AKUT ekibi de kayboldu

Uludağ'da, pazar akşamı zirve tırmanışı yaparken kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ı arama çalışmaları, aralıksız sürüyor.

Dün akşam saatlerinde arama çalışmalarına katılmak üzere yola çıkan 4 kişilik AKUT ekibiyle, sabah saatlerinde telsiz irtibatı kesildi.Bir süre sonra telsizle iletişim kurulan AKUT ekibinin, Karadere bölgesinde yoğun sis ve kar fırtınası nedeniyle kayboldukları, kurtarma ekibinden 1 kişinin ise su birikintisine düştüğü ve diğer 3 kişi tarafından kurtarıldığı belirtildi. Dereye düşen AKUT personelinin donma tehlikesi geçirdiği bildirildi.

Jandarma Arama Kurtarma, AFAD ve ANDA ekipleri, konumları tespit edilen AKUT ekibini kurtarmak için yola çıktı.Bursa'nın en dik ve sarp vadileri aranıyorBursalı dağcılar ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, kayıp iki dağcıyı bulabilmek için Uludağ'ın en dik ve sarp vadisine indi. İplerle kayalıkları aşıp vadi dibindeki dere yatağına ulaşan ekiplerin 1 metre kar içerisinde kayalıkları iple geçerkenki görüntüleri arama faaliyetinin ne zor şartlarda yapıldığını gözler önüne serdi.İstanbul'dan geldikleri Uludağ'da doğa yürüyüşü sırasında yoğun siste kaybolan Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmaları 3 gündür aralıksız sürüyor. 3 gündür jandarma ve AFAD başta olmak üzere gönüllü arama kurtarma timlerinden oluşan yüzlerce kişi tarafından yapılan aramalardan henüz bir sonuç alınamazken, jandarma ekipleri bölgede tecrübeli dağcılardan da destek aldı. Öğle saatlerinde Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi İsmet Şentürk önderliğinde bir JAK timi, Uludağ'ın en sarp ve dik vadisi olarak bilinen Kürekli Vadisi'ne inerek kayıp dağcıları aradı. Şentürk ve JAK ekibinin iplerle kayalıklardan inerek vadi tabanındaki dereye ulaştıkları nefes kesen anlar ise anbean görüntülendi. Teknik bilgi gerektiren arama faaliyetinde vadinin dibindeki derenin debisinin fazla olması da arama çalışmalarını zorlaştırdı. Kayıp iki dağcının yoğun siste bu vadiye girebilecekleri ihtimali üzerinde duran ekipler, 5 saat süren zorlu iniş ve arama sonrası Hamamlıkızık bölgesinde arama faaliyetlerine son verdi.Tüm aramalara rağmen herhangi bir ize rastlamadıklarını belirten tecrübeli dağcı İsmet Şentürk, "Tüm gün helikopter ve drone ile yapılan aramalara rağmen bir şey kaydedemedik" dedi. Kaybolan iki kişiyi bulmak için arama faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğini belirten Şentürk, "O bölgeye inmiş olabileceklerini düşünerek Kürekli Vadisi'ne indik. Maalesef arama çalışmalarından bir sonuç alamadık. Yoğun arama çalışmaları kar yağışına rağmen devam ediyor. Uludağ'daki bu aramalar havadan ve karadan devam etmesine rağmen maalesef bir sonuç alamadık. Şartlar çok zor, arazinin en zor kısımlarında arama yaptık bu bölgede olabilir düşüncesiyle" diye konuştu.
"Kuşaklıkaya ve Şahinkaya gibi sert bir bölgeden güneye geçmeye çalışmış olabilirler"Şentürk, "Uludağ'ın kuzey yamaçlarındaki her bölge tarandı, ben tecrübelerime dayanarak güney tarafında oldukları düşüncesindeyim. Bu iki kişi Kuşaklıkaya, Şahinkaya gibi sert bir bölgeden güneye geçmeye çalışmış olabilirler. Bu bölgede daha yoğun bir şekilde arama çalışması yapılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.Uludağ'da hava durumunun aniden değiştiğini ve çok sert bir hal aldığını belirten Şentürk, "Hava çoğu zaman arama