıyor.
Bakan Koca'nın satır başları...
Önce birkaç şeyi söylememe izin verin. Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değil.
10 Mart'tan bu yana Türkiye'de hayat değişti.
Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyi yaptı. 
Dünya virüsün ortaya çıkmadığı güne dönemez.
Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak.
Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Hayat tarzımızda geçici değişikliğe gitmek. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor.
Bugün Bilim Kurulumuz ile belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız var.
En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirin. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar birbirleriyle mümkün olduğu kadar az karşılaşmalıdır. 
En önemli konu sokakta geçirilecek zaman kısıtlanma.
Bizim teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var. Hareketliliği olabildiğince azaltmak gerekiyor. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. 
Bilim Kurulu'nun 83 milyon için önerdiği tedbir geçici bir hayat tarzıdır.
Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor.
Hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum.
Bugün Bilim Kurulumuzun aldığı kararları Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. 
Hastalığa dair verileri her gün yayınlayacağımızı açıklamıştık. Bugün itibariyle güncellenerek her akşam açıklanmış olacak.
Son 24 saate 7 bin 533 test yapıldı. 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 698 oldu. Bugün 17 kişiyi kaybettik. Toplam can kaybımız 92'yi buldu.


Bu dönemde herkes kendini izole etmeli, herkes hastalık taşıyormuş gibi düşünerek hareket etmeli.
Kronik hastalığı olan gençlerimiz kendilerine dikkat etmelidir. Herkesin bu noktada kendisini izole ederek yaşamına devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz. Bazı illerde vaka sayısının farklı olduğunu da biliyoruz. Bilim Kurulu'nun bu konuda önerileri de oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konudaki gerekli açıklamaları da yapacaktır. 
Hiçbir vatandaşımız ücret vererek test yaptırmamalıdır. 
Geçen toplantıda da bahsetmiştim biz testlerle ilgili özellikle hiçbir vatandaşımızın ücret vererek yaptırmaması gerektiğini, iznini de bakanlık olarak veriyoruz. Eğer pozitif vaka tespit edilirse, hastanın temas ettiği kişilere bir an önce ulaşmamız gerekiyor. O nedenle biz şu dönemde sadece kamu değil üniversite hastanelerine izin vererek bu dönemde ihtiyacı gidermek üzere bir gayret içinde olduk.
Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil.
Testlerle ilgili her geçen gün talebin arttığını biliyoruz. 
Sağlık çalışanlarımızın, özellikle riskli olan hekim ve personellerin Kovid-19 tanısı konan oldu. Sayıların şu an söylememin doğru olmadığını söyleyebilirim. Her türlü tedbiri aldığımızı bilmelisiniz. Malzeme ve maske noktasında herhangi bir eksikliğimiz yok. N95 maskesi, en riskli grupta olan hekimlerimizin kullandığı madde olduğunu söyleyebilirim. Sadece 2 gün önce N95 dediğimiz maskeleri 3 milyon 615 bin tane bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Bu oranın ne kadar büyük bir oran olduğunu dikkatlerinize sunuyorum.
Bu dönemde biz sağlık çalışanlarımızın ihtiyacını karşılama noktasında hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz. Bu dönemde üzerimize düşeni yapma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Çalışanlarımızı her türlü tedbirleri aldığımızı bilmelisiniz. Ek dönemeyle ilgili sağlık çalışanlarımızın bu dönemde tavandan devam edilmesi şeklinde bir yaklaşım oldu. Yürürlüğe girmiş oldu. Bunun dışındaki tedbirlerle ilgili bir şey söylemem doğru değil. 
Yoğun bakımlarında bir sıkıntımız yok. Yerli üretim içinde Nisan ve Mayıs aylarında teslimat için bir çalışma oldu. Umrede olan 350 vatandaşımız için de bir çalışma yapılıyor. 
Özel sektörde vardiya usulü Bilim Kurulu'nun önerilerinden bir tanesiydi. 
Çin'deki heyetle görüşüldü, genel alınması tedbirler ve tedaviyle ilgili yaklaşımlar paylaşıldı. Bu önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çin'de ve Türkiye'de virüsün farklı seyirleri var.