çalışmalarına izin vermiyor. Her dağa çıkanı maalesef dağcı olarak nitelendiriyoruz. Bu iki kişinin dağcı olmadığı kanaatindeyiz. Çünkü daha önceki yaptıkları yürüyüşlerine ve arkadaşların tanınırlığından ötürü arkadaşların yeterli bilgi ve tekniğe sahip olmadığı sonucuna vardık. Hatta o bölgede görev yapan bir askere 'Uludağ'ın zirvesine gideceğiz, bize eldiven verebilir misiniz' dedikleri bilgisine ulaştık. Her dağa giden dağcı değildir" diye konuştu.Vali Canbolat'tan açıklamaBursa Valisi Yakup Canbolat, kayıp dağcılarla ilgili şu ana kadar her hangi bir ize rastlanılmadığını belirterek, "260 kişilik resmi ve sivil kurtarma ekibiyle arama çalışmaları sürüyor" dedi.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, Uludağ'a gelerek üç gündür kayıp olan Mert Alpaslan (31) ve Efe Sarp'ı (37) arama çalışmalarıyla ilgili AFAD İl Müdür Vekili Yalçın Mumcu, jandarma yetkilileri ile diğer arama kurtarma ekibi temsilcilerinden bilgi aldı.Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Canbolat, "Pazar günü akşam 19.15 itibariyle Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ın kaybolduğu ihbarı üzerine hemen oteller bölgesinde bir araştırma yapılmış. Gece 03.00 itibariyle bu bölgede olmadıkları tespit edilince kaybolduklarına dair ivedi masa kurularak, arama, tarama faaliyetlerine başlandı. O günden bu yana ekiplerimizle birlikte 2 arkadaşımızı aramaktayız. Gelinen nokta itibariyle bugün kar yağışı sebebiyle alana inemedik. 260'e yakın resmi ve sivil kurtarma ekiplerinden oluşan personelimizle arama çalışmalarımız sürüyor. AFAD, ANDA, AKUT, İHH, JAK, JÖH, BAKUT, NAK, Yeşil Bursa Dağcılık, Yıldırım Dağcılık, ULUDAK, TODOKS ve gönüllü bir dağcımız var. Ayrıca termal kameraları olan bir uçağımız var. Oda iki ekibiyle birlikte 24 saat çalışmak üzere hazır olarak bekliyor. Bir kurtarma ekibimiz hava şartları müsait olduğu zaman ekiplerimizi alanlara bırakmak üzere hazır bekliyor. İnşallah Allah'tan ümit kesilmez. Bu iki dağı kardeşimize ulaşmak istiyoruz. İl olarak seferberlik içerisindeyiz. Ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalışıyor" dedi."Şu an itibariyle bir ize rastlayamadık"Şu ana kadar her hangi bir ize rastlanılmadığını vurgulayan Canbolat, "Sadece telefon üzerindeki görüşmeleri tespit maksadıyla buraya iki tane GSM operatörünün mobil istasyonlarını ilk günden itibaren getirttik. Bir iki nokta daha önce arandı. Tekrar ikinci bir arama yapacağız. Şu anda bir ize rastlayamadık" diye konuştu.

"260 kişiyle alandayız"72 saat sonrasındaki çalışmayı değerlendireceklerini dile getiren Canbolat, "Bu zamana kadar olan çalışmaları arkadaşlarımızla değerlendirdik. Biz arama, taramaya devam edeceğiz. Süreci daha sonra yapacağımız toplantılarla karar vereceğiz. Nihayete ne zaman erecek; şu an için söylemek erken. Biz kararlı şekilde 260 kişiyle alandayız. Hava müsaade ettiği takdirde tekrar alana ineceğiz" açıklamasını yaptı.

"Aranan alanları tekrar kontrol edeceğiz"Farklı bölgelerde aramalar yapıldığını açıklayan Canbolat, "Bunların tamamını tekrar kontrol edeceğiz. Ayrıca dışarıdan gelen epey sivil ekip, jandarma ve AFAD ekiplerimiz var. Onlara teşekkür ediyorum. 24 saat esasına göre can, siperhane büyük fedakarlıkla çalışıyorlar" şeklinde konuştu.
Canbolat, şuana kadar alan taraması yapıldığını, gölde aramak için tespit olmadığını, tespit olursa onun için gerekenin yapılacağını söyledi